Един от най-тревожните за младата майка въпроси е дали бебето й наддава достатъчно. Особено чувствителни към темата са родителите на родените с тегло под нормата – под 2500 г. В първите дни след раждането теглото на бебето намалява  и това е съвсем естествено. Няма повод за притеснения, ако загубата е до 10%. В края на втората седмица бебето спира да слабее и докъм петия месец то би трябвало


да удвои килограмите си
 
Ако обаче забележите, че детето ви губи натрупаните си мастни подкожни депа, количеството на урината и на изпражненията намалява, бебето става по-сънливо и бледо, задължително се консултирайте с педиатър.

Кога изостава на тегло?
Сред причините могат да са болки при преглъщане или други симптоми, предизвикани от остри или хронични инфекции, недохранване, генетични заболявания и т.н.
Загубата на тегло води до витаминозен недостиг, отслабва защитните сили, намалява секрецията на стомашния сок, което още повече затруднява усвояването на храната от детския организъм.

В този случай педиатърът ще установи причината за отслабването и ще изчисли колко пъти на ден детето да се храни и от колко калории има нужда. Важно изискване към храната на кърмачето с по-ниско тегло е да е пълноценна откъм полезни вещества и да се предлага често на малки порции. Препоръчителната честота на храненията при бебе с тегло под нормата е 7 пъти в денонощието (150–200 мл/кг телесно тегло, но не повече от 1 л дневно).
Ако лекарят ви препоръча дохранване,
не бързайте да давате на бебето
допълнително мляко за кърмачета
Според най-новите препоръки на Световната здравна организация бебетата е добре да се кърмят в максимална степен, тъй като майчиното мляко съдържа оптимално количество полезни вещества, усвоява се най-добре и осигурява имунна защита. За целта се постарайте да увеличите количеството на кърмата или ползвайте услугите на банка за кърма. Ако се налага, може да включите и млякото за кърмачета. В конкретни случаи някои педиатри препоръчват и допълнително подслаждане на млякото с 3–5% захар (1 ч.л. гъст захарен сироп на 100 мл мляко за кърмачета). 
След 5–6-месечна възраст, когато състоянието на бебето се подобри, едно млечно хранене постепенно се замества с млечно-плодова каша. Тя се усвоява по-лесно и е обогатена с витамини и желязо. Въвеждането на млечно-зеленчукови и месни пюрета
се забавя с 1–2 месеца
и то само след като храносмилането се е подобрило. Избягвайте да давате по-трудносмилаеми храни, например попара със сирене. 
При деца над 1 година, които са с ниско тегло, преходната храна трябва да се замени с храни, типични за по-ранната възраст – подсладено квасено мляко, каши, пюрета, попара и др. 
Все пак не се терзайте, ако бебето ви не изглежда толкова пухкаво и с много гривнички като от реклама на пелени за еднократна употреба. Имайте предвид неговата индивидуалност. Ако малчуганът ви е по-енергичен, възможно е той да изгаря ежедневно повече калории, отколкото получава. Прехранването му с твърде големи порции не е правилна стратегия. 
Според някои проучвания килограмите на бебето в 70% са обусловени по наследство. Ако и двамата родители са слаби, вероятността и детето да е с по-ниско тегло е голяма.  
Не само теглото е важен показател за правилното развитие на бебето. От значение са и нарастването на обиколката на главата и ръстът. 

Д-р Богдана Василева
педиатър