Над главата ви звучи нежна музика, усмихната акушерка ви подава прекрасното бебче, което протяга ръчички към вас... Как си представяте раждането? Едва ли всичко може да е толкова розово и сладникаво, но защо пък да не мине гладко и без проблеми?!

Възможно е появата на вашето съкровище да протече по мед и масло, но има и случаи, при които не всичко става както по филмите.

Всяка бременна мечтае да роди бързо и безболезнено. Съществуват какви ли не техники, които да помогнат за това. Някои бъдещи майки се научават да дишат правилно, други кършат снага с помощта на ориенталски танци, трети пък повтарят източни мантри. В болницата обаче

раждащата е подложена на стрес

и се страхува от това какво й предстои. Тя изпитва болки и е притеснена. Ето защо единственото, което може да направи, е да вземе със себе си нещо познато, което да я успокоява. Проучвания показват, че под влияние на напрежението в кръвта на жената се освобождават хормоните катехоламини. Често под тяхно влияние контракциите на матката стават неефективни. Ето защо, ако жената изпадне в паника, процесът дори може да спре. За съжаление стресът е толкова силен, че тези хормони нарушават и кръвоснабдяването на плацентата, от което бебето страда. Понякога не могат да помогнат и лекарствата. В такива случаи алтернативните методи са под ръка. Ако искате да преодолеете напрежението и стреса,

музиката е вашият спасител

Танците не са подходящи, защото в повечето случаи ще се наложи да лежите привързана към леглото с колан за проследяване на контракциите и заради включените системи. Дишането помага, но в пика на контракциите много бъдещи майки забравят усвоените уроци.

Музиката е силно оръжие срещу безпокойството. Тя успокоява и намалява наполовина нуждата от обезболяващи. Трябва само да я подберете според личния си вкус. Проучвания показват, че любимите песни повишават настроението на бъдещата майка и й дават сили да се справя с най-трудната част от раждането.

Чрез невроните звукът достига мозъка, точно както и болката. Ако любимото ви джаз парче изпрати положителни сигнали, неприятните усещания могат да намалеят, дори да изчезнат.

Друг положителен ефект на музиката е, че тя регулира кръвното налягане, дишането и кръвообращението, повишава температурата на кожата и отпуска мускулите. Включете CD-то още в началото на раждането, така дори може да заспите за кратко, забравяйки болката. Почувствайте звуците с цялото си тяло.

Ако решите да се възползвате от музикалната терапия по време на раждането, добре е предварително да се подготвите. Направете диск с любимите парчета и го сложете в чантата за болницата. Особено положителен ефект имат звуци от природата. Те успокояват и намаляват стреса.

От своя страна бебето със сигурност също ще се наслаждава на приятния музикален фон. Установено е, че още от 16-ата гестационна седмица то може да възприема както Моцарт, така и Металика. Мъничето чува освен майчиния пулс и кръвообращението й, и шума от околната среда. Така детето е подложено на

атака от около 80–90 децибела

Обикновено толкова е шумът от препълнен дансинг. Ето защо трябва да внимавате каква музика слушате през бременността и по време на раждането.

Инстинктивно, след като бебето се роди, повечето майки го държат в лявата си страна. Така то чува ударите на сърцето им и се успокоява по-лесно, защото това му напомня майчината утроба.

Американски учени са установили, че преждевременно родените бебета, които слушат музика, се развиват по-бързо и се възстановяват по-добре. Доказано е, че мъничетата предпочитат композициите на Моцарт и Вивалди. Те обаче не се отказват и от детските песнички.

Други проучвания сочат, че още в корема на майката детето заучава мелодии и след като се роди, дори ги възпроизвежда. Според учените от най-голямо значение е какво слушат бъдещите майки през втората половина на бременността. Именно тогава се развива музикалният слух на малчугана.

Музикална терапия
Музикалната терапия е съществувала още в древна Гърция, където имало специални церемонии в чест на Аполон. Много народи използват ритмите и танца като лечебно средство. През Първата и Втората световна война пък се установило, че жизнерадостните песни имат оздравителен ефект върху инвалидите. В болници и санаториуми били назначавани и музиканти.