Към поредицата медицински изследвания и прегледи твърде малко жени, планиращи бременност, включват и консултация със стоматолог. Навременният съвет и лечението при него обаче могат да спестят доста главоболия…


Кървенето на венците е един от най-често срещаните проблеми при зъбите през 9-те месеца, който създава дискомфорт и тревоги. Основната причина за възпалените венци (гингивит) е плаката, която съдържа различни микроорганизми. Те увреждат повърхностния, по-късно и по-дълбоките слоeве на устната лигавица, а впоследствие се засяга и костта. 

Хормоналните промени
които настъпват през бременността, могат да увеличат тежестта на възпаление, съществувало преди зачеването. Известно е, че през 9-те месеца настъпват промени в секрецията на някои хормони. Един от основните протектори на бременността е прогестеронът. Той стимулира кръвоснабдяването на маточната лигавица и увеличаването на млечните жлези. 
Прогестеронът се преработва слабо в здравите венци и в тях остава сравнително голямо количество активен хормон. През 9-те месеца той ги предпазва от остро възпаление. Във вече възпалените венци обаче преработването на прогестерона става два-три пъти по-бързо. В тях активният хормон е в малко количество и поради това

превантивното му действие силно намалява

В резултат в устната кухина се увеличава броят на болестотворните микроорганизми. При някои бременни венците набъбват, подобно на други органи (матка, вагина, млечни жлези), което предизвиква допълнителен дискомфорт.
Възпалението на венците при бъдещите майки
бележи
пик от 2-рия до 8-ия месец
През последния месец и след раждането то се успокоява.
Възпалените венци се познават по огненочервения им цвят. По тях се появяват лъжливи венечни джобове. Типичен симптом е лесното кървене, а в напреднал стадий може да се появи и слаба болка. 
Въпреки че хормонално обусловеният гингивит е временен,  той може да доведе до значителна загуба на венечно прикрепване на зъбите и от лъжливи венечните джобове да преминат в истински, а при най-тежките случаи може да се стигне и до загуба на кост. Ето защо още при първите симптоми на възпаление добре е да потърсите помощта на специалист.
В повечето случаи лечението се състои в локално почистване на бактериалната плака и на зъбния камък.
Ако планирате бебе, най-добре е още преди зачеването профилактично да почистите зъбите и да започнете да използвате превантивни средства като конци за зъби и вода за уста.
През бременността чрез таблетките за оцветяване на плаката можете да си направите оценка на хигиената. Препоръчителни са паста и вода за зъби на билкова основа, които имат стягащо действие върху венците. 
За да щадите венците си през 9-те месеца, има значение и
четката за зъби

Тя трябва да е с мек или със супермек косъм, с еднакви по дължина влакна и малка глава. С нея хранителните остатъци се отстраняват по-прецизно и позивите за гадене, предизвикани от главата на четката, намаляват.
До термина на раждане на всеки 1–2 месеца посещавайте стоматолога си за контролен преглед.
Включвайте в менюто си храни, богати на витамин C, особено цитрусови плодове. Имайте предвид, че те съдържат много плодови киселини, които увреждат емайла, затова след консумацията им обилно изплаквайте устата си с вода. 
Друго често срещано страдание, свързано с 9-те месеца, е т.нар. гранулом на бременността
Това е разраснала се мека тъкан, свързана с краче за междузъбното пространство. Появява се през второто тримесечие. Нараства бързо, но рядко повече от 2 см в диаметър. Дължи се на локално дразнене. Тъканта е огненочервена и лесно кърви при докосване. Когато е в областта на кътните зъби, често се травмира по време на хранене и може да се разрани по повърхността. Ако излишната тъкан ви създава дискомфорт, тя може да бъде отстранена под местна упойка чрез електрохирургия, тъй като е възможно обилно кървене. Ако този гранулом не ви пречи особено, консултирайте се със стоматолог и имайте търпение – обикновено след раждането той изчезва.

Д-р Велизара Николова
стоматолог
www.estetdent.com