Възможността децата да развият прекалена пълнота, астма, алергии, сърдечно-съдови заболявания и други заболявания може да бъде определена още преди раждането, пише в доклада на работна група към Британската фондация по храненето, излязъл вчера. Докладът „Хранене и развитие: краткосрочни и дългосрочни последици за здравето” е изготвен от комисия изтъкнати учени и разглежда аспекти на храненето и ранното развитие, включително влиянието на здравето на майката и нейните хранителни навици върху бебето, дори и преди зачеването. Председателят проф. Том Сандърс обяснява: „Данните сочат, че бавното развитие на плода може да бъде свързано с дългосрочни неблагоприятни последици за здравето. Например недоброто развитие на бъбреците би довело до по-голяма чувствителност към повишаващия кръвното налягане ефект на солта, а оттам и до увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания."

В момента астмата е едно от най-честите хронични заболявания в световен мащаб и за съжаление засяга предимно деца. В тази връзка проф. Греъм Девероу от Университета в Абърдийн, заявява: „Например пониженото или повишено съдържание на определени вещества, витамини и минерали (витамин Е, витамин D, цинк, селен и полиненаситени мастни киселини и т.н.) в хранителния режим на бъдещата майка биха могли да провокират развитието на астма или алергични заболявания у детето. В момента има редица теории, предполагащи въздействието на определени хранителни вещества върху риска от тези заболявания и в скоро време се очакват доста интересни открития по темата."

Докладът на работната група разглежда и причините за затлъстяването и заключава, че повишеният апетит, който някои хора имат в зряла възраст, може също така да е програмиран в утробата, в резултат на диетата и теглото на майката. Почти половината от всички жени в детеродна възраст в Англия са с наднормено тегло или затлъстяване, а това може да бъде причина за биологичен цикъл, при който затлъстяването на майката води до здравословни проблеми на децата в по-напреднала възраст.

Сара Стенър, мениджър на научната програма на Фондацията, заяви: „В момента съществува недвусмислено доказателство, показващо биологичната връзка между наднорменото тегло и здравословните проблеми, свързани със затлъстяването при жените и техните деца. Това е много важен напредък в борбата срещу затлъстяването. Жените трябва да знаят, че тяхното тегло и здраве по време на бременността и дори още преди да заченат играят ключова роля в осигуряването на здравословно бъдеще за децата им в дългосрочен план. След като бебето е заченато, биологичната рамка за бъдещото му здраве вече е зададена. В този смисъл посланието към всички жени е да се стремят да подобрят здравния си статус още преди да забременеят."