Наред с „екстри”, като доста качени килограми, сутрешно гадене или хемороиди, бременната често е сполетявана и от различни кожни страдания. Заедно със стриите на първо място в класацията на кожните неволи, характерни за 9-те месеца, са и тъмните пигментни петна (хлоазми). По-предразположени към тях са дамите с по-тъмен тен.


Както уточнява д-р Николай Подолешев – дерматолог с дългогодишен опит от столичната Военномедицинска академия, за склонността към хиперпигментация при бременните

виновник е повишеното ниво на естрогените
стимулиращи производството на меланин. Кожата на бременната става по-чувствителна към слънчевите лъчи и меланинът не се разпространява хомогенно върху нея, а се натрупва в определени зони.
Възможно е през 9-те месеца ареолите около зърната на гърдите на бъдещата майка, както и линията по средата на корема й да потъмнеят. Обикновено след раждането те избледняват. Не са редки случаите обаче, когато пигментните петна не изчезват след края на бременността, а остават като естетически дефект, особено когато те са в областта на лицето.

Тогава е време
да се вземат спешни мерки
Сред най-ефективните средства са плодовите киселини – аскорбинова (витамин С), гликолова, ябълчена, откритата наскоро коджикова и др. Плодовите киселини проникват в дълбочината на епидермиса и помагат за по-лесното отделяне на горния слой клетки, така че кожата да изглежда по-свежа. Те стимулират и производството на важните за добрия вид и здравето на кожата белтъци – колаген и еластин.
Полезно за равномерния тен е и консумирането на много плодове и зеленчуци, съдържащи в естествен вид алфа хидрокси киселини.
„Все пак количествата киселини в тези храни не са кой знае колко големи, така че не очаквайте бързи резултати. Нужно е време и ефектът обикновено проличава едва след 2–3 години, а не след месец, както става с помощта на съвременната козметика”, казва д-р Подолешев. 
Наред с разнообразието от избелващи козметични продукти
ефективна мярка е и химическият пилинг
„Бих препоръчал на жената, преди да пристъпи към химически пилинг, да проведе 2–3-месечен курс на терапия с избелващи препарати от лечебната козметика. Ако няма ефект, тогава да се обърне към добър професионалист за химически пилинг”, съветва д-р Подолешев. 
Дали обаче химическият пилинг не е твърде агресивен метод? „Това зависи от концентрацията на киселинното вещество, с което се работи. Пилингът може да е повърхностен, когато например е с около или под 20-25% киселинност. Когато концентрацията на киселинността е над 50 до 72–73%, тогава има по-агресивно действие”, уточнява експертът. 
Дерматологът обаче предупреждава:
в никакъв случай не правете
избелваща терапия през лятото
когато слънчевите лъчи са най-силни.
Подходящото време за лечение на
хиперпигментацията е средата на есента. Затова, ако сте решили още от този месец да обявите война на тъмните петна, важно е поне месец след края на избелващите процедури да не излизате навън без слънцезащитен крем.
„Всъщност използването на слънцезащитен крем е и най-важната мярка за профилактика срещу тъмните петна”, категоричен е специалистът.
Добрата новина е, че освен виновници естрогените може да влязат в ролята и на вълшебници за кожата на жената през бременността. Така например някои жени, страдащи от тежко акне, през 9-те месеца с изненада установяват, че сякаш по магичен начин
кожата им се изчиства 
„Този ефект отново се дължи на повишените нива на естрогените. Всъщност акнето се причинява от дисбаланс в организма вследствие на високото ниво на тестостерона. А естествен регулатор на повишените андрогени са именно естрогените”, твърди лекарят.
За жалост обаче непосредствено след раждането нивото на естрогените намалява и някои родилки отново имат проблеми с акнето.
Има и жени, които са убедени, че именно
бременността е отключила неприятното акне 
„В последните десетилетия все повече зачестяват случаите на късно акне при жените. Около 35% от тях страдат от този проблем. Напълно възможно е късното акне да съвпадне с периода на бременността и жената да се заблуди, че причината е нейното по-особено положение. В този случай обаче не става дума за отделяне на хормони от яйчниците, а от надбъбречните жлези. Хормоните на стреса водят до появата на късното акне”, твърди лекарят.  
Задължително обаче е през бременността жената да прилага по-щадяща терапия срещу акнето, която основно се базира на козметични препарати, безвредни за бременни. „Тези препарати не бива да съдържат антибиотици и други твърде силни химични средства, които могат да проникнат в кръвоносната й система”, предупреждава д-р Подолешев.
Според специалиста няма научни аргументи, доказващи суеверието, което сме чували от бабите, че красивият вид на кожата на бременната е знак, че очаква момче, докато бъдещата майка на момиче се „опъпчва” през 9-те месеца…

Сандра Керелезова