Предлежащата част на плода е легнала на тазовото дъно и малко от нея се вижда във входа на влагалището. Контракциите ви са ритмични и придружени с напъни. След дългия престой на спирка “Предродилна зала” тялото ви най-сетне е готово да завърши 9-месечното си пътуване. Време е да се отправяте към родилната зала.

Последни стъпки
Бременният маратон е изцедил силите ви и е нормално да се чувствате изтощена. Възможно е да ви се струва, че не можете да помръднете, но подкрепата и съветите на дежурните акушерки ще ви помогнат да стигнете до родилната зала. Не пропускайте възможността да се освежите с глътка вода, да напръскате лицето и горната част на гърдите си и да изплакнете устата си.

Спирка “Родилна зала”
Престоят ви тук ще е кратък, но ще остави спомени за цял живот. В родилната зала протичат същинското раждане, оглеждането на меките родилни пътища, възстановяването на спонтанни разкъсвания или на разрези за подпомагане на процеса.
Обстановка. Помещението е непретенциозно, но пък просторно и светло, целогодишно с постоянна температура, безупречна чистота и ред. Ако графикът на ражданията в клиниката е натоварен, може да не сте сама. Понякога в залите има 2–3 легла.


Родилно легло. То е широко и удобно. За да се дезинфекцира лесно след всяко раждане, тапицерията му е от кожа. Родилното легло прилича на гинекологичен стол – има стойки за краката и ръкохватки, които осигуряват опора и помагат за изгонването на плода.
Детски кът. В него се намират специално предварително затоплено легло, както и апаратура за реанимация на новороденото и за подаване на кислород.
Още... Близо до родилното легло има монитор за проследяване на детските сърдечни тонове, стойки с банки за венозни вливания и апарат за подаване на овлажнен кислород. В залата се намират шкаф с медикаменти и стерилизатори за инструментите, необходими при всяко раждане. Когато акушер-гинекологът оглежда меките родилни пътища, той използва специални локални лампи.

Вашата компания
На последната спирка от бременното ви пътуване ви очакват 4–5 души, които поемат пълната отговорност за вас и за нероденото ви дете. В случай че в хода на раждането възникнат усложнения, към компанията ви ще се присъединят още 2–3-ма специалисти.
Отдясно. Обикновено от дясната ви страна застава акушерката. Със стерилни ръкавици и вещи и внимателни движения тя помага на влагалищния пръстен да се разшири и междувременно ви напътства как да дишате и да напъвате. Освен нея в залата присъстват и други акушерки. Една от тях ще изкъпе бебето и ще постави на вратлето му и на вашата ръка един и същ номер. Акушерка ще защипе с щипка пъпчето на новороденото, ще измери обиколката на главата и на раменния му пояс, ще го повие и ще го сложи на специалното креватче за наблюдение. Една от акушерките ще се грижи и за документацията.
Отляво. От тази страна застава дежурният акушер-гинеколог, който води раждането. След всяка контракция той проверява честотата на детските сърдечни тонове. При възникнали усложнения заедно с втория акушер-гинеколог той взема решение за използването на вакуум-екстрактор или форцепс. След раждането дежурният лекар ръководи плацентарния период, грижи се за състоянието на меките родилни пътища (оглежда ги и ги възстановява) и ви наблюдава през следващите няколко часа.
Другите. В залата присъства и неонатолог, който преглежда новороденото и поема грижата за него, ако са възникнали усложнения. Освен него до вас може да е и анестезиолог-реаниматор. Той ръководи реанимацията и обезболяването, ако то е по ваше желание или се налага заради различни манипулации. Ако пък раждате в университетска клиника или в база за обучение, към компанията могат да се присъединят специализанти и стажанти.
Още една “самодива”. Неотлъчно до вас е и дежурната санитарка. Тя се грижи за хигиената и за комфорта ви (сменя компресите на седалището и подлогата, подава ви вода, помага ви при напъните). Тя почиства и родилното легло. След раждането сменя нощницата ви и 2 часа по-късно ви отвежда в родилното отделение.

Краят
Вече ви остава съвсем малко, за да приключи бременното пътуване и да започне новият ви живот. След като възстановят меките родилни пътища и ако матката ви не кърви повече от нормалното и се свива добре, ще ви направят тоалет. Ще получите съвети за режима, който трябва да спазвате, ще поставят торбичка с пясък върху маточното дъно и ще ви завият добре. През следващите 2 часа не бива да заспивате.
На определени интервали от време акушерка или акушер-гинеколог ще проверява какво е състоянието ви. Когато изтекат двата часа, ще ви настанят в родилното отделение. Оттук започва съвсем ново пътуване.

Опознаване срещу страха
Установено е, че ако предварително се запознаете с обстановката в родилна зала, няма да изпитвате страх от непознатото и най-вероятно ще родите по-бързо и лесно. Проверете дали в клиниката, в която ще родите, се организират курсове за запознаване с предродилната и с родилната зала.