Знаете ли един любопитен факт? Смехът, похапването, гладенето и отпускането помагат за по-лесното раждане.


Сигурно сте чували, че процесът може да трае много часове и дори дни, особено ако раждането е първо. Не се стряскайте! Началните ви родилни болки не би трябвало да са прекалено силни (още сега гонете мислите за болки, продължаващи с дни!), освен това има много начини да се справите.

Най-важният съвет е да прекарате деня колкото може по-спокойно. Няма съмнение, че ще сте възбудена и тревожна, но се опитайте да се отпуснете, за да дадете възможност на хормоните на раждането да свършат работата си ефективно. Не се отдавайте на бурен секс, за да не се изтощите, преди да започне процесът. Предлагаме ви примерна схема как може да прекарате този незабравим ден.
9 ч. Хапнете нещо за набавяне на енергия. Разбийте с пасатора половин банан или портокал, шепа смлени бадеми, супена лъжица кисело мляко и половин чаша вода. Калият в банана помага срещу коремни колики и е добър източник на енергия, а протеините в киселото мляко облекчават мускулните болки. Богатите на витамин D бадеми пък ще подобрят настроението ви.

10 ч. Изпийте чаша вода (и още 10! през деня). По време на раждането ще се потите и ще се обезводните, което ще ви причини умора и сънливост.
11 ч. Обадете се на майка си (на близката си приятелка) и си побъбрете с нея за успокоение.
12 ч. Разходете се. Слънцето дори през зимата е високо по това време, така че пошляйте се насам-натам. Движението и хормоните на доброто настроение, активирани от слънчевите лъчи, ще ви помогнат да се отпуснете. Ранните родилни болки често се усещат в гърба поради първоначалната позиция на бебето. Разходката може да му помогне да се смъкне в таза и да облекчи дискомфорта ви.
12.30 ч. Отдайте се на... гладене. Заемете поза с прибран корем и издаден напред таз. Изправянето на гърба помага на бебето да заеме правилната позиция и облекчава болките в кръста.
13 ч. Хапнете нещо за повишаване на енергийното си ниво. Добре е това да е топла супа с пълнозърнест хляб за бавно освобождаване на енергия.
14 ч. Изпийте чаша чай. Най-подходящ е билковият. Кофеинът може да ви ободри бързо, но по-късно ще се почувствате уморена.
16.30 ч. Отново хапнете. Редовното зареждане с храна поддържа стабилни нива на кръвната захар. Изяжте шепа сушени кайсии. Смесете ги с кисело мляко и ядки.
19 ч. Вечеряйте с макаронени изделия или картофи, които съдържат богати на енергия фибри, и ги комбинирайте с риба или с пилешко месо за протеини. Завършете с ментов чай, който подпомага храносмилането.
19.30 ч. Гледайте телевизия, най-добре някоя вълнуваща сапунка, която да отвлече вниманието ви от болките.
20 ч. Запазете хладнокръвие. Хормонът на стреса – кортизол, спада, така че сега ще се чувствате най-спокойна и отпусната. Използвайте това време да послушате тиха музика.
20.30 ч. Вземете душ или вана. Топлата вода разширява кръвоносните съдове, кръвното ви налягане спада и вие се отпускате. Прибавете към водата във ваната лавандулово масло, което успокоява болката.
21 ч. Помолете партньора си да масажира ходилата ви. Докосването води до отделяне на хормона окситоцин, който действа като естествен опиат.
22 ч. Легнете да поспите, за да съхраните енергията си за следващите стадии на раждането.
1 ч. Не можете да заспите? Початете на компютъра с други бъдещи майки, при които сънят също не идва.
3 ч. Все още не можете да заспите? Станете, ако имате топка за раждане, седнете изправена върху нея, за да помогнете на бебето да заеме правилната позиция и да облекчите дискомфорта си.
6.30 ч. Смейте се. Гледайте смешни истории по някой комедиен канал. Смехът облекчава болката, като подобрява настроението. Това ще ви помогне да се справите с предизвикателствата на настъпващия ден.

Д-р Яна Стоева
акушер-гинеколог