Зимата е към своя край и вече се замисляме за топлите пролетни дни, разцъфналите дръвчета и мечтаем за срамежливите слънчеви лъчи. С промяната на сезона трябва да променим и начина на хранене. Диетолозите съветват през пролетта да се поема повече белтъчно-мастна храна или с прости думи казано – яйца, риба, месо и мляко. Тези вкусотии съдържат най-пълноценните белтъци, от които организмът има нужда през студените дни. Те укрепват имунната система, но от друга страна, повишават нивото на холестерола


Най-вредно въздействие има месото, след това яйцата, а най-полезна е рибата. Тя предпазва от сърдечно-съдови заболявания. За съжаление сезонът не ни позволява да хапваме много разнообразни пресни плодове и зеленчуци. Често и цените им не са по джоба ни. Специалистите предупреждават да внимаваме с консервираните. Бурканите със зеле, чушки, домати съдържат много сол, която е вредна за организма. Компотът или желетата пък са прекалено сладки. Ограниченият прием на пресни плодове и зеленчуци лишава организма от витамини. Добре е през този период да се приемат хранителни добавки или просто от време на време да се вземат витамин С, фолиева киселина или пък магнезий.

Студът навън е причина повечето от нас да се затворят вкъщи и по-рядко да се разхождат или спортуват на открито. Обездвижването в комбинация с лошото хранене са най-големият враг на организма.
Проф. Д-р Божидар Попов, ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене при Медицинския университет в София и председател на Българското дружество по хранене и диететика дава няколко съвета как да организирате най-здравословно седмичното си меню. Млякото трябва да присъства на масата Ви поне 4–5 пъти, яжте нетлъсто месо 3–4 пъти, риба и яйца може да си позволите 1–2 пъти. Добре е веднъж седмично да разтоварвате организма си и да минавате на вегетариански специалитети.

Пирамида на храните
На първото ниво по важност и най-здравословни са зеленчуците, плодовете и животинските храни (месо, яйца, мляко и риба). Зърнените храни, варивата и ядките ги следват и са на второто стъпало. На края на пирамидата и съответно най-нездравословни са захарните изделия и алкохолът. Диетолозите съветват да наблегнем на първите две стъпала, но в никакъв случай да не се лишаваме напълно и от третото.

Как се хранят по света
Американците наблягат на мазните храни. Според специалистите балансираното хранене включва 30% мазнини. В САЩ обаче хапват повече месо и яйца (45% от менюто) и това се отразява на здравето им. Една от основните причини за смъртността там са сърдечно-съдовите заболявания.
В Западна Европа също обичат да се глезят с пържени картофи и мазни бургери. В Гърция и Италия предпочитат рибата и зехтина. Качеството на живот в тези страни е много по-високо.
В Азия наблягат на въглехидратите (около 75% от менюто) и приемат съвсем малко мазнини, което се отразява на здравето. Това е един от районите в света, където продължителността на живота е най-ниска (Изключение прави Япония).
Българите прекаляват както с мазнините (пържени картофи, кюфтета, кебабчета…), така и с въглехидратите (баници, пици, тутманици, сандвичи…). За съжаление повече от 50% от нас не закусват, но пък обилно хапват на вечеря. Според специалистите, ако искаме да удължим живота си и да се предпазим от заболявания, трябва да се откажем от този вреден навик.

Вредни навици
2 часа посред нощ е… Чувате странен шум откъм кухнята… След като сте заспали пред телевизора, слушайки криминалната хроника, няма нищо по-естествено в главата Ви да светне предупредителна лампичка – крадци! Въоръжена с точилка, тайно се промъквате в кухнята и проклинате партньора си къде ли се е запилял точно сега… Рязко отваряте вратата… и какво да видите – благоверният Ви седи на стола и сладко, сладко дъвче поредния сандвич. Тази “мила” картинка стопля сърцето Ви и, разбира се, и Вие се присъединявате към него. Стоп! Диетолозите предупреждават, че няма нищо по-вредно от това да ядете през нощта. “Нека се наслаждаваме на храната, но само по светло”, съветва проф. Попов. Приетото през нощта не може да се усвои добре от организма. Дългогодишни изследвания показват, че хората, които се хранят нощно време, боледуват много по-често. Ако изпитвате вълчи глад именно в 2 посред нощ, опитайте да го залъжете, като изпиете чаша минерална вода. Другият вреден навик, който е спътник на повечето от нас, е преяждането. Винаги ще се намерят поводи за богата гощавка, но след това трябва да помислим и за организма. Проф. Попов съветва след такъв пир да се мине на разтоварващ режим. Плодовете и зеленчуците са напълно достатъчни. За да има ефект, трябва и добре да се раздвижите. Ако нямате сили за малко гимнастика, направете дълга разходка.