По време на първата бременност ми поставиха диагноза прееклампсия. През седмия месец получих отоци по лицето, ръцете и краката, кръвното ми налягане се повиши. Плацентата се отлепи от стената на матката, преди да вляза в деветия месец. Лекарите ми казаха, че това е резултат от високото кръвно. Възможно ли е при втора бременност това състояние да се развие отново? Ж. В. от Добрич


Прееклампсията е рядко срещано усложнение на бременността. Обикновено тя възниква след 20-ата гестационна седмица. Причините за нея не са напълно изяснени. Рискови групи за прееклампсия са бременни за първи път, по-млади от 17 и по-възрастни от 35 год., близначки, жени с наднормено тегло, с диабет, с високо кръвно налягане преди забременяването, с прекарана в миналото прееклампсия.

При следваща бременност е задължително да съобщите на вашия акушер-гинеколог, че сте получили прееклампсия.
Заболяването има три характерни прояви. Първата е хипертонията (високото кръвно налягане), т.е. когато кръвното налягане е по-високо от 140/90 mmHg или ако горната граница е увеличена с повече от 30 mmHg, а долната – с повече от 15 mmHg в сравнение със съответните стойности преди бременността. Хипертонията може да предизвика много усложнения, едно от които е отлепяне на плацентата.

Другите две прояви на прееклампсията са наличието на белтък в урината и отоците, които могат да обхванат не само долните крайници, но и ръцете и главата. Освен трите основни признака възможно е да се появят и главоболие, болка в стомашната и в чернодробната област, влошаване на зрението.
Заболяването не бива да се подценява. Установено е, че 10% от бременните имат повишено кръвно налягане. За вас особено важна е профилактиката. Консултирайте се с вашия лекар какви медикаменти може да вземате преди и по време на втората бременност. Ако заболяването се развие, лечението ви трябва да се провежда в АГ болница.