Вече сте майка и си имате малко, сладко, розовобузесто бебче. Ако за първи път излизате от родилния дом, с учудване установявате, че да се гледа бебе е... много лесно. И така, докато не се появят те – ужасните колики! Питате се: къде сгреших? Запазете спокойствие, колкото и да ви е трудно. За успокоение ще ви напомня, че сте една от милионите майки, на която детето страда от колики. Въоръжете се с търпение и си напомняйте, че все пак този период има край. Като правило коликите при бебето си отиват до третия месец.

За първи път коликите са описани през VI век и оттогава досега симптомите им не са се променили кой знае колко. Дали са колики?
Първите симптоми на коликите започват след 15-ия ден от раждането, когато вашето бебе вече приема около 90–100 мл мляко на хранене. То става раздразнително, свива крачетата си нагоре, бърчи чело, като на моменти трудно си поема дъх. Плачът му е пронизителен и продължителен (понякога трае над 3 часа). Можете дори да чуете движението на червата, особено в началото на храненето, когато стомахчето е празно. Коремчето на бебето става по-твърдо. Кърмачетата са най-неспокойни в следобедните часове – след 16–17 ч., и обикновено плачат почти до храненето в 20–21 ч.

Причините
Причините за коликите са комплексни. Основната е недостатъчност на ензимите, свързани с усвояването на млякото, поради незрялост на храносмилателната система на бебето. В резултат започват процеси на по-изразена ферментация, на образуване на газове, които раздуват червата, и това предизвиква неспокойство и раздразнение при мъничето. Спомнете си дискомфорта ви, след като сте яли по-голямо количество боб. Почти така се чувства и бебето. Не му се дразнете, отнасяйте се мило към него. Отделянето на газове го успокоява, макар и временно.

Коликите са обективно страдание. При някои бебета са по-изразени и те плачат повече и по-дълго.

Кога ще изчезнат?
Това е въпрос, който вълнува много родители. Обикновено коликите продължават до третия месец, траят по три часа дневно. Разбира се, има и изключения от правилото. Някои бебета страдат още от първата седмица, други се измъчват от колики до четвъртия-петия месец.

Дали то не е болно?
Здравото бебе има апетит, суче с удоволствие и няма нищо против да го гушкате. Наддава на тегло въпреки плача и неспокойствието. Друг индикатор са изпражненията на бебето. Ако те са с нормална консистенция и цвят – всичко е наред. Трябва да знаете, че понякога при силни колики те стават по-зеленикави.

Как да помагате?
За съжаление няма еднозначен отговор на този въпрос, защото реакцията на бебетата е индивидуална. В момента от аптеките могат да се купят различни средства, които облекчават страданието от колики. Тези средства са четири основни групи.
Билков чай с копър, анасон, лайка. Предлага се на бебето вместо вода и това е първото средство, което може да пробвате. Ако има ефект от него, продължете да го давате.
Крем за мазане на коремчето. Съдържа етерични масла от анасон и ким. Нанесете мехлема и масажирайте коремчето по посока на часовниковата стрелка. Повторете 10–15 пъти. Така ще постигнете двоен ефект – ще стимулирате чревната перисталтика и отделянето на газове чрез лекото загряване и масажа.
Капки, съдържащи симетикон. Намаляват газовете, помагат за тяхното отделяне и така облекчават страданията на бебето. За съжаление при някои кърмачета могат да доведа до запек.
Препарати на ензимна основа. Чрез тях се преодолява недостигът на ензими и по този начин се подобрява усвояването на млякото. Не намаляват обаче образуването на газове.
Медикаменти, съдържащи пробиотици. Помагат за поселването на полезни лактобактерии, които не позволяват образуването на газове.

Добре е да знаете...

 При сученето някои по-лакоми бебета гълтат доста въздух, който още повече засилва страданието им. 10 минути след активното сучене можете да прекъснете храненето и да изчакате бебето да се оригне два-три пъти. Така въздухът от стомахчето му няма да премине в червата.
 Можете да помогнете и със специалните шишета и биберони против колики.
  Затопляйте коремчето на бебето. След хранене поставете бебето така, че коремчето му да е върху гърдите ви. Чудодейно топлината ви ще намали болките и ще успокои бебчо.
 Затоплете пелена, като я изгладите, и я поставете върху коремчето на бебето. Същото може да направите и с термофор с топла (не повече от 37–38º) вода, увит в пелена. Може да ползвате и специална торбичка, пълна с черешови костилки. Затоплете я, но не в микровълнова печка, тъй като има опасност някои участъци прекалено да се нагорещят...
 Облекчение може да донесе и разходка на бебето навън, след като сте го нахранили. Свежият въздух ще го приспи и така ще намали въздействието на различни дразнители, за които дори и не подозирате.
 Ако кърмите, което е най-доброто за вашето дете, обърнете специално внимание на храните, които консумирате. Помнете, че шоколадът, цитрусовите плодове, прясното мляко, зелето, грахът, фасулът, броколите, карфиолът, както и напитките, съдържащи кофеин (кафе, чай и кока-кола), могат да повлияят зле на вашето бебе.
Спрете цигарите! Това е съвет, който дават всички лекари, и колкото и да ви е омръзнало да го слушате, постарайте се да не пушите поне докато кърмите, а след това никога не го правете в присъствието на бебето и детето.
И най-важното – колкото и да сте изнервена, стремете се да запазвате спокойствие, като си повтаряте, че коликите са временно неразположение. Имайте предвид и че не е установено, че те влияят неблагоприятно върху физическото или емоционалното развитие на бебето. Приемете, че са израз на неговия начин да се адаптира към света и проявете разбиране дори когато ви се струва, че може да полудеете от писъците на вашето бебе. 

Доц. д-р Боряна Слънчева
педиатър неонатолог
началник на неонатологична клиника
СБАЛАГ „Майчин дом” – София