Да си на една година, е доста стресиращо. Вашият малчуган трябва да се учи да ходи и да се храни самостоятелно. Може би ще се опитва да сътвори някоя и друга дума. Нищо чудно, че в този период на предизвикателства и промени детето държи особено на своето любимо шише, с което толкова е свикнало.


За негово (и за ваше) съжаление идва времето да каже “Сбогом!” на шишето и “Здравей!” на чашата. Според най-добрите педиатрични школи, включително и според Американската академия по педиатрия, детето трябва напълно да се отучи да пие от шише на 12 до 15 месеца. В действителност повечето постигат това много по-късно. Според едно проучване около 40% от малчуганите използват шише и на 2-годишна възраст.

Защо е нужно
Да се премине към пиене от чаша, е важно по няколко причини. Най-главната от тях са зъбите на детето. Продължителното използване на шише с биберон означава, че зъбите са в контакт с мляко или със сок дълъг период, което води до разрушаването им. Това твърди д-р Хинсън, председател на Американската академия по детска стоматология. Любителите на шишето най-често пият повече мляко, което пък намалява апетита им за твърди храни и повишава риска от непълноценно хранене. Колкото по-дълго оставите детето си да пие от шише, толкова по-трудно ще ви е да го отучите от него.

Планирайте правилно
Най-добре е да въвеждате чашата от 6- или от 8-месечна възраст. Ако не сте го направили тогава, нямате време за отлагане. Отначало се опитайте да заместите шишето с чаша мляко на обяд, тъй като тогава децата са най-спокойни. Оставете детето няколко дни да свиква с чашата и постепенно замествайте шишето с нея при всички останали хранения. Разбира се, понякога отвикването от шишето може да се забави по различни причини – заболяване на детето, преместване в друго жилище, раждане на друго дете в семейството. Тогава процедурата ще се отложи с няколко седмици.

Подгответе се за вечерна битка
Дори през останалото време от деня малкото да пие безпроблемно от чаша, обикновено вечерта то настоява да му дадете шишето. Това се дължи на умората и на стреса на детето от предстоящата раздяла с мама и татко през нощта. Можете да отвлечете вниманието му, като му предложите да хапне нещо леко от чашата.

Проявявайте творчество
Ако детето се отнася подозрително към новата чаша, опитайте някои начини да му покажете колко приятно е да се пие от нея. Започнете например сутрин и вие да пиете мляко от такава чаша, за да предизвикате любопитството на детето си. Понякога употребата на сламка (“спасителната сламка”) също помага, а и рискът от кариес е по-малък, тъй като течностите не се задържат в устата.

Кажете му истината
Ако детето ви и на 18 месеца все още е привързано към шишето с биберон, с много търпение се опитайте да му обясните, че е време да се сбогува с него. Някои родители успяват да убедят детето си да остави на едно място всичките шишета и на сутринта да намери вместо тях малка играчка... Ако вече се е появило и бебе у дома ви, накарайте баткото (каката) да му “подари” шишето като знак, че е по-голямо и че много го обича...