Сигурно сте виждали стари баби, които едва ходят, подпирайки се на бастун, и се държат за гърба… Едва ли си представяте, че след години може и вие да изглеждате като тях. Болките в гърба обаче са често срещано явление през 9-те месеца. Статистиката сочи, че подобни проблеми имат между 50 и 70% от бременните. След раждането тези болки се засилват. Майката постоянно е на крак, навежда се, вдига бебето, няма дори няколко минути почивка… „Често бременните и вече родили жени се оплакват от болежки в гърба и в кръста. Този проблем обаче може да се отстрани благодарение на един не толкова популярен, но много ефикасен метод, който тепърва навлиза в България – т.нар. юмейхотерапия”, твърди Денислав Спасов, трета степен юмейхотерапевт и кинезитерапевт, който практикува в „Токуда Болница София”.

Време за масаж
Юмейхотерапията е японски метод, който включва масажни техники за дълбока обработка на мускулите, омесване, притискане и разтриване. Използват се и техники от акупресурата и шиацу (вид масаж, който в буквален превод означава „натиск с пръсти”). Благодарение на юмейхотерапията мускулите се отпускат, а ставите отблокират. По този начин циркулацията на кръвта се регулира и метаболизмът се ускорява. Това премахва умората и укрепва имунната система. Масажът въздейства и на психо-емоционално ниво. Техниката помага на вече родили жени, които често изпадат в депресия, да се отърват от черните мисли.„Обикновено нашите пациентки са жени, които още преди бременността са имали проблеми в гърба и в кръста. През 9-те месеца центърът на тежестта постоянно се променя, тъй като коремът на жената непрекъснато расте. Този център се намира на S2 или два пръста под пъпа, но при бъдещата майка той се измества нагоре”, обяснява Денислав Спасов. „През бременността коремните мускули се разтягат и губят една от основните си роли – да поддържат стойката на тялото. В резултат кръстът поема напрежението от непрекъснато увеличаващото се тегло на жената. Допълнителните килограми затрудняват правилното функциониране на мускулите и допълнително натоварват всички стави. Болките в гърба и в кръста са факт.” В този период се появява и друг проблем – секретирането на хормона релаксин. През бременността той е увеличен 10 пъти над обичайното си ниво. Хормонът отпуска ставните връзки в организма на бъдещата майка. По този начин тазът се разширява и главата на бебето излиза по-лесно при раждането. Отпуснатите връзки обаче могат да предизвикат сериозни проблеми в гърба и в кръста. „След появата на бебето майката не може да си почива достатъчно и постоянно е на крак. Понякога дори рязкото обръщане на една страна може да доведе до непоносима болка в гърба”, казва специалистът.

Бързо на лекар

Юмейхотерапията е предназначена предимно за вече родили жени. В по-редки случаи в болницата идват и бременни, но при тях резултатите не са така добри. Ефектът е временен и често болката се връща. „Както при всеки друг масаж и при японската терапия има противопоказания – ако жената има повишена телесна температура или възпалителен процес, процедурата трябва да се отложи”, допълва кинезитерапевтът.


„Добре е майката да се обърне към нас още при първите сигнали за проблем”, обяснява Денислав. „Идвайки в болницата, пациентката трябва да отиде в отделението „Физиотерапия и рехабилитация”. На рецепцията може да обясни, че има болки в гърба и в кръста и се интересува от юмейхотерапия. Всяка жена задължително минава през преглед от лекар, който й назначава необходимия брой процедури. В случай че проблемът е по-сериозен, лекарят назначава допълнителни изследвания. Прегледът струва 30 лв., половин час юмейхотерапия е 22.50 лв., а 1 час – 45 лв. Обикновено при наскоро родилите жени процедурите траят половин час”, обяснява юмейхотерапевтът. Важно е още преди първия сеанс специалистът да знае какво е било състоянието на майката преди бременността. От значение е с какво се е занимавала – дали е прекарвала дните си зад бюро, или се е движела активно, спортувала ли е, или дълго е стояла права. Взема се предвид и наследствената обремененост – ако майка й и баба й са пълни, ако няма проблем, че жената също е натрупала повече килограми през 9-те месеца. Болката в кръста минава по-трудно при пациентки, които са качили повече от 12 кг през бременността, макар никой в рода им да не е с наднормено тегло.

Помощ от спорта

„Много жени се отказват, тъй като не при всеки лечебен масаж юмейхотерапията има чудодеен ефект. Често след първия сеанс болката може да се засили. Понякога това се случва дори след 2–3 посещения, което обезкуражава пациентите и те се отказват. Настоящите майки трябва да знаят, че мускулите и ставите имат нужда от време, за да се възстановят. След определен период болката постепенно намалява и накрая изчезва”, обяснява Денислав. Всеки човек е различен. При някои са достатъчни само 2–3 сеанса, при други дори 10 не помагат. Най-добре е жената да посещава юмейхотерапевта през ден, за да могат мускулите да се възстановят. След приключване на терапията специалистът съветва пациентите да се запишат на курс по йога или Пилатес и по този начин да поддържат мускулите си в добра форма. За тези майки, които нямат достатъчно време и средства, той предлага клипове с упражнения в интернет във Facebook (Denislav Spasov), които могат да се правят и у дома.

Мая Ковачева
Снимки: личен архив


Внимание!
Юмейхотерапията започва да набира скорост в България и в Интернет вече има десетки обяви на студия, които предлагат японския масаж. Важно обаче е бъдещите и настоящите майки добре да проучат къде и при кого ще лекуват болките си в кръста.
„Всеки масаж може да помогне, но крие и сериозни рискове, особено когато има елементи на изпукване (мануална терапия). Шията и гръбначният стълб са изключително деликатни части от човешкото тяло. Масажът трябва да се прави внимателно и само от специалист, за да няма фатални последици”, предупреждава Денислав Спасов.