Първите три месеца на новороденото често са кошмарни за родителите, особено при първа рожба. Стрес, несигурност, денонощни грижи - докато се учим да общуваме с любимото същество, изпадаме в паника, вместо истински да се насладим на тези неповторими моменти. Родителите обаче няма как да не се тревожат, защото бебето е напълно беззащитно, уязвимо и така крехко. Дали плаче заради следродилните ваксини или от нещо друго? Студено ли му e? Дали е успяло да суче достатъчно?

Към всички тези притеснения се добавят и коликите, заради които бебето плаче неудържимо и къса родителските сърца, както и предизвикателствата на кърменето. Във всички съвети за бременност бъдещите майки се подготвят за промените в тялото си преди и след раждането, но с психологическите промени справянето е по-трудно, най-малкото защото всеки преживява този период по различен начин. Ето няколко съвета, които ще и помогнат.

Справяне с плача - имитирайте звуците от утробата

Учени са установили, че бебетата в първия триместър се успокояват, когато са поставени в условия, симулиращи утробата на майката. Това е т.нар. бял шум от електрическите уреди, течащата вода от чешмата или банята, звукът от телевизора. Отпреди да се роди, бебето свиква със силни ритмични звуци (сърдечния ритъм на майката и кръвта, която циркулира през близките артерии) и почти постоянното поклащане и движение.

След раждането бебето ви продължава да жадува тази хипнотична какофония и навярно ще се успокои именно от нея, а не от абсолютната тишината, която опитвате да пазите с всичка сила. Друг добър метод е да използвате слингове и шалове, така че да носите бебето в себе си. Тясното пространство му харесва, защото му осигурява сигурност и спокойствие. Гушкайте го и го носете на възможно най-много - бебето се чувства защитено, когато усеща близостта и топлината ви.

Искайте помощ за дребни неща

Следродилната подкрепа от семейството и приятелите е много важна. И въпреки това, много от новите родители отказват помощ, просто защото искат да демонстрират, че държат положението под контрол, докато всъщност е тъкмо обратното. Позволете на майка ви или на приятелка да сготви или напазарува вместо вас, докато вие отделите час - два за почивка.

Разходете се навън, отидете на фризьор, пийте кафе в близката сладкарница или просто направете нещо, което ще ви разведри. Родителството е маратон без универсално предписание, затова всяка възможност за отмора е добре дошла. Уверете се, че и партньорът ви получава време да “зарежда батериите” и го насърчавайте да прави това.

Забравете сравненията

Родителите знаят най-добре от какво има нужда прекрасното им бебе. То има собствени потребности и темперамент, затова няма как да бъде гледано по учебник. Най-добре е просто да се доверите на институцията, натрупания опит и на знанията си, вместо да търсите подсказки и “убедителни” становища от роднини, приятели и интернет. Възможно е да получите толкова разнопосочни мнения, че тотално да се объркате. Разбира се, винаги следвайте лекарските указания и съветите от специалисти.

Всеки родител преживява първите седмици и месеци от живота на бебето по различен начин. И се нерядко се чувства объркан, безсилен и сам [1]. А не бива, защото тези незабравими моменти са най-сладки. Зарадвайте им се истински и ги запечатайте в сърцето си, защото любимото ви същество ще порасне по-бързо, отколкото очаквате.

[1] https://npo.bg/%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B4/