Ту се смеете, ту плачете – не се паникьосвайте! Просто сте бременна, а не ненормална. Прочетете, за да научите как хормоните на бременността влияят на настроението ви и как да се справяте.


Още щом тестът за бременност се окаже положителен, повечето от жените попадат в емоционален вихър, който някои наричат ”влакче на емоциите”. Това забавление се среща в луна-парковете. Понятието е избрано нелошо, тъй като включва преживяванията при возене на влакчето. Повръща ви се в неподходящия момент, пищите като луда, когато се засилва, много често се възторгвате безконтролно и през голяма част от времето плачете, защото искате да слезете.

Експертен коментар
Може би ще е утешително да знаете, че има научно обяснение за повечето върхове и спадове в емоциите на бременните. Отдавна е известно, че има тясна връзка между хормоните и химичните вещества в мозъка. И че невероятната хормонална буря през бременността може да има драматичен ефект и върху нивата на серотонина –  важно химично вещество, което влияе върху настроението.
Хормоните на бременността могат да ви накарат да изплачете очите си заради най-малкия повод. Или могат да ви доставят моменти на истинска еуфория. Каквото и да ви поднасят, няма смисъл да ги проклинате. Нуждаете се от тези хормони, които пазят бременността ви.


На първо място е човешкият хорионгонадотропин, който задържа имплантирания зародиш в матката. Страничните му ефекти включват гадене и умора.
Следват прогестеронът и естрогените, които са жизненоважни за поддържането на растящото бебе. Те често причиняват променливо настроение и плачливост.
Като прибавите към хормоналната буря обстоятелството, че толкова неща се променят в живота ви – бебето, връзката с партньора, финансовата ситуация, новата ви роля на бъдеща майка, никак не е изненадващо, че настроението ви толкова бързо и непредвидимо се сменя.

Надолу–нагоре
За повечето жени първите няколко месеца на бременността са най-трудни, най-малкото защото трябва да се справят с емоциите. Безпокойството и депресията обикновено са най-силни в началото на 9-те месеца. Страхът пред неизвестното съвпада с повишеното ниво на хормоните през този период.
Второто тримесечие често е съпроводено с връх във возенето на “влакчето на емоциите”. Гаденето преминава, хормоните се усмиряват и даже започвате да се чувствате щастлива. Някои (за съжаление не всички) разцъфтяват.
Точно когато започнете да мислите, че най-лошото е минало, влизате в последното тримесечие. Ставате огромна, натежавате и ви връхлитат страховете за наближаващото раждане. Чувствате се непривлекателна, а на всичкото отгоре проклетите хормони отново полудяват. През този период на практика очаквате настроението ви често да се променя.

Експертен коментар
Най-важното е да не се укорявате заради емоционалната си нестабилност. Движете се по течението, редовно почивайте – умората често води до по-силни вълнения. Помнете, че това са нормални чувства, а не някакви ваши капризи.
Един от най-силните фактори, водещи до депресия, е попадането в капана на сравняването с другите и на тревогите дали ще се справите. Бременните са склонни да се тревожат за всичко, включително дали се хранят правилно. Към това се добавят и противоречивите съвети от разни страни, които ви карат да се чувствате несигурна, стресирана и неуверена.
Независимо какъв е обектът на тревогата ви, важно е да говорите с близките си и да им обяснявате защо сте раздразнителна и с променливо настроение. Споделянето наистина помага – колкото повече вашият партньор ви разбира, толкова повече ще може да ви подкрепя.

Юлия Живкова
психолог