Игрите са най-лесният и приятен начин бебето да научи нови неща за заобикалящия го свят. За родителите това също са любими часове, прекарани с малкото слънчице. Децата нямат нужда от много играчки, въпреки че често мама и татко се увличат и купуват какво ли не. За да са ефективни игрите на малчугана, важно е да са съобразени с неговата възраст. Предлагаме ви няколко примера за това кои са най-подходящите забавления за по-малките и по-големите.

От 0 до 3 месеца
Смешната муцунка
Веднага след като се приберете от родилния дом вкъщи, единственото забавление за вашето дете е да спи и да яде. Все още е рано за играчки. След втория месец вие ще сте източникът на неговите игри. То повтаря всичко, което вие правите. Ако отворите широко очи, и то ще ги отвори, ако се изплезите, и то ще се изплези. Въртете главата си бавно наляво и надясно и мъничето ви със сигурност ще последва вашите движения. Това е начин не само то да се забавлява, но и да опознава добре лица и емоции. Важното е да изберете време, в което бебето е бодро и готово за игра. Ако ви гледа с интерес – действайте.

Между 4 и 5 месеца
Време е за Бетовен
На тази възраст повечето бебета започват да се протягат и се опитват да координират движенията си, въртят се наляво и надясно, по гръб и по корем. Насърчавайте тези нови умения. Сложете си ръката под раменете на детето и го залюлейте леко ту на едната, ту на другата страна.
Друг начин за забавление на тази възраст са детските песнички. Сега е времето дори и да не може да пеете, да научите “Хей, ръчички” и “Две калинки”. Последни проучвания на група американски учени показват, че бебетата много обичат да слушат и класика, и то най-вече Бетовен. Симфоничната музика подпомага развитието на бебешкия мозък.

6 месеца
“Ку–ку”
Детето на половин годинка започва да се заглежда в предметите наоколо и да осъзнава тяхното съществуване, дори да не ги вижда. Това е голяма стъпка в развитието. Ето защо най-подходящата игра за тази възраст е криеницата “ку–ку”. Поставете голяма кърпа пред лицето си и изчакайте, докато бебето ви не я дръпне настрани. Първоначално то няма да разбере, че мама още е там, но когато вие покажете лицето си и му кажете “ку–ку”, то със сигурност ще се усмихне. Може да скриете любимата му играчка под завивките и да го накарате да я намери.

Между 8 и 9 месеца
Говорете му
Детето ви вече добре разбира някои думи, които му казвате, затова трябва да му помагате в тази посока. Ако го попитате “Къде е топката?”, то със сигурност ще започне да върти глава, за да я търси. В този период изключително важно е да говорите с мъничето. Описвайте всяка негова стъпка. Когато то отиде до топката, кажете му: “Браво, ти намери топката!” Така то ще се почувства гордо, че се е справило.

12 месеца
Обиколка на дома
Децата на 1 годинка вече разбират понятия като “голямо – малко”, “горе – долу”, “близко – далече”. Обиколете дома и назовавайте всички големи и малки предмети, както и нещата, които са на тавана, и тези, които са на пода, разходете се из кухнята и разгледайте малките лъжички, големите лъжици...

Съвети за “големите” деца

  • Прекарвайте дневно най-малко 45 минути в игри с вашето дете. Загасете телевизора, радиото, изключете мобилния телефон. Седнете на пода и се забавлявайте заедно.
  • Често оставяйте детето да ви води в игрите и забавленията, то има неизчерпаем запас от идеи.
  • Понякога може да се чувствате неловко, ако пеете фалшиво детски песнички или играете на странни игри, но най-добре е да не се срамувате от собствените си възможности и да ги изявявате на воля.
  • Когато играете с детето, убедете се, че му е удобно и нищо не го боли. Внимавайте то да не се нарани.