След дълги години опит като професионална състезателка по синхронно плуване Мария Шпицер решава да се захване с водна гимнастика за бъдещи майки. Преди обаче да предложи своята система от упражнения на другите, тя я изпробва върху себе си още през първите седмици на бременността. „Буквално прекарах всичките 9 месеца в басейна. Идеята за водната гимнастика ми дойде, докато бях на гости при брат ми, който живее в САЩ. Видях колко популярен е този вид гимнастика сред бременните американки. Оказва се, че и в Русия той има дългогодишна традиция“, разказва основателката на Клуба по водна аеробика „Мария Шпицер“. Днес клубът организира водни занимания за бъдещи майки в седем столични басейна... 

За спортни, но и за лежерни момичета
За разлика от други спортове, водната гимнастика е подходяща както за жената, която интензивно е спортувала преди зачеването, така и за бъдещата майка, чиято физическа активност гравитира около нулата. „При нас подходът е изцяло  индивидуален. Когато бременната ни потърси, преди да започнем с упражненията, разговаряме с нея, за да разберем каква е кондицията й, преживяла ли е спонтанен аборт в миналото, имала ли е някакви травми, дали е спортувала. На всяка бъдеща майка казвам, че когато не се чувства комфортно от някое упражнение, не бива да го прави. Принципът е, че това, което е приятно за нея, ще е приятно и за бебето в утробата й“, отбелязва треньорката. 


Добрата новина е, че за да тренира водна гимнастика, бъдещата майка не е нужно да може да плува. „Половината от бременните, които идват при нас, не могат да плуват. Някои от басейните, в които провеждаме заниманията, са плитки и жените стъпват на дъното или пък има уреди, които им служат за опора“, обяснява Мария. Според треньорката обаче, за да се усети тонизиращия ефект на водната гимнастика, е нужно басейнът да се посещава поне 2–3 пъти в седмицата. „Има и бременни, които не работят и идват на тренировка всеки ден.
И при нас вече се усеща тенденцията да се повишава възрастта за първа бременност. Рядко се записват бременни с първо бебе, които са под 30 години, но пък идват бъдещи майки на 42–43 год., които очакват трето дете“, разказва тя.

Цената на час тренировка по водна гимнастика към клуба на Мария Шпицер е между 9 и 11 лв. в зависимост от басейна, като се предлага и карта за 11 посещения, която струва 90 лв. 

Чудото на водата
„За съжаление родих чрез цезарово сечение по медицински причини, но пък възстановяването ми беше впечатляващо бързо. На втория час след секциото се чувствах чудесно, все едно не ме бяха оперирали“, разказва треньорката. Тя напълно е убедена в чудодейната сила, която водата оказва върху организма на бъдещата майка. „Във водата тялото олеква над 10 пъти, т.е. жената се бори единствено със съпротивлението на водата, а не със собствената си тежест, което води до чувство на релаксация. Лежането по корем във водата осигурява най-много кислород на бебето, затова между сериите от упражнения съветваме бременните да се отпускат по корем. Единствено плуването по гръб не е особено желателно. Пулсът на бъдещата майка не бива да се учестява много, особено през първите три месеца, тъй като това би могло да предизвика преждевременни контракции“, обяснява Мария. Тя е свидетел как след тренировка в басейна изчезват типични за 9-те месеца оплаквания като мускулни крампи или отоци на краката. „Дори някои бъдещи майки споделят, че щом влязат в басейна, пристъпите им на сутрешно гадене изчезват. Бременни, които пък работят по цял ден в седнало положение и страдат от силни болки в гърба и в кръста, също се се повлияват изключително добре от водните упражнения. Сухожилията се разтягат и мускулатурата цялостно укрепва“, отбелязва спортистката. Ако няма медицински противопоказания, според треньорката водната гимнастика може да започне още в първите седмици на бременността и да продължи до края й.

Със или без упойка      
Научен екип от университета в Кампинас, Бразилия, е провел  проучване, в което участват 71 бъдещи майки. Те са били разделени на две групи, като от 18-ата гестационна седмица до края на 9-те месеца бременните от едната група са посещавали три пъти седмично часове по водна гимнастика. Бъдещите майки от другата група не правели водните упражнения. Оказва се, че само 27% от бъдещите майки в групата на „водните любителки“, които са родили по естествен път, са пожелали обезболяване при раждането, а във втората група анестезия в хода на родилния процес са пожелали 64% от жените.

Гимнастика в открит басейн?
Не са малко бъдещите майки, които не се възползват от блаженството на водата поради опасения, свързани с хигиената в българските басейни. „Съветвам бременните да не влизат в обществените открити басейни, както и в откритите басейни на хотелите. Аз също ги избягвам. През тези басейни дневно преминават стотици хора, поради това често в тях се поставят голямо количество хлор и други химически препарати, които могат да провокират проблем. Мога да гарантирам за чистотата в басейните, в които провеждаме часовете си – те ежедневно се проверяват и хигиенизират. Всеки ден следя пробите от басейна. Температурата на водата също се контролира – тя трябва да е не по-малко от 28 ºС и да е не повече от 30 ºС, защото по-високата може да предизвика контракции. Важно е и че тези басейни се посещават само от трениращи водна гимнастика, а единият от басейните – и от деца, които се учат да плуват. Не се допускат външни хора“, уверява Мария Шпицер.

Сандра Керелезова