През бременността хормоните ви бушуват с пълна сила. Те ви причиняват лошо настроение и гадене, понякога предизвикват и горещи спорове с любимия и с приятелите. Всъщност за всичко трябва да се търси правилното обяснение!

Силна и смела!
Виновник: ендорфините.
Функция. Ендорфините действат на мозъка като опиум. Те са причина за приповдигнатото настроение и за радостното чувство, и то в ситуации, в които всъщност няма причина да се чувствате толкова добре – при извънредно силни болки, страх и стрес.


Странично действие. По време на най-силните и увеличаващи се болки в живота ви, а именно при раждането на детето ви, ще бъдете в еуфория. Колкото по-продължителни са болките, толкова повече ендорфини ще се отделят в организма ви. Когато след всички усилия поемете бебето в ръцете си, със сигурност ще сте най-щастливият човек на света.
Перфектното оправдание. В този случай не е нужно да го търсите – просто се отдайте на радостта.

Концертно хъркане през нощта
Виновник: естрогените.
Функция. В групата на естрогените се включват общо над 30 хормона. Не е чудно, че те изпълняват доста задачи през бременността. Например осигуряват оптимални условия за вгнездяването на яйцеклетката, по-късно се грижат за растежа и доброто кръвоснабдяване на матката. Естрогените играят роля и при нарастването на млечните жлези.
Странично действие. Естрогените се грижат за доброто кръвоснабдяване не само на матката, но и на цялото тяло. Така например и лигавицата на носа е по-добре кръвоснабдена, което е причина за набъбването й. Досадните последици са запушеният нос и нощното хъркане.
Перфектното оправдание. За хъркането ми виновен е носът. Разтърсването и гневът са напълно безсмислени.

Пристъпи на прозяване още привечер
Виновник: прогестеронът.
Функция. През бременността прогестеронът се покачва десетократно. Това причинява общо отпускане, особено на мускулите, което е от особено значение за мускулатурата на матката. Колкото по-отпусната е тя, толкова по-малко вероятна е появата на преждевременни контракции. Едва малко преди раждането нивото на прогестерона рязко спада – сега може да се започне.
Странично действие. Оловна умора. Предимно през първите три месеца на бременността при всеки две от три бременни прогестеронът причинява трайна умора, тъй като отпуска не само тялото, но и душата.
Перфектното оправдание. Хормоните ми действат като валериан.

Тоалетната – тя е моят дом
Виновник: човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ).
Функция. Този хормон е познат и като хормон на бременността, тъй като се отделя предимно след оплождането, и то в големи количества. ЧХГ се грижи за запазването на бременността. За целта той стимулира жълтото тяло в яйчника за отделянето на друг хормон – прогестерон, който сигнализира на яйчника, че през следващия период необходимостта от овулация отпада. Освен това ЧХГ причинява рехавостта на маточната лигавица.
Странично действие. Неприятно гадене при 2/3 от бременните. Огромните количества на този хормон (концентрацията му в началото се удвоява на всеки втори-трети ден) сигнализират на тялото, че в него се е заселило нещо чуждо (евентуално опасно). Срещу това помага повръщането. Едва към края на първото тримесечие настъпва привикване към ”чуждото тяло” и гаденето намалява и поради спадане на нивото на ЧХГ.
Перфектното оправдание. Наистина си сготвил прекрасно, скъпи. Но просто не мога да хапна нищо.

Интуитивна омраза към спорта
Виновник: релаксинът.
Функция. Релаксинът причинява разхлабване на шийката на матката, но и на ставите и връзките, особено в долната част на гърба и в таза. По-късно това улеснява раждането.
Странично действие. Засегнати са и всички останали стави и връзки в тялото. Хубавото е, че поне до края на второто тримесечие се чувствате особено подвижна. Лошото е, че ставите и връзките са по-уязвими към травми, особено при някои видове спорт, свързани с резки движения.
Перфектното оправдание. Спортът е опасен! (Честно казано, това си е само оправдание. Истината е, че трябва да се въздържате от резки подскоци, но ненатоварващите упражнения са напълно безопасни.)

По-добре да заминем на север!
Виновник: хормон, стимулиращ меланоцитите (МСХ).
Функция. Този хормон стимулира производството на меланин в кожата. Поради това при много жени тя се пигментира по-силно. По този начин през бременността организмът образува допълнителна защита срещу силното слънчево въздействие.
Странично действие. Меланинът не се разпределя равномерно по кожата, а се струпва на определени места. В резултат на това при някои бременни се появяват тъмни петна, особено по лицето (челото, скулите, брадичката, горната устна).
Перфектното оправдание. Ако сега заминем на юг в отпуск, кожата ми ще изглежда още по-зле поради слънцето. По-добре да заминем на север. 

Д-р Илияна Стоева
акушер-гинеколог