Здравейте, драги читатели! Казвам се Виолета Амуджиян, имам три деца, като две от тях са родени в Белгия. За мен е удоволствие да споделя своите спомени и лични впечатления от предизвикателството да родиш нов живот извън България. Пожелавам на всички бъдещи мамчета леко раждане и здрави бебета!

Бременността и прегледите

Жените в Белгия раждат първото си дете между 29- и 31-годишна възраст. Продължителността на майчинството е 15 седмици – шест седмици преди раждането и девет след него.

Прегледите през 9-те месеца са подобни на тези в България. Всеки месец се изследва урина, мери се кръвното, уточняват се килограмите на майката и се проследява развитието на плода – в началото с вагинален ехограф, по-късно се използва 3D и 4D. При нужда бременната се консултира с психолог и посещава различни подготвителни курсове.

През 12-ата г.с. се прави ултразвуков преглед  за оценка на риска от хромозомни аномалии и кръвни изследвания на майката, а в 20-ата г.с. за структурни аномалии. Между 24-ата и 28-ата г.с. предстои натоварване с глюкоза на бременната жена, за да се установи дали има диабет.

През 36-ата седмица се проверява позицията на бебето, взема се и секрет за наличие на стрептококи при майката. През 8-ия месец се проследяват тоновете на бебето и разбира се, отново се обръща внимание на неговото развитие. На финалната права, през дългоочаквания 9-и месец, има още четири прегледа – извършва ги акушер-гинекологът.

belgiya 1

Грижата

В Белгия лекарите винаги поставят здравето на централно място и всичко, което правят, е свързано с него. Както вече споменах, първото ми дете се роди в България. Наложи се секцио поради седалищно предлежание. Когато пристигнах в Белгия, бременна за втори път (в четвърти месец), ме попитаха за медицинската ми история и ми обясниха, че ако през 9-те месеца всичко е наред, раждането ще бъде физиологично, защото е по-добре и за майката, и за бебето.

Раждането

Родих второто и третото си дете в Белгия по нормален начин. Първото раждането продължи 19 часа, а второто – 11. Обстановката беше много уютна и наподобяваше стая у дома. Съпругът ми ме подкрепяше през цялото време. Идваха и акушерки, за да попитат как съм и да проверят етапа на раждането. Лекарят, проследяващ бременността ми (при него се осъществиха и двете раждания), също беше съпричастен и показа професионално отношение.

Следяха тоновете на бебето, предложиха ми епидурална упойка и аз приех, защото болката стана непоносима. Когато моментът настъпи, две акушерки масажираха корема ми и ми даваха напътствия кога и как да напъвам. Целият екип демонстрира чудесно отношение към мен. Задавах въпроси, без да се притеснявам, любезно ми бе отговорено на всички и това определено допринесе за хубавите спомени от иначе недотам лекото раждане.

След появата на рожбата ми ме преместиха в стая, която е пригодена за майката и детето, бебето задължително е в близост до родилката (позиционирано е и кресло за бащата, който има право да бъде до семейството си през целия ден). В помещението има маса с два стола, гардероб с вграден хладилник и малък телевизор, баня с вана и тоалетна. Осигурено бе и помещение, специално предназначено за къпане и повиване на бебето. Почистваха два пъти дневно, сменяха редовно спалното бельо.

Имах възможност сама да избирам своята храна – на първия ден след раждането ми изготвиха 5-дневно меню според предпочитанията ми.

belgiya 2

В болницата

До 24 часа след раждането (в болницата) ме посети служител на организацията Kind&Gezin, който записа данните и телефонния ми номер, за да се свържат с мен след изписването (тази организация помага с полезни съвети и на бременните, и на родилките).

Заплащане

Ако нямаш здравни осигуровки, предварително заплащаш 3000 евро, които включват раждане (нормално или секцио) и 3-дневен престой в болницата. В случай че си здравно осигурен, цената на двойната стая е 158,38 евро, а на единичната – 1050,64 евро.

У дома

Когато майката и бебето вече са вкъщи, при семейството идва медицинска сестра, която дава важна информация на родителите за отглеждането на детето, отговаря на всички техни въпроси и успокоява тревогите им. Съставя здравна книжка-календар на бебето и в нея се записва всичко, свързано с неговото развитие, дори дава напътствия и за по-големите деца, както беше в моя случай. Двайсет дни след раждането се прави проверка на слуха на новороденото, а осем седмици след запознанството му със света се поставя първата ваксина.

Финансова помощ от държавата

За първо дете еднократната помощ при раждане е 1297,98 евро, а за всяко следващо – 976,53. За близнаци сумата е 1297,92 евро за всяко едно от бебетата. Изплащат се и детски надбавки за месец, които отново варират според броя на малчуганите. Допълнително се стимулира с финансова подкрепа семейството, ако детето ходи на училище.

Доволна съм от здравните грижи, специалистите са усмихнати и внимателни. Питат подробно за симптомите, после на разбираем език обясняват на пациентите най-важното за състоянието им. Антибиотик се препоръчва само ако е наложително.

Педиатър

Бебето няма личен педиатър. Такъв се посещава само при необходимост с направление от личния лекар.

Разговора проведе Виржиния Николова

Снимки: Личен архив