Храненето от най-ранна детска възраст е в основата на доброто здраве на детето в по-късен етап. Въпреки че го знаем много добре на теория като родители, сякаш се оказва трудно да го приложим на практика. Затлъстяването на децата – тема, която е много наболяла и разисквана в последните няколко години. На какво се дължи този проблем и как да се справим с него, отговори Магдалена Пашова, консултант по хранене.

Маги, на какво се дължи сериозното затлъстяване на децата от най-ранна детска възраст в последните години?

Зад тази негативна тенденция стои комбинация от причини, сред които са засилената консумация на въглехидратни храни (сладкиши, тестени изделия, подсладени напитки), хормоните в индустриално произведените животински продукти, трансмазнините в пакетираните закуски и не на последно място липсата на достатъчно време в съчетание с много време, прекарано пред екрана на телевизора, компютъра или таблета.

Как можем да предотвратим тази тенденция?

На първо място, като осъзнаем риска от затлъстяването на децата. Проблемът не е просто естетически, а здравословен. Дебелите деца стават дебели възрастни, а наднорменото тегло се свързва с ранно отключване на опасни заболявания като инсулинова резистентност, диабет, сърдечно-съдови заболявания, дори рак.

Никой родител не иска подобно бъдеще за детето си, но малцина съзнават, че това, което децата им ядат днес, изгражда телата и здравето им утре. Пакетирани сладки и тестени изделия, полуфабрикати, вафли, бисквити и всички онези пъстри и шумолящи опаковки, които изкушават децата от рафтовете на супермаркетите, рушат здравето им дългосрочно. Човешкото тяло не е банкова сметка, а химична лаборатория. Не е толкова важно какъв е броят на поетите калории, а какъв е техният произход.

Необходимо ли е да внимаваме с какво и как се храним още през бременността?

Всъщност грижата за здравето на детето започва още преди бременността и един осъзнат подход към родителството означава предварителна подготовка, за да можем да създадем най-добрия генетичен материал, на който телата ни са способни.

Следващият много важен етап безспорно е бременността. Използването на това състояние като легитимация жената да се храни безогледно, с всякакви кулинарни изкушения, е грешка, която никоя информирана дама  не бива да допуска. Ефектите от храненето на майката по време на бременността имат дългосрочен ефект върху здравето на нейното бебе. Ще дам един пример. Ако майката има хранителна непоносимост (явна или скрита) и консумира храни, към които проявява реакции по време на бременността, тялото й изгражда антитела и ги прехвърля на бебето. Така то се ражда предразположено към същите алергии и не е случаен фактът, че все по-често изцяло кърмени бебета имат алергични реакции.

Захранването на мъничетата е от особена важност. Можем ли да допуснем грешка, която да доведе до затлъстяване впоследствие?

Една от често допусканите грешки е прекаляването със сладки и със зърнени храни в периода на захранването – каши (по два пъти на ден), попара, бебешки бисквити, бебешки сухари и т.н. Всички тези храни са въглехидрати, а крайният метаболитен продукт от разграждането им е глюкоза. Големите количества глюкоза създават ранни предпоставки за инсулинова резистентност и затлъстяване. И което е още по-опасно, подхранват патогенната чревна флора и създават изкуствен глад у децата за сладки и тестени изделия. Затова не е случаен и фактът, че масово децата в периода 2–4 години започват да отказват полезни храни, които са консумирали преди (зеленчуци, плодове, месо, риба, супа, готвени ястия) и да настояват за сухи сандвичи, пица, паста, сладкиши. Така се влиза в порочен кръг с опасни последици. Ако едно дете продължително време (над 2–3 месеца) консумира предимно посочените по-горе въглехидратни храни, важно е родителите да разберат, че това не е „временен етап", а нещо по-сериозно и да потърсят помощ, за да прекъснат порочния кръг. Мнозина медицински специалисти не виждат проблем, докато детето наддава на ръст и килограми и докато липсва патология, но подобно неглижиране на проблема е безотговорно, защото в организма се натрупват дефицити, които проличават сериозно при тръгване на училище или по-късно. Едно дете (а и възрастен човек) може да е с наднормено тегло и едновременно с това да е недохранено на клетъчно ниво. Имала съм подобни случаи в практиката си с деца, диагностицирани като хиперактивни и с дефицит на внимание. При промяна в начина им на хранене тези деца коренно променят поведението си и отбелязват сериозен напредък.

Какви са твоите препоръки към бъдещите и настоящите майки?

Да осъзнаят, че здравето на децата им е преди всичко тяхна отговорност като родители, да вземат информирани решения, да търсят второ мнение и да не забравят, че здравето ще дойде от природата, а не от супермаркета или аптеката.

 

Разговора проведе Даниела Граховска