В 12 поредни броя проследяваме развитието на детето от първия месец до навършването на първата годинка. Главна героиня е бебе Рая. Нейния дневник ни предостави майка й – Ралица Райкова.

Дъждове и пак дъждове
Радвах се на факта, че Рая ще се роди в края на пролетта, че скоро след раждането ще мога да започнем ежедневните разходки. Тя вече може да прекарва повече време навън, но всеки втори ден е дъждовен и неприветлив. Не се сърдя на късмета ни,защото бебето огладнява твърде често, за да можем да правим големи разходки, а с кърменето в градинки няма да мога да свикна.Бабите в действие

В началото на този месец беше първата неколкочасова раздяла с бебето. През първите седмици след раждането искахме с татко Цветан да се грижим сами за бебето. В началото помощта на някоя от бабите има своите плюсове, но и един много сериозен минус – ревността на „другата”. С таткото искахме да си припомним месеците преди бременността и раждането, когато за нас беше хоби да посещаваме рокконцерти. Билетите бяха купени. Бебе Рая ще бъде поверено не на една, а на цели две баби! Резултатът беше двама ободрени от позната емоция родители, две доволни баби, едно прегръщано, добре нахранено, но... претоплено бебе.  В деня след нашето завръщане по телцето на Рая имаше  характерните ситни червени пъпчици,т.нар. потница.  Бабите обаче се бяха справили със задачата много добре и може би ставаха по-близки помежду си покрай любимата си внучка.

Когато загубиш контрол

През този месец за режим на бебе Рая не може да става и дума. Педиатрите съветват да има точни или приблизителни часове, в които бебето се храни, спи, къпе, разхожда и аз полагам много усилия  да подредя ежедневието ни. Дали обаче Рая вече проявява бебешки характер, или аз – родителско безсилие, не зная, но опитите ми да въведа режим претърпяват пълен провал. Бебето се буди, заспива, огладнява в различни часове и всяка сутрин е началото на един съвсем различен от предишния ден. Сещам се за думите на една психоложка: „Най-трудно ще ти е, че няма да имаш контрол върху случващото се.” Беше го казала по повод на раждането, но то важи с пълна сила и за ежедневието ми.


Опитвам се да свикна, че от подреден, организиран и много самостоятелен човек в близките месеци ще съм „майка на конци”, а най-смешното е, че „дистанционното” е в една... 5-сантиметрова ръчичка.

Първа консултация с ортопед

През този месец съм записала часове за прегледи при двама специалисти, които познавам лично от сбирките С „9 месеца” на училище. Първият е проф. Борислав Владимиров от ортопедичната клиника в Горна баня. Той направи преглед на тазобедрените стави на Рая. Целта бе да се установи дали няма вродена дисплазия (специфична халтавост) на тези стави. Това състояние е леснолечимо в първите месеци на бебето, но става тежък проблем, който се отстранява оперативно, ако не се установи навреме. Държа на този преглед, защото детето на моя много близка приятелка претърпя поредица от операции именно защото дисплазията беше открита едва на 11–12 месеца, когато детето вече имаше явен двигателен проблем. След проведения преглед на Рая категоричното становище на проф. Владимиров е, че всичко е наред. Това хубаво начало на деня ни заслужава продължение – първата разходка на Рая на Витоша.

Цяло съзвездие от родилни петна
Още в първите дни след изписването от болницата  открих по Рая мънички розови петънца. Надявах се,че те скоро ще изчезнат, но няма промяна и това ме тревожи. Не зная трябва ли да третирам кожата на тези места – изобщо имам много въпроси към лекаря. Преди консултацията с д-р Николай Подулешев, който е дерматолог, се допитах и до интернет. Разбрах повече за тези петна от американски публикации – много по-характерни са за недоносените деца и за родените с ниско тегло като Рая. Според д-р Подулешев петната на Рая представляват недоразвити капилярчета и има голяма вероятност до неколкогодишна възраст да изчезнат, но кожата в тези области трябва да се пази малко повече от слънце и нараняване.

Първа лактационна криза – очаквана, но трудна
Поемане на много течности, рационално хранене, възможно повече сън, редовно кърмене, доизцеждане на гърдите от неизсуканата кърма – все много ценни елементи на формулата за успешно кърмене. Благодарение на тях още в първите дни след раждането имах повече от нужното за Рая мляко. В края на първия месец на Рая, напълно изтощена от постоянното миене, стерилизиране, кърмене, изцеждане, бях възнаградена с няколко стройни редици с контейнери във фризера, които бяха побрали около... 3 литра кърма. Оплаках се на моя близка акушерка от тази свръхлактация. Тя ме посъветва да продължавам да полагам усилия, защото кърмата ще ми е много нужна, ако се сблъскам с първата лактационна криза. Аз се сблъсках с този проблем още в началото на втория месец на Рая. Един ден забелязах, че кърмата ми значително е намаляла. Знаех, че лактационните кризи траят по няколко дни или седмица, но тревогата ми не намаляваше. На втория ден заради намалялата кърма се появи и още един характерен за новородените проблем – кърмаческата стачка. Разбрала, че от гърдата не може да получи очакваното количество мляко, след 1–2 минути кърмене Рая започваше да се бори с всички сили да се отскубне от мен. Трябваше ми още един ден да осъзная, че тревогата ми усложнява положението и да взема няколко решения. Първото е да спазвам още по-стриктно съветите за кърмачки и най-вече пълното доизцеждане на гърдите, дори и когато става въпрос за капка кърма. За дохранване с адаптирано мляко и не помислям. Слагах Рая значително по-често на гърдата, което да даде сигнал на организма ми, че бебето се нуждае от повече храна. Върнах се и към измерването на Рая след всяко хранене. Рая вече беше по-спокойна, а записаните данни от кантара ме увериха, че мога да си отдъхна.

Погачата

Както традицията повелява, в седмицата, когато Рая навърши 40 дни, й направихме погача. Подготвих се много усърдно, за да спазя повечето обичаи. За мен обаче най-ценното в този ден не са ритуалите, а това, че всички близки жени на нас, родителите, и на семейството ни се събират да приветстват бебето.

Масажите
Обикновено масажът се прави от края на първия месец, но според педиатъра трябваше да изчакам, докато Рая достигне минималното за това тегло 4 килограма. Въоръжена съм с масажно олио, меки пелени, стаята е затоплена, а детските песнички са заредени в компютъра. Рая приема добре леките поглаждащи движения, но те бързо я уморяват.

Равносметката за този месец
Бебе Рая е пораснала с 3.5 сантиметра и е наддала 900 грама. Нашият педиатър – д-р Обретенова, е доволна от това развитие. Рая все още е много миниатюрно, но добре развито бебе.

Какъв бе този втори месец, събрано в няколко думи: нарастваща родителска увереност, силна бащина подкрепа, умора от безсънните нощи и тревоги за наглед дребни неща... и всичко това бледнеещо пред едно много по-истинско чувство на все по-силна любов към бебе Рая.