След като минахме през Италия и Англия, настъпи моментът да отправим поглед и към САЩ за следващата интересна история. Една страна с огромно население, разнообразен език, култура и природа. И въпреки невероятните й размери и площ, не бива да забравяме, че светът е малък. Никога не знаеш кого можеш да срещнеш. Запознахме се с Рали Ройстер – официално и българка, и американка. Почти 12 години живее в Орландо (Флорида). Тя е на 32 год. и вече е горда майка на 6-месечно момченце. Как е преминало раждането й, какво дава на майките страната на неограничените възможности, каква е сумата, необходима за раждане, какви са грижите за родилките? Ето какво ни разказа Рали по темата.

Рали, какви изследвания се препоръчват или правят по време на бременността? Колко често ходехте на преглед и при кого?

От 8-ата до 28-ата седмица се посещава гинеколог на всеки 4 седмици. От 28-ата до 36-ата седмица – на всеки две седмици, а след това всяка седмица. При прегледите се изследва урината, както и кръвта. Кръвните изследвания са за Strep B, хепатит B, хепатит C, кръвна захар и тетанус. Видозон се прави в 8-ата гестационна седмица, за да се установи кога е заченато бебето, в 12-ата седмица се проверява за генетични проблеми, в 20-ата седмица се оглежда дали органите на бебето се развиват добре, а в 36-ата седмица се проверяват големината и местоположението на бебето. Правят се изследвания за хепатит, диабет и Strep B.

Какво е мнението на лекарите и акушерките за секциото?

Секцио се препоръчва само по спешност или ако бебето е много голямо (над 4300 г). Ако една майка прояви интерес, лекарите и акушерките биха й обяснили колко много рискове има, свързани с тази операция, и биха я разубедили.

Вие как родихте детето си – с физиологично раждане или с цезарово сечение?

Аз родих по напълно естествен начин. Не сметнах раждането за болезнено и родих без упойка и с минимална лекарска намеса.

Как протече раждането при Вас?

Водите ми изтекоха около 3:00 ч. сутринта, събудих мъжа ми, взех си душ и си направих закуска. Към 7:30 ч. отидохме в болницата и понеже нямах силни контракции, предложиха ми да ми дадат някакво хапче, за да ускорят контракциите. Аз отказах и им споделих, че искам да родя по възможно най-естествения начин. Те се съгласиха и ми обясниха, че понеже водите ми са изтекли, ако до 12 ч. на обяд не се появят силни контракции, ще се наложи да ускорят процеса, за да се избегне рискът от инфекция. На обяд вече имах пълно разкритие. Напъвах няколко часа, защото бебето ми беше в странично положение. Не беше болезнено и не усетих кога е минало времето. Към 18:00 ч. следобед лекарката ми предложи да издърпа бебето с вакуум, за да ускори процеса. Аз отказах и родих по естествен начин в 19:00 ч.

Какви са условията в болничните стаи?

Стаите имат баня и тоалетна, кошче за бебето, легло за бащата, телевизор, хладилник, микровълнова фурна. След естествено раждане престоят е около 48 часа, а след секцио – около 5 дни. Мен ме изписаха след около 30 часа.

Как е уредена домашната патронажна грижа (акушерка или лекар) в първия месец след раждането?

Тук няма домашни посещения. Бебето се води на педиатър един-два дни след изписването от болницата и после пак, когато стане на една и на две седмици. Ако няма усложнения, майката посещава гинеколог след 6 седмици.

Какво е заплащането за раждането?

Заплащането зависи от медицинската застраховка на майката. Работодателят предлага на работника две-три застрахователни полици и той избира една от тях. Работодателят плаща голяма част от месечните вноски. Например аз трябваше да избирам да си плащам всички медицински разходи, докато сумата стигне $2500, като всичко над тази сума е покрито 100%, или да платя осигуровки до $1800, като след това разходите се покриват 80%. Аз платих за раждането $1500.

Наскоро ми попадна информация, че се отделя голямо внимание на психологичното здраве на майката. Какви са Вашите впечатления?

Аз нямам такива впечатления. Лекарите само питат дали майката се чувства депресирана.

След като се роди дете, как се избира педиатър? Той посещава ли дома, за да Ви насочва в грижите?

Родителите избират педиатър преди раждането. Аз ходих да интервюирам 3 педиатъра, преди да си избера. Тук няма домашни посещения.

Държавата предлага ли финансова помощ, насърчаваща раждаемостта?

Държавата предлага финансова помощ на социално слабите. Голяма част от семействата в Америка имат повече от две деца.

Какви са цялостните Ви наблюдения относно здравните грижи?

Зависи от лекаря, но като цяло здравните грижи са много добри.

Какво може да се подобри?

Да не се стремят да ускоряват процеса на раждане. Тялото на една жена знае как да ражда.

На каква възраст жените раждат първото си дете? Към момента какви са изследванията по въпроса?

Зависи от жената. Някои жени раждат на 20, а други на 40, но повечето на около 25–30 години. Бременността и раждането са по-рискови, ако майката е над 35-годишна възраст.

Каква е продължителността на майчинството и заплаща ли се от държавата?

В САЩ няма платено майчинство от държавата. Ако работодателят желае да го предостави, той го плаща. Но много рядко е повече от 6 седмици. Ако жената е работила в дадена фирма повече от година и работодателят има над 80 служители, по закон майката може да си вземе отпуск до 6 месеца.

Разговора проведе Даниела Старидолска

Снимка: личен архив