През бременността бъбреците на бъдещата майка работят почти на двойни обороти – филтрацията на кръв през тях се увеличава с 50%. Това обаче изобщо не е повод за притеснение, успокоява доц. Боряна Делийска – национален консултант по нефрология и началник на Нефрологичната клиника към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. „Чувала съм съвети към бременните да пият по пет литра вода на ден, което е абсурдно. При един балансиран режим на хранене и нормален прием на вода (около 1500–2000 мл дневно) бременната може да е спокойна за състоянието на бъбреците си. Не трябва да се забравя, че в това количество течности се включват и приеманите чай, сокове, супи, мляко. Плодовете и зеленчуците също съдържат вода. На всеки два месеца обаче тя трябва да изследва урината си, а в последното тримесечие – дори всеки месец.

Това е най-достъпното изследване което може да се проведе и в най-малката лаборатория, и в най-малкия български град. За съжаление при мен идват доста жени в напреднала бременност със сериозни бъбречни инфекции, които твърдят, че до този момент урината им не е била изследвана“, обяснява доц. Делийска.  


Заради по-късата уретра при жените болестотворните микроби по-лесно стигат до бъбреците, а това още повече е валидно за 9-те месеца, когато вследствие на хормоналната пренастройка на женския организъм мускулатурата на отделителната система се отпуска.

Редовното изследване дава възможност на лекаря да улови наличие на бактерии в урината на бременната – състояние, което често няма никакви симптоми. Според статистиката т.нар. асимптомна или скрита бактериурия се наблюдава при около 5% от бъдещите майки

и се лекува само при бременните, тъй като съществува риск  от усложнения както за бъдещата майка, така и за бебето в утробата. „Нормално е заради хормоналните промени организмът на бременната да задържа течности. Възможно е и тя малко да подпухне. Ако обаче изследването покаже, че в урината има белтък и жената има високо кръвно налягане, тя задължително трябва да е под наблюдението на специалист. Ако тези симптоми се установят до около 6-ия месец, се предполага, че тя е страдала от бъбречно заболяване преди бременността, което не е било диагностицирано и лекувано. Ако пък се случи през последните 3 месеца,  заболяването е свързано с бременността”, казва доц. Делийска. 

В по-напреднала бременност може да се открие друг проблем с бъбреците на бъдещата майка. Това е случаят, когато бебето едностранно притиска някой от пикочните канали и се появява
хидронефроза(задръжка на течност в бъбречното легенче). Поради затруднения дренаж се получава задържане на урината, което може да доведе до възпалителен процес. „Разбира се, обичайното механично притискане на матката върху пикочния мехур, което води до по-често уриниране, е напълно нормално и не е повод за тревога, ако няма други симптоми и резултатите от изследванията на урината са добри”, добавя доц. Делийска.

Каква терапия за бъбреците е приложима в този толкова деликатен период за жената?
„В първите три месеца е крайно нежелателно бременната да взема антибиотици. Затова при наличие на бъбречна инфекция нефрологът и гинекологът заедно преценяват дали състоянието на бъдещата майка позволява да се изчака поне до третия месец, преди да започне антибиотично лечение. Ако обаче жената има тежък пиелонефрит, протичащ с висока температура и болки, и рискът състоянието й да се влоши е твърде голям, лекарят може да препоръча дори прекъсване на бременността. Все пак има и добри билкови медикаменти, които изчистват пикочните пътища. Те са ефективни за профилактика при бременни, имали проблеми с бъбреците, но съвсем не е нужно да се вземат от жени, които нямат и никога не са имали бъбречни оплаквания”, уточнява доц. Делийска. Нейният съвет към жените с бъбречни проблеми е да планират бременността си, за да имат възможност преди зачеването да потърсят нефролог, който да проследи дали заболяването им е в активна фаза и дали се налага лечение. Така жената ще може да преживее безоблачна бременност без риск за детето в утробата… 

Сандра Керелезова