Отивате на гости при приятели, забавлявате се с тяхното сладко кученце и няколко часа по-късно вече сте в болница с тежък астматичен пристъп. Колкото и страшно да звучи, това може да се случи на много хора, предразположени към алергия и астма.


Ето какво се случва преди 10 години с Мария Стаматова, днес горда бъдеща майка и ученичка в курса за бъдещи родители С “9 месеца” на училище.

Тя е бременна и страда от астма

“Непрекъснато търся жени с моя проблем, за да обменяме информация и да споделяме. Оказа се, че в България това заболяване е доста разпространено”, споделя Мария. Като дете тя е здрава, дори вкъщи имат домашни любимци. Майка й е алергична към слънчевите лъчи, но никой в семейството няма астма. Злополучното гостуване при приятели с куче обаче провокира астма. Пристъпът започва със задушаване, недостиг на въздух и кихане. След първите симптоми момичето отива на консултация със специалист. Правят й няколко бързи теста и се оказва, че астмата е на алергична основа. Мария, която досега не е имала никакви здравни проблеми, е алергична към кучета, котки, домашен прах, дори към някои лекарства. “Щом определиха диагнозата, се замислих за бременността. Все още не исках да ставам майка, но знаех, че и този момент ще дойде”, разказва тя. Лекарите й дали инхалатор и състоянието й се стабилизирало. Дълго време нещата били под контрол. Все пак пристъпите се появявали от време на време. Мария изхвърлила от дома си всичко, което може да предизвика астмата. Съпругът й чистел, а за нея останала другата домакинска работа. Преместили дебелите книги от спалнята. “Въпреки че имам астма, не живея в стерилна среда, защото така защитните сили на организма ми съвсем ще залинеят”, обяснява тя.
В началото на миналата година Мария и съпругът й вече били готови за бебе. Тя решила да се консултира с алерголог, за да може да предпази бебето. Младата жена искала да се убеди, че лекарствата няма да навредят на плода и че всичко ще е наред. Лекарят я посъветвал няколко месеца през пролетта да приложи курс на лечение, който напълно да стабилизира състоянието й.

Бременността била планирана за лятото – най-благоприятния за астматиците период

Препоръката на специалиста била през първите 3 месеца Мария да спре лекарствата, така че да няма риск за плода. За съжаление обаче бебетата рядко идват по поръчка. Щъркелът се забавил с няколко месеца и лятото отминало. Едва в края на есента Мария забременяла. Няколко седмици след като разбрала за щастливото събитие, била на гости при приятели, които отглеждали котка. Бъдещата майка получила тежък пристъп и отново се наложило да взема лекарства въпреки състоянието си. Алергологът я уверил, че дозата е минимална и няма да повлияе върху развитието на плода.
В средата на 6-ия месец пристъпът се повторил. “Започнах да кихам, да се задушавам. Реших, че мога да овладея ситуацията с инхалатора, но взех повече лекарство от необходимото. Получих тремор на ръцете, силно сърцебиене. Уплаших се това да не навреди на плода”, разказва патилата си бъдещата майка. На другия ден отишла в женската консултация и лекарите я уверили, че всичко с малкото човече е наред. “По време на пристъпа бебето беше много неспокойно, непрекъснато риташе, въртеше се в корема. По-късно акушерката ми обясни, че моето притеснение се е предало и на мъничето. Сега продължавам лечението”, споделя бъдещата майка. След множество посещения в различни болници, консултации и изследвания 28-годишната Мария е стигнала до извода, че много по-добре за бебето е да взема лекарства, отколкото да получава тежки астматични пристъпи. “Съветвам всички бъдещи майки, които имат подобно заболяване, да не го оставят неконтролирано. Един пристъп е много по-страшен, отколкото всякакви лекарства, защото недостигът на кислород за бебето може да доведе до редица усложнения
Лекарите са уверили Мария, че медикаментите от инхалатора не могат да проникнат в кръвта й и чрез плацентата да достигнат до бебето.
Все още бъдещата майка не е сигурна как ще роди – това ще преценят специалистите след резултатите от последните изследвания. Тя предпочита раждането да е през естествените пътища.
Никой не може да каже дали бебето ще развие астма, или не. Всичко зависи от това с какво ще се храни, в каква среда ще се отглежда и… от съдбата.

Мнение на специалиста - Как да се намалят рисковете?

Добре е наблюдението на бременната, която страда от алергия, да се провежда от акушер-гинеколог и от алерголог. Това помага в максимална степен да се избегнат обострянията на алергичната болест и да се сведат до минимум страничните ефекти от лечението.
В периода на бременността самолечението дори и на "невинни" страдания като алергичната хрема може да е изключително опасно, най-вече за плода, поради непознаването на страничните ефекти на противоалергичните лекарства и техните взаимодействия.
При бременната с бронхиална астма е нужно да се поддържа максимално добро дишане, като се използват минимум и най-безвредни за плода медикаменти. При овладяването на тежък астматичен пристъп основните рискове при недобре контролираната астма са нарушаване на снабдяването на плода с кислород и необходимост от използване на агресивна терапия с медикаменти, потенциално увреждащи плода. Ето защо през 9-те месеца превантивното лечение и кърменето са от особено значение.
Задължително е максимално да се избягва контактът с алергичния дразнител (ако той е установен), да се ограничат възможностите за заболяване от инфекции, особено на дихателната система, и редовно да се следи състоянието на белите дробове. При поленова астма да се спазва домашен режим през цъфтежния период и да се ограничат посещенията на места, където се събират много хора. Контролът на дишането може да се осъществи освен в клинична обстановка и в домашни условия, като ежедневно се ползва апаратче за измерване на върховия експираторен дебит. То има относително ниска цена, но дава достатъчно добра обективна оценка за състоянието на белите дробове.