“Главата ме боли, очите ми сълзят, не мога да спя, чувствам се уморена, често и стомахът ме присвива, изнервена съм, плача, карам се, тъжна съм…” 27-годишната Мариела Михова от Варна не може да изреди всичките си оплаквания само в едно изречение. С всеки изминал ден положението става все по-лошо и по-лошо. Точно преди 20 дни тя е родила малко момченце, за отглеждането на което сега й помагат двете баби и всеотдайният татко. Подобни страдания тровят живота и на Антоанета Добрева, бременна в 6-ия месец.


Много настоящи и бъдещи майки са потиснати, нещастни от живота, отчаяни. Често душевните им страдания се превръщат във физически и се започва безкрайно ходене по лекари, изследвания… Депресия – е бързата диагноза на специалистите. Лечението – старите баби казват, че до месец–два ще мине, лекарите могат да предпишат някое лекарство на билкова основа или да дадат чай за успокояване. Алтернативен метод на всичко това е т. нар. позитивна психотерапия, която се практикува от няколко години и в България. Тя може да повлияе благоприятно на младите майки или на бременните, за които 9-те месеца са истинско изпитание. Иранският лекар д-р Носрат Песешкиан, автор на идеята за позитивната психотерапия, разказва подробности за метода пред “9 месеца”. Той гостува в България по повод на 10-ата годишнина от основаването на Дружеството по позитивна психотерапия у нас.

Човешкият животът се състои от
четири неразделни части
тялото (то включва здравето, храненето, спорта, релаксацията, ритъма сън–бодърстване), постиженията (успехите в професията, в училище, сред приятели), комуникацията (връзката със семейството, приятелите, колегите) и фантазията (мечтите за бъдещето, възприемането на живота и смъртта). Според позитивната психотерапия човек разделя цялото си съществуване между тези четири части. Въпросът е колко време и енергия отделя за всяка от тях. Само пълният баланс между 4-те ще Ви донесе спокойствие и комфорт. Според д-р Песешкиан, ако загърбите дори една от тези части – отказвате се от постиженията например, това може да наруши баланса на тялото и душата и да доведе до физически и душевни проблеми. Ето защо психотерапевтите съветват да направите тест, отговаряйки на въпроса колко енергия и време отделяте за четирите части на живота. Ако за някоя от тях сметнете, че са достатъчни по-малко от 10%, тази част не е достатъчно развита и може да Ви причини страдание.
При бременните и младите майки
балансът често се губи
Тялото се променя. За 2–3 години жените трябва да се откажат и от кариерата и постиженията си, защото се налага да се грижат за бебето. Комуникацията също изостава – раждането на едно дете сериозно нарушава партньорските взаимоотношения. Някои мъже се притесняват да правят секс с бременните си половинки. След появата на бебето на преден план се изявяват баби и дядовци, които непрекъснато дават съвети на изнервената майка… Бременната жена трябва много да внимава да не загуби баланса между частите, като предварително се подготвя психически за промените, които 9-те месеца ще предизвикат. Тренирайте тялото си, хранете се балансирано, спете повече и отделяйте време за почивка. Ако останете вкъщи през това време, намерете начин да развивате сферата на постиженията – всеки ден чрез някое хоби доказвайте себе си. Проблемите с комуникацията също могат да се решат предварително, ако партньорите са подготвени за всяка ситуация. Фантазията може да развивате чрез четене на книги – приказки, притчи и легенди. Поставете се на мястото на главния герой, опитайте се да напишете приказка и Вие, която по-късно може да четете на бебето, но най-вече се забавлявайте.

Позитивната психотерапия се основава и на друг принцип – всяка криза е едно ново начало. “Съветвам всички бъдещи майки да гледат и на трудностите позитивно и да търсят доброто дори ако положението изглежда безнадеждно”, казва д-р Песешкиан.