Тази сутрин синът ми Митко се дере от кашлица и има температура 38 ºС. Отново е болен. Прехвърлям през главата си всички възможности за зараза. Дали не го е заразил синът на приятелката ми, който онзи ден беше със зачервени бузи, или 3-годишната Лора, която кашляше в лицето му?
Обвинявам се, че непрекъснато го излагам на изпълнения с болестотворни микроорганизми свят. А докато се чудя как да го предпазвам, синът ми най-безгрижно в градината играе с кашлящите, кихащите и подсмърчащи свои връстници.


Вече обаче твърдо съм решила да пазя повече здравето му. Не знам обаче как да го направя. Дали непрекъснато да бърша всяка плоскост в жилището с дезинфекциращ разтвор, или да избягвам срещите с всеки с хрема и със зачервено гърло (ще успея ли да съм толкова наблюдателна?). Как точно се разболяват децата и какво можем да направим, за да ги предпазим?
Из писмото на Елина Пенчева от Русе

Докато се изгражда имунитетът...
Относително безобидните вирусни инфекции, които прекарват децата, им помагат да изградят имунната си система. Вирусите, бактериите, паразитите и гъбичките – четирите основни вида микроорганизми, които причиняват заболявания, стимулират организма да образува антитела срещу определени болести.


Единственият начин за оцеляване в изпълнената с болести планета е да се изграждат съответните антитела срещу причинителите им.
Още в майчината утроба бебето се подготвя за външния свят, като получава антитела от майка си чрез плацентата. Тези антитела му осигуряват важен, но временен имунитет към болестите, които майка му е прекарала или срещу които е имунизирана. След раждането кърмата продължава да поддържа имунната система на бебето, докато временният имунитет, получен в утробата, отслабва. След около шест месеца бебето започва да разчита на собствената си, още незряла, имунна система. Не е чудно, че то често става жертва на вируси и инфекции. На това се дължат и постоянно запушените нослета през първите 2–3 години от живота. Добрата новина е, че в предучилищна възраст имунната система на детето вече е доста развита. Лошата новина е, че 3-годишното прекарва много време в игра с други 3-годишни, разменяйки си микроби с тях, и то в количества, с които не може да се справи и по-силна имунна система.

Nota bene!

 • Децата много обичат да общуват.
 • Те изучават света с ръце и уста.
 • Имунната им система е незряла.
 • Не обичат да мият ръцете си.
 • Любимите им игри са свързани с пипане, близане, хващане и борене.
  Проучване показва, че деца под 2-годишна възраст изучават един предмет с уста 81 пъти на час, а над 2 години го правят 42 пъти на час. Нищо не би могло да осигури по-голям комфорт за микробите от това обстоятелство. Шестте най-чести детски инфекции – грип, възпаление на ушите, ангина, очни инфекции, диария и круп, се разпространяват чрез контакт на ръцете с устата, носа или очите.

  Как да противодействате
  Дали можете да направите нещо, когато детето ви за нищо на света не иска да се откаже да пъха ръцете в устата, в носа или в очите си? Първата стъпка е вие редовно да миете ръцете си. Децата обичат да подражават. Научете и детето да мие ръцете си, но в продължение най-малко на 20 секунди, и то със сапун. Учени, които изследват наличието на микроби в обществените бани и тоалетни, откриват най-голямо количество от тях по пода, по крановете на чешмите и в мивките. В хотелските стаи най-много микроби има по дистанционното устройство за телевизора. В домашни условия кухненската гъба за миене на съдове съдържа повече микроби, отколкото тоалетната чиния! Затова най-добрият начин да се предпазвате от микроорганизмите е редовно да миете ръцете си и да се грижите и детето да го прави.
  Ако все пак то се разболее, продължавайте да миете редовно ръцете си и избягвайте по възможност да стоите с лице към малчугана. Научете го да кашля с ръка пред устата и да хвърля само използваните носни кърпички.
  Разбира се, изключително важно е да изключвате контакта на детето с болни. По време на грипни епидемии не го водете на места, в които се струпват много хора. Научете и близките си да се отнасят отговорно към здравето на вашето дете. Когато са болни – далеч от него!