Раждането е може би най-вълнуващият момент в живота на една жена. За съжаление, предимно задаваните въпроси или споделени преживявания, свързани с него, напомнят болка и страх. Самото раждане е колкото интуитивен, толкова и уникален, вълшебен процес. Повечето бъдещи майки обаче са уплашени от непознатото усещане и са концентрирани най-вече върху очакването за болка, а не върху самия магичен момент на раждането на един нов живот. Много методи за намаляване на болката са били експериментирани през годините. Някои успешни, някои не толкова, но всички с малко или много странични ефекти. Дори след 20-годишен опит в родилна зала не бих могла със сигурност да определя най-ефикасния метод за обезболяване. Често метод, който е бил ефикасен за една родилка, се оказва неподходящ или неприложим за друга, затова е важно да сте напълно информирани, преди да вземете решение. Първият съвет към моите бъдещи майки винаги е бил: оставете страха и болката вкъщи, елате да родите бебето по естествен път, а ако не успеете – винаги има и резервен вариант.

Родилната болка е много сложен и комплексен процес. Въпреки че не е напълно обяснена, може да се каже, че болката започва вследствие на мускулни контракции в долния маточен сегмент и продължава с разтягането на шийката на матката. Трябва да се добави, че много фактори и процеси могат да повлияят или да променят информацията, подавана на носисепторите (свободни нервни окончания, разположени в кожата), и да трансформират болката в по-приятно усещане.

И така, нека ви представя един по-необичаен метод за обезболявне и неутрализиране на болките в гърба по време на раждане – интрадермален воден блок или още известен като инжекции със стерилна вода.

Механизмът, обясняващ ефекта на интрадермалния воден блок, се основава на теорията за пренасянето на болката, тоест локализирана болка в определена част на тялото може да бъде облекчена с дразнене и стимулиране на специфичен дерматом, конкретен участък от кожата, който се свързва с един определен спинален нерв. Смята се, че „разтягането“ на най-горния слой на кожата в определени точки в областта на ромба на Михаелис с помощта на инжекции със стерилна вода стимулира реципрочните носисептори и еханорецептори, отговорни за болката в гърба по време на раждане, благодарение на което се постига обезболяващ ефект.

Обезболяващите инжекции със стерила вода се поставят интрадермално. В седнала позиция, най-често по време на първата фаза на раждането, се депозират последователно 4 инжекции от 0.05–0.1 мл стерилна вода. Първите две се поставят от лявата и от дясната страна на гръбначния стълб в лумбосакралната област върху предната част на илиачната кост. Вторите две инжекции се поставят 2–3 см по-надолу и 1 см медиално на предходните. Прилагат се последователно: първо горните и след това долните, като особено важно е стерилната вода да се инжектира в най-горния слой на кожата (интрадермално), така че да се получи малко балонче на всяко едно от четирите места. Обикновено се използва инсулинова спринцовка с лумен G25, като се препоръчва процедурата да се завърши в рамките на 20–30 секунди.

В повечето случаи родилките споделят, че инжекциите са били болезнени, но че болката отзвучава след около минута и след това болките в гърба почти изчезват. Това се дължи на факта, че инжектирането на стерилната вода, вещество с различно осмотично налягане от кръвта, причинява механично и осмотично дразнене в кожата, което води до рязка болка. Макар и да не са известни странични ефекти, препоръчително е интрадермалният воден блок да се прилага най-вече при многодетни майки, спонтанно започнало раждане със или без цервикално разкритие и при жени над 18-годишна възраст. Не се препоръчва да се прилага при първескини, непълнолетни момичета, анатомични (най-често кожни травми) противопоказания за поставяне на невроаксиална упойка, кожни инфекции в района на ромба на Михаелис, предхождаща история с хронични болки в областта на гърба и в случай на употреба на опиоидни аналгетици (в рамките на годината, предшестваща бременността).

Преди да вземете решение дали да използвате този метод за обезболяване по време на раждане, нека обобщим фактите:

  • Инжекциите със стерилна вода са ефикасен метод за справяне с болките в гърба по време на раждане и могат да се използват както в началото, така и по време на първата фаза на раждането, но не намаляват болките от контракциите и най-често се прилагат само веднъж или два пъти.
  • Методът има почти мигновен ефект – родилките споделят, че няколко секунди след поставянето на инжекциите са изпитали облекчение на болката в гърба, но в същото време самите инжекции са били болезнени, а ефектът им трае само около час и половина.
  • Няма странични ефекти върху майката или плода, с изключение на парещата болка, която майката изпитва по бреме на поставянето на инжекциите. Самата манипулация не изисква стерилна среда, което дава възможност да се използва при домашни раждания. Независимо обаче дали ще е вкъщи, или в болницата, акушерката или анестезиологът, извършващи процедурата, трябва да имат необходимите умения.
  • За разлика от епидуралната и медикаментозната анестезия, тази манипулация не ограничава възможността на майката да се движи по време на раждането, което е от решаващо значение за нормалното му протичане, освен това е доказано, че не влияе върху динамиката на родилния процес.
  • Много сходен метод за обезболяване по време на раждане, при това без допълнителни болки, е транскутанната електрическа стимулация на нервните окончания на ниво Т10 – Л1. Методът е познат още като ТЕНС (TENS). Преминавайки през кожата, леките електрически импулси стимулират производството на бета-ендорфини и така намаляват усещането за болка не само в гърба, но и по време на контракции. За разлика от инжекциите със стерилна вода, TENS технологията може да се използва часове наред и не изисква медицинска подготовка.
  • Ако обаче не искате да използвате епидурална упойка, която се смята за най-ефикасната обезболяваща техника за момента, но и за носеща най-много рискове, ако не можете да използвате ТЕNS, петидин или райски газ поради здравословни или други причини, инжекциите със стерилна вода могат да се окажат единственият вариант.

Никога не забравяйте, че вие сте уникална и най-добрият начин да вземете правилното решение, е като проучите всички варианти, за да бъде изборът ви изключително точен.

 

Текст: Гергана Николова, акушерка, магистър, Лондон