Сигурно ще чуете от някоя многознайница съжалението, че след като имате зимно бебе, ще ви е много по-трудно – няма да можете да го водите на разходка, ще трябва да си стоите вкъщи на топло, като дори не бива да отваряте прозореца на стаята, защото то може “да настине”... Посрещайте подобни житейски “мъдрости” с мила, снизходителна усмивка.


Извеждането навън и на зимното бебе е задължителен ритуал. Разбира се, има правила, които е добре да знаете.

За първи път – кога?
През първите две седмици след раждането по-добре не извеждайте бебето от къщи, освен ако не се налага (за преглед при лекаря...). След това разходката вече е задължителна, но винаги се съобразявайте с метеорологичните условия и със здравното състояние на детето.
Предварително подгответе бебето за първата разходка. В продължение на 5 дни оставяйте широко отворен прозореца на стаята, в която е бебето. Облечете го като за навън. След 5–10 минути затворете прозореца и съблечете детето. През следващите дни започнете да го извеждате на разходка, като за първата ще са достатъчни 15 минути. Постепенно увеличавайте времето, докато престоят навън стане 1–2 часа.

Защо е задължителна?
Разходката през зимния сезон закалява детето. Чрез нея организмът му се адаптира към по-ниските външни температури, към лошите метеорологични условия (вятър, сняг...). Извеждането на бебето и в студеното време е профилактика срещу вирусните инфекции на горните дихателни пътища.
Зимната разходка е всеки ден, ако климатичните условия са сравнително добри – температурата на въздуха е около 10–12 С, няма мъгла и студен вятър. Ако липсват тези условия, останете вкъщи с детето.

Как да го облечете?
Най-добрата защита срещу студа са няколкото ката дрехи (тип “зелка”). Не забравяйте, че въздухът между дрехите е добър изолатор. Ако навън стане по-топло, винаги може да свалите някоя от дрешките.
Най-подходящи за облеклото на бебето са вълнените материи. Те задържат най-много въздух и поемат влагата, без да овлажняват кожата. Фината вълна топли най-добре, когато е до тялото, но тя ще дразни нежната бебешка кожа. Затова първо облечете памучната камизолка.
Навън шапката е задължителна! Главата на бебето трябва да е покрита. Тя е относително най-голямата открита част от тялото и трябва да я защитите от студа.

Дали мръзне?
Сигурно ще се тормози, че трудно се ориентирате дали навън на бебето му е студено. Колкото то е по-малко, толкова по-слабо ще реагира, когато му е студено. Затова непрекъснато проверявайте като докосвате бузките, нослето и ръчичките му. Те може да са студени, но в никакъв случай ледени!
Добре е да имате едно наум, че докато вие се движите, бебето лежи неподвижно в количката и затова вашето усещане за студ не е съвсем добър ориентир.

Кога да останете вкъщи
Не извеждайте детето, когато е болно. Задължително обаче и в този случай проветрявайте стаята му на 1–2 часа за 5–10 минути. Останете вкъщи и ако навън е мъгливо. При гъста мъгла вредните вещества се задържат по-дълго в атмосферата и “чистият въздух” разнася болестотворни микроби.
Пропуснете разходката и ако духа много силен вятър или вали дъжд.

Nota bene!
Извеждайте детето от 1 до 3 месеца, ако температура на въздуха е над 10–12 С, от 3 до 6 месеца – над 5 С, от 6 до 9 месеца – над 0 С, от 9 до 12 месеца – над минус 5 С. През зимата разхождайте здравото дете най-малко два пъти на ден за около ½ –1час.

Добре е да знаете
Наистина зимните бебета боледуват по-често, но причината за това е, че в този сезон вирусните инфекции са по-разпространени. Изолирането вкъщи обаче не предпазва от зарази. За тях не са виновни ниските температури, а кашлящите, кихащи и хремави хора около детето. Разбира се, атаката на вирусите се улеснява, ако не сте защитили бебето и от студа. Раздразнените лигавици от сухия въздух от отоплението също са отворена врата за инфекциите. Постоянно овлажнявайте въздуха на стаята, в която е детето.