По-добро ли е спалното чувалче от завивката?
През първата година – твърдо да. Освен от това чувалче бебето не се нуждае от нищо друго в креватчето – никакви възглавници, завивка, големи плюшени играчки. Тогава около него няма да има нещо, в което да зарови лицето си, и ще лежи както е сложено по гръб. И двете неща са важни, за да се намали рискът от внезапна детска смърт.

Как да се избере размерът?
Идеалната спална торба не бива да е много малка, за да може бебето да рита, но и да не е много голяма, за да не мръзне и да не се омотава вътре. При стъпалата трябва да има място от около 10 до 15 см. Стандартните размери често са много големи за новородените. Налага се или мама да ги зашие малко, или да се купи по-малък размер. Практични са и разтягащите се спални чували.Правилно ли се затваря?
Най-важното е отворите за врата и за ръцете да са толкова тесни, че детето да не може да се плъзне с глава в чувала. Някои торби се връзват странично. Недостатъкът им е, че по този начин се губи телесна топлина. Най-добри са затварящите се със залепване тип репей или с цип с предпазител около врата. Практични са чувалите, които могат да се отварят отдолу, за да не става нужда детето да се съблича изцяло за подсушаване.

От каква материя да е?
От вълна или от памук е по-добре да е чувалчето? Вълната топли, поема повече влага, не се свива. Памукът може да се пере и с гореща вода. Това предимство е важно за детето, застрашено от алергия. Много от съвременните спални чували отвън са от естествена материя, а отвътре са от пропускащ въздух пълнеж от полиестер. Независимо какво ще изберете, важно е чувалът да има възможност да „диша” (срещу прегряване), да не се разнищва и при изработването на материала, от който е ушит, да не са употребявани омекотители и избелващи вещества. Колко да е дебел чувалът, зависи от средната температура в помещението. Не бива да се забравя, че кърмачетата повече са застрашени от прегряване, отколкото от охлаждане.


Как да е облечено бебето?

В чувалчето бебето трябва да е облечено така, че да не мръзне, но не и повече, за да не се изпотява. Подходящи например са късото боди или пижамката с дълги ръкави. Облеклото зависи не толкова от сезона, колкото от температурата в стаята – идеалната е 18 ºС. Ако тилът на детето се изпотява, значи е облечено повече от нужното.
 
„9 месеца”