Мобилен телефон, факс, пейджър, email – всички тези постижения на технологията, измислени, за да улеснят живота ни, често ни пречат и затормозяват. Попитахме няколко читателки как се отнасят към новостите в комуникацията.


“Дзъннн, дзъннн… седях на пода гушнала 18-месечния си син и наострих уши. Слънцето залязваше, а моят по-голям син се занимаваше с уроците в съседната стая. Телефонът продължаваше да звъни… Не можах да издържа на изкушението и скочих да вдигна, преди гласовата поща да се е включила… последва 10-минутен разговор. След като затворих слушалката, вече не можех да се съсредоточа върху игрите с малкото ми момченце и затова го оставих в креватчето. Седнах пред компютъра, за да отговоря на един email, и се почувствах виновна, когато чух как голямото ми дете крещи безпомощно срещу учебника по математика”, разказва 25-годишната Маргарита Недева.

Съвременните технологии! Те уж са изобретени, за да помогнат и на работещите майки, чието време е разпределено до секунда – да прехвърлят част от дейностите и електронната поща, когато им се налага да останат у дома. Често обаче мобилният телефон, пейджърът, email-ът имат
негативен ефект върху ежедневието
Те правят заложница работещата майка – да е на разположение на своя шеф и на клиентите по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Това може да съсипе всяко семейство. Американско проучване сочи, че преди 4 години 51% от работещите майки са смятали, че новите технологии увеличават свободното им време. През 2004 г. този процент е само 35. “Днес животът ми се състои в това едновременно да говоря по телефона, да давам нареждания на подчинените по интернет, да готвя и да помагам на сина ми да пише домашното си”, разказва 36-годишната Невена Кръстева, майка на 2 деца.

За съжаление все по-често се налага, за да се успее в бизнеса, да се работи дори повече, а това означава и късно вечерта или в почивните дни. Задълженията никога не намаляват, а ежедневието притиска да се върши всичко по-бързо и с по-голяма прецизност. Това не значи, че трябва да оставим технологиите да ни подчинят.
След дълга борба с новостите Елена Кънчева, майка на 2-годишната Кристина, най-накрая е открила какво трябва да направи,
за да подреди живота си
“Изключвам мобилния си телефон, когато съм на обяд или на вечеря, а на компютъра сядам едва след като детето ми вече спи дълбоко.”
Според 29-годишната Елена Николова, майка на 8-месечен син, ако искаш да запазиш здраво семейството си, трябва да обърнеш гръб на модерните технологии. Скоро след раждането тя се връща към професията си – адвокат на свободна практика, за да има време и за близките си. “Първото нещо, което правех сутрин, е да проверя електронната си поща. Един ден съпругът ми не издържа и каза, че трябва да се откажа от този навик, защото той не може сам да се грижи за детето!” Модерните технологии могат сериозно
да навредят върху емоционалните отношения
в семейството. “Често моята 3-годишна дъщеричка идва при мен и плаче: Стига си работила, мамо! Сърцето ми се къса, като я гледам”, споделя 30-годишната Наталия Костадинова. Тя често се занимава със служебните си ангажименти у дома. “Обикновено в такива ситуации й казвам: Мама има още малко работа, но скоро ще е до теб, изчакай само 5 секунди. За нея те се превръщат в 5 дълги минути.”
Разбира се, новите технологии имат и предимства. Николина Димитрова, майка на 2 деца, признава, че благодарение на телефона знае във всеки момент къде са децата й, а вечер, когато всички спят, тя разговаря с приятели в интернет. Жените, които се възползват от новите технологии, без да прекаляват,
намират перфектния баланс
“Все още не съм дала номера си в службата. Използвам мобилния телефон само като връзка със семейството. Така спокойно мога да отида на кино”, разказва 30-годишната майка на 2 момиченца Ивана Димитрова. За да запази личното си пространство, тя категорично е забранила на любимия да внася мобилен телефон в спалнята им.
От Вас зависи дали ще позволите технологиите да управляват живота Ви. Някои жени отговарят на повикванията само на познати телефонни номера, други пък имат два мобилни телефона – един за работата, друг за семейството. Все още работещите майки са най-претоварените същества на тази планета. Повечето от тях се стремят да са супермайки, но никога не бива да позволяват интернетът да открадне времето за някоя хубава книга или за разходка.