Когато научим, че чакаме бебе, искаме да направим всичко възможно, от което зависи нормалното развитие на плода. И най-често бързаме да си купим добавка с фолиева киселина - по препоръка на близки или на наблюдаващия ни лекар.

Защо фолиевата киселина се препоръчва на бъдещите майки? Какво представлява и каква е ролята й по време на бременност? Задължителен ли е приемът на фолиева киселина по време, когато сме в очакване на дете? И можем ли да изпитаме нежелани странични ефекти, ако приемаме ненужно високи дози?

За фолиевата киселина и нейната естествена форма - фолат

Всъщност бъдещите майки имат нужда от прием не точно на фолиева киселина.

Ключов за нормалното развитие на плода е един витамин от група B, а именно витамин B9, чието друго наименование е фолат.

Фолиевата киселина представлява синтетична форма на фолат, която е по-устойчива и по-удобна за съхранение, но има своите съществени недостатъци и в действителност не е подходяща за много голям процент от бременните.

Когато приемаме фолат, той се усвоява директно от организма. Но за да можем да усвоим фолиевата киселина, тя трябва да премине през няколко етапа на преобразуване, в които участват различни ензими. Много важен факт е това, че не всеки човек е в състояние да разгради фолиевата киселина до нейната усвоима форма.

Защо е толкова важно да изберем фолат пред фолиева киселина

Ако организмът ни не може да метаболизира фолиевата киселина, тя не може да изпълни всички важни функции за оптималното развитие на едно здраво бебе.

Няма видими признаци за това дали тялото ни усвоява пълноценно фолиевата киселина или не. За да може добавката да се метаболизира, черният ни дроб има нужда от ензима метилентетрахидрофолар редуктаза, или накратко MTHFR. Но при наличие на мутация в човешкия MTHFR ген, този процес на преобразуване е неефективен.

При това вероятно ще се ви учуди информацията относно това колко жени са носители на MTHFR мутацията. Според статистиката, проблемът е налице при около една трета от всички бременни жени.

Това означава, че всяка година огромен брой бъдещи майки могат да приемат редовно фолиева киселина в периода на бременността и по време на кърмене, без да знаят, че при тях добавката изобщо не постига необходимия ефект. Наличието на MTHFR мутация не се проявява с конкретни симптоми и за да го установите, трябва да си направите специален тест в лаборатория. Такъв тест обаче се препоръчва само на жените, които вече са имали проблемна бременност, спонтанни аборти или раждане на дете с вродени аномалии.

Ролята на витамин B9 за развитието на бебето

Да доставяме на организма оптимални нива метилирана форма на фолиева киселина е от огромно значение за предотвратяване на някои видове тежки увреждания на плода. Това са дефектите на невралната тръба - структура в зародиша, от която започва развитието си централната нервна система (мозък и гръбначен мозък).  

Най-често срещаната малформация на невралната тръба е спина бифида (незавършено затваряне на гръбначния мозък и гръбначния стълб). Сред другите видове вродени дефекти от този тип са аненцефалия (тежка изостаналост на мозъка) и енцефалоцел (увреждане, при което мозъчната тъкан излиза през отвор в черепа).

Съществуват и други видове дефекти на невралната тръба, като много от тях са тежки и не подлежат на лечение. Някои водят до летален изход за бебето до часове след раждането. Други (например енцефалоцелът) в някои случаи подлежат на хирургична намеса, но въпреки това последиците за развитието на детето са тежки.

Световната научна общност все още изследва как точно гените, въздействията на външната среда и приемът на фолат влияят върху възможното развитие на малформации на невралната тръба. Към момента обаче няма друго известно средство за превенция на дефектите на невралната тръба, освен приема на фолат по време на бременност.

Дефицитът на фолат по време на бременност не е единственият рисков фактор за възникване на дефекти на невралната тръба. До повишен риск може да доведе приемът на някои лекарства, изписвани на пациенти с епилепсия. Диабетът и наднорменото тегло също се смятат за рискови фактори, така че ако планирате бременност, е важно да обърнете внимание на подобни състояния.

Ако бъдещата майка контролира тези фактори и приема достатъчно количество фолат, това ще намали риска от малформации на невралната тръба с цели 70%.
Ползите от приема на фолат не са свързани само с понижаване на риска от дефекти на невралната тръба. Има и индикации, че приемът на достатъчно количество фолат може да е свързано с понижен риск детето да развие разстройство от аутистичния спектър.

Кога трябва да започне приемът на фолат?

Ако сте жена във фертилна възраст, важно е да се грижите в организма ви да има оптимални нива на витамин B9. Причината е, че много бременности възникват непланирано. В същото време е доказано, че насищане на организма с достатъчни нива на фолат се постига, ако започнем допълнителен прием 2-3 месеца преди самото зачеване.

Ако пък правите целенасочени опити за забременяване, също задължително се погрижете да започнете прием на фолат. Важно е това да се случи още преди да сте видели мечтаните две черти върху теста за бременност!

Защо всички се нуждаем от редовен прием на фолат

Витамин B9 или фолат е необходим за нормалния синтез на ДНК. Затова организмът на всеки човек има нужда от достатъчно количество биоразградима форма на фолиева киселина. Недостигът й се свързва с повишен риск от анемия, както и от развитието на някои видове онкологични заболявания. Смята се например, че липсата на витамин B9 повишава риска от рак на дебелото черво.

Какви са някои от симптомите, че в организма ни не достига фолат?

Липсата на апетит, постоянната отпадналост, бледата кожа, кървенето на венците запекът или диарията могат да са сигнал за това, че в тялото ни няма достатъчно от този важен витамин.

Фолат, фолиева киселина и бременност - най-важното, което да запомните

Фолатът или витамин B9 е незаменим за всеки един организъм, но е от още по-голямо значение по време на бременност. Особено важно е да си осигурите оптимални нива на фолат по време на първия триместър, а в идеалния вариант - и два-три месеца преди самото зачеване.

В аптеките и дрогериите често предлагат синтетичната форма на фолат - фолиева киселина. Тя обаче не се усвоява директно от организма. Налага се черният дроб да извърши сложен процес по метаболизирането й, като този процес е сериозно затруднен при жените, които са носители на така наречената MTHFR генна мутация. Мутацията се среща често, няма симптоми и се открива единствено чрез специален тест в лаборатория.

За да сте спокойни, че ще имате спокойна и здрава бременност, изберете добавка като Фолацид Мета с биоактивна форма на фолиева киселина. Тя се усвоява от всеки един организъм, не натоварва черния дроб и осигурява оптимална среда за развитието на вашето бебе.

Защото е важно от първите мигове след зараждането на новия живот, да му осигурите възможно най-добрата грижа!