Всеки месец трима специалисти – психолог, ембриолог и акушер-гинеколог, ще разкриват какво се случва в организма на бъдещата майка и как се променя нейната психика седмица след седмица през 9-те месеца. Заедно ще проследяваме още какви са задължителните изследвания през бременността и как се развива бебето в утробата. Преди обаче да започне „отброяването“ в същинския Календар на бременността, ви представяме гледните точки на тримата специалисти в случаите, когато мечтаното бебе се бави...

                                                  Кога става въпрос за безплодие?
Човекът като биологичен вид се размножава трудно. Зачеването не става точно като по филмите и една сериозна част от хората във фертилна възраст – около 15%, не забременяват с първия сексуален контакт, нито с втория... нито с третия... и така в опити за забременяване минават месеци, а често и години.

Коварната страна на стерилитета се крие в липсата на оплаквания. Засегнати са млади, здрави и в активна възраст мъже и жени, които нямат никакви здравни оплаквания, съответно не могат и да предположат, че е възможно да имат репродуктивни затруднения. Това с особена сила важи за мъжете, тъй като те често не правят разлика между сексуално и репродуктивно здраве и смятат, че за зачеването е нужно само да са сексуално активни. За жалост в реалността това не е така и около 10% от всички мъже без деца нямат сперматозоиди, макар никога да не са боледували от нищо.


Как тиктака биологичният часовник?
Световната здравна организация (СЗО) разделя двойките, опитващи да постигнат бременност, на две групи според репродуктивната възраст на жената – до 35 год. и над 35 год. Стандартните препоръки са, преди да се потърси специализирана помощ и при възраст на жената до 35 год., да се правят опити в рамките на една календарна година, докато при възраст на жената над 35 год. този срок да се съкрати на 6 месеца. Това е така заради т.нар. биологичен часовник – с напредването на възрастта репродуктивните способности на жената прогресивно намаляват и не бива да се губи време. А то е най-ценното нещо, което притежаваме и не може да се върне назад. Биологичен часовник, разбира се, има и при мъжа, но той работи много по-бавно. Смята се, че при мъжа над 50-годишна възраст на мъжа трябва да има повишено внимание заради нарастващите рискове от постигане на бременност с увреждания.

Какво е вторичен инфертилитет?
Това е безплодие, от което страдат тези, които вече имат едно дете и не са срещнали трудности при неговото зачеване. В желанието им за второ бебе техните проблеми могат да са също толкова сериозни и трудни за лечение, колкото и проблемите на двойките с първичен инфертилитет. С вторичен инфертилитет са 30% от страдащите от безплодие.

Позитивната новина е, че за огромната част от проблемите, свързани с безплодието, има решение, което съвременната медицина може да предложи.

Стандартните препоръки са, преди да се потърси специализирана помощ и при възраст на жената до 35 год., да се правят опити в рамките на една календарна година, докато при възраст на жената над 35 год. този срок да се съкрати на 6 месеца.

Д-р Мариела Даскалова
ембриолог
Център за репродуктивно здраве
„Д-р Васил Даскалов“, Пловдив
тел. 0898 99 55 32, www.invitro-plovdiv.com

 

Още по темата:

Когато бебето се бави...

Репродуктивен проблем? Какви изследвания са необходими?