Обичате ли да си похапвате сандвичи, пица и сладкиши? Да усещате аромата на спагетите или как шоколадът се топи в устата ви? Всичко това обаче се отразява на килограмите ви и стрелката на кантара постоянно скача.


Последните проучвания на британски учени сочат, че проблемът с наднорменото тегло не само може да навреди на гардероба ви и на семейния бюджет, но и да окаже много негативно влияние върху потомството ви. Рискът да родите дете с някакви увреждания е доста по-голям, ако сте с наднормено тегло, отколкото ако кантарът не стене под тежестта ви. За съжаление има сериозна опасност децата на по-пълните майки да се родят с аномалии като спина бифида, заешка уста, дори липса на някои крайник или орган. Проучванията са направени в Университета в Нюкасъл (Великобритания). Подобни аномалии са сред основните причини за аборт или за ранна детска смърт Статистиката сочи, че 1 от 5 смъртни случая при малчуганите се дължи именно на подобни малформации.

Факт обаче е, че всяка пета жена наддава повече килограми, отколкото е необходимо. Лекарите съветват да не качвате повече от 12 килограма при 9-те месеца. Според Световната здравна организация теглото ви е наднормено, ако индексът на телесната ви маса (ИТМ) е повече от 30. Този индекс е мярката за съотношението между ръста и теглото. Бременните могат да го изчислят, като разделят теглото (в килограми) на височината си (в метри), повдигната на квадрат. Получената стойност е техният индекс на телесна маса. Нормалните стойности са между 18 и 25. Индекс над 25 означава наднормено тегло.
Лекарите са категорични, че е добре да се замислите за теглото си още преди да забременеете. Ако сте с повече килограми, рискът за здравето на плода се увеличава сериозно. „Бременността не е време, през което може да се прилагат диети. Много по-важно е бъдещата майка да похапва здравословно и разумно”, казва д-р Катрин Стюърд, водеща проучването. Резултатите от него сочат, че опасността при по-пълните дами да родят дете, страдащо от спина бифида, е два пъти по-голяма, отколкото при по-слабите. Почти същият процент са и децата, родени със сърдечни аномалии или с аномалии на крайниците. Техните майки се борят с наднорменото тегло. „Притеснени сме от факта, че все повече се увеличават пълните жени в детеродна възраст. Това вероятно ще доведе и до увеличение на бебетата, родени с някакви проблеми. Със сигурност има нужда от повече изследвания в тази насока, но първите резултати са категорични, че ако бъдещите майки искат здраво дете, трябва да следят стриктно килограмите си”, предупреждава д-р Стюърд.