“През цялата бременност всичко вървеше нормално, нямах никакви проблеми. Резултатите от изследванията ми бяха идеални, животът течеше спокойно. Няколко дни преди термина обаче кръвното ми налягане рязко се повиши. Лекарката се притесни и се наложи да се предизвика раждането. Така се появи Георги”, разказва 29-годишната Вяра Нейчева. Няколко години по-късно тя забременяла отново, но кръвното й налягане вече било високо още през втория месец. Този път лекарите били категорични, че Вяра попада в групата на “рисковите бременни” и трябва да полага повече грижи за себе си, ако иска да задържи бебето. В противен случай може да абортира.

Рискова е бременността на всяка бъдеща майка, при която се очакват някакви усложнения през 9-те месеца или по време на раждането. Ако при вас има евентуална заплаха, това не означава, че със сигурност ще имате проблеми. Може всичко да протече нормално и да родите съвсем здраво бебе.

Бременността се смята за рискова, когато при жената се наблюдава поне едно от следните условия:

 • Страда от хронично заболяване.
 • Води заседнал начин на живот.
 • Постоянно е под стрес.
 • Често употребява алкохол или наркотици.
 • Бъдещата майка е под 17 год. или над 35 год.
 • Бори се с наднормено тегло или с анорексия.
 • Страда от гестационен диабет, високо кръвно налягане или има плацента превия.

  Разбира се, има много други условия, които водят до рискова бременност, но това са най-често срещаните.

  Информационно просветление
  Какво ще се случи, ако лекарят ви каже, че попадате сред рисковите бременни? Преди всичко не се притеснявайте. Най-важното, което може да направите, е да получите колкото може повече информация за своя проблем. Така ще сте подготвена за всичко, което може да се случи. Ако специалистът, който ви наблюдава, не ви вдъхва доверие, посетете друг, който ще ви изслушва, ще ви дава съвети и ще ви подкрепя. Винаги може да направите и собствено проучване. Важното е да се доверявате само на проверени източници. Приятелките, съседките и интернет не са надежден източник. Една от най-сериозните грешки, които правят много бъдещи майки, е вярват на слухове и на непроверена информация, прочетена в мрежата. Потърсете сериозни книги и се консултирайте със специалисти. Когато сте достатъчно запозната с фактите, ще може да задавате и адекватни въпроси.

  Почивка у дома
  Валентина Ангелова има 3 аборта, преди да роди дъщеря си. За да запази поредната бременност, се наложило да прекара 9 месеца изцяло на легло. За съжаление подобна изолация може да се окаже извор на сериозни проблеми. Дамите, преживели “домашния арест”, знаят, че става въпрос за безкрайно дълги дни, през които единственото разнообразие е да измият косата си или да плачат с героите на някой сериал. Така, когато любимият им се прибере от работа, ще ги намери на същото канапе, на което ги е оставил. Всичко това може да причини депресия. Повечето психолози се съсредоточават върху отчаянието, което обхваща майката след появата на бебето. В училищата за бременни съветват как да се грижите за новороденото, но по-рядко се споменава за емоционалното състояние на жената през 9-те месеца. Депресията е болестно състояние, което трябва да се лекува. Ако често изпадате в униние, най-добре поговорете с някого, на когото вярвате, и потърсете помощ. Не мислете, че може сама да се справите с проблема.

  Досадното легло
  Ако лекарят ви съветва да останете на легло, добре е да го попитате за някои неща, за да сте по-спокойна.

 • Колко дълго трябва да остана на легло?
 • Налага ли се да вляза в болница или мога да остана у дома?
 • Трябва ли през цялото време да лежа или ми е позволено и да се разхождам?
 • Мога ли за кратко да ставам от леглото?
 • Мога ли да изкачвам стълби, да се къпя сама и да готвя?
 • Опасно ли е сама да ходя до тоалетната?
 • Колко тежко мога да вдигам?
 • Мога ли да карам кола?
 • Възможно ли е да правя секс?
  Продължителното залежаване неминуемо ще се отрази на функцията на органите ви, затова трябва да съобразявате менюто си с този факт. Не яжте прекалено солено, пийте достатъчно вода, избягвайте лютото и варивата. Докато лежите, кръвното ви налягане ще е по-ниско, а циркулацията в матката ви ще се увеличи.

  Добре е винаги близо до вас да са телефонът, тефтерчето с телефонните номера, дистанционното, бутилката с минерална вода, нещо за хапване, интересни книги...
  Може да разнообразявате деня си и с хоби, което не изисква много движение – писане на писма, водене на дневник или учене на чужд език.
  Направете график на посетителите. Така не всичките ви приятели и познати ще идват да ви видят накуп. Сега е време да научите и повече за бебето и грижите около него.
  Ако имате лаптоп, няма как да скучаете. В интернет ще намерите какви ли не забавления и нови познанства.