Често имате киселини, бързо се изморявате, краката ви отичат... Типичните неразположения на бременността не са подминали и вас. А сега за капак се появяват и проблеми със зрението. През какви изпитания се налага да преминете в името на Новия живот! Спокойно – всичко ще се оправи скоро след като родите.

Не виждам добре
Някои бъдещи майки усещат умора или дразнене на очите в края на деня, което често е съпроводено от главоболие. 


Ако в първите седмици на бременността виждате образите леко деформирани, потърсете помощта на офталмолог. Той може да установи, че сте развили лека форма на астигматизъм.
През третото тримесечие много характерна е миопията (късогледство), която също е в лека форма. Бременните, които нямат проблеми със зрението, могат да станат леко късогледи, а късогледите пък да увеличат диоптъра на очилата или лещите, които досега са носели. Добра новина за далекогледите – те могат да усетят чувствително подобрение в зрението.

Понякога окото загубва част от способността си за акомодация и бъдещите майки трудно четат текст, който е близо до очите им, макар преди забременяването да не са имали подобен проблем. Този вид далекогледство е краткотрайно.
Няма за какво да се притеснявате, защото след шест до осем седмици след като родите от смущенията в зрението няма да има и помен. Кърмещите майки ще трябва да почакат малко повече, докато нивото на хормоните им се върне към нормалните си стойности.

Налага ли се корекция?
Смущенията в зрението са временни, затова обикновено корекция не е нужна. Ако сте станали леко късогледа, ще виждате по-добре, като присвивате очите си. Задължително обаче е да се консултирате с офталмолог. Той може да реши, че се налага да сложите очила. Няколко месеца след като родите отново посетете лекаря за още един контролен преглед.

Да отида ли на преглед на очите?
Ако сте късогледа, независимо в каква степен, или преди това сте имали заболявания на ретината, непременно се консултирайте с очен лекар. Акушер-гинекологът ви също трябва да е запознат с проблемите ви със зрението. Той ще ви даде направление за преглед на очните дъна, който да се извърши между 6-ия и 8-ия месец на бременността. Така ще се установи има ли риск от отлепване или разкъсване на ретината. Най-добре е лечението да започне колкото е възможно по-рано преди раждането.
Ако през 9-те месеца не сте имали проблеми с очите, но сте страдали от високо кръвно налягане, гестационен диабет, наличие на албумин в урината или сте имали друго заболяване, след като родите, задължително направете изследване на очните дъна. 

Кое е важно?
През 9-те месеца някои заболявания влияят на зрението. При диабет рискът да развиете ретинопатия се увеличава. Ако вече страдате от нея, възможно е да се получат усложнения. Ретинопатията е състояние, при което се получават кръвоизливи в ретината. Колкото по-дълго сте страдали от диабет, толкова по-голям е рискът от кръвоизливи. Затова не подценявайте опасността и посещавайте често кабинета на офталмолога.
На редовните консултации през бременността винаги настоявайте да ви измерват кръвното налягане. То също може да е причина за кръвоизливите в очите, особено по време на раждането. При стойности над нормата по преценка на специалиста може да се наложи лечение или спазване на специален режим.

Контактните лещи ме дразнят!
Много вероятно е през седмиците на очакване лещите да ви станат по-неудобни, особено ако са твърди. През бременността поради хормоналните промени слъзните жлези произвеждат по-малко сълзи. Намаленото овлажняване е причина за по-честото замърсяване на лещите. Препоръчително е да ги носете по-кратко. Достатъчно е вместо 12 часа да сте 8 часа с тях. Така лещите няма да ви дразнят.

Рисковете по време на раждане?
Степента на проблемите с очите определят дали бебето ще се появи по закона на природата, или със секцио. Ако имате миопия до 3 диоптъра, можете да родите по вагинален път. Ако се наложи, лекарят ще използва методи за ускоряване на процеса или за намаляване на усилията при напъните. За да се избегне опасността от отлепване на ретината при естественото раждане, през бременността задължително направете изследване на очните дъна. 

Д-р Неда Константинова
офталмолог