Дългосрочна стратегия и държавна политика ще реши проблемите на стерилитета По данни на Световната здравна организация в България партньорите с репродуктивни проблеми са 270 000. Допреди години за “виновник” се сочеше жената, но според съвременните медицински проучвания причината за безплодието се поделя между двамата партньори. Практиката сочи, че в 1/3 от случаите стерилитетът се открива при жената, в 1/3 е при мъжа, в друга 1/3 причините за безплодието са комбинация от фактори.


Както казва д-р Явор Владимиров, главен секретар на Българската асоциация по репродуктивно здраве, “на проблемите на стерилитета трябва да се гледа като на обща система, т.е. мъжкият стерилитет е част от общия стерилитет”. Една от причините за безплодието при жените е ендометриозата. Тази болест се открива при млади момичета и жени във фертилна възраст и причинява 40% от женския стерилитет. При мъжете причините за безплодието са различни – травми на репродуктивните органи, прекарани възпалителни заболявания, заушки, болести, предавани по полов път, както и диабет...

“Съвременният метод за лечение на стерилитета е чрез технологиите на асистираните репродукции, една от които е ин витро оплождането”, пояснява д-р Владимиров. Според него в страните от Европейския съюз (ЕС) лечението на безплодието е държавна политика. В почти всички от тези държави здравните каси заплащат лекарствата и процедурите за прилагането на ин витро оплождане. При това не еднократно, както е у нас, а се осигуряват средства за три до шест цикъла.
През 2007 г. по програма на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лечение на безплодието при жената са осигурени 1 485 000 лв. за лекарствата на около 1200 жени. “Сумите, отпускани от НЗОК, покриват само част от цената на лекарствата за ин витро оплождане, другата част заедно с процедурата се поема от пациентите, т.е. помощта от държавата е само частична. Българските институции – Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, трябва да изградят дългосрочна стратегия за решаването на проблемите на стерилитета, така както е в останалите държави от Европейския съюз”, смята д-р Владимиров. “В България, в която населението застарява и част от него имигрира, политиците трябва да насочат усилията си към решаване на демографския проблем. Този проблем може да се решава и като се поеме грижата за огромния брой партньорски двойки, които искат да имат деца, но поради редица причини не могат да станат родители. Това трябва да се осъществи чрез целенасочена държавна политика, защото финансови средства за програмите за ин витро оплождане има. Аз съм оптимист, че е въпрос на време да се стигне до пълното финансиране на лечението”, допълва д-р Владимиров.

Ин витро
Според определението на програмата на НЗОК за безплодие при жените ин витро оплождането (IVF) е метод, при който в лабораторни условия яйцеклетки на жената се събират със сперматозоиди от нейния партньор, за да се оплодят. Получените ембриони се връщат в матката на жената или се замразяват.

Чуждестранен опит
Почти във всички страни на Европейския съюз ин витро оплождането, включващо медикаменти и процедури, изцяло се финансира от здравните системи, като средствата се различават по броя на циклите (броя на опитите за забременяване), които варират между 3 и 6. В Румъния обаче няма ограничение на броя на циклите, отпуснатите за годината средства се изразходват, докато свършат. В Унгария се заплащат три цикъла, в Чехия – пет. В Гърция пък има ограничение на възрастта на пациентите от 23 до 45 год., като двойките имат право на 4 цикъла. В Дания възрастта за извършване на ин витро пак е от 23 до 45 год., а циклите са 3. В Испания се заплащат 3 цикъла, във Франция – 4.

120 000 хиляди българки страдат от ендометриоза
Ендометриозата може да остави хиляди българки без деца, ако болестта не се диагностицира навреме и не се лекува ефективно. Програма на Националната здравноосигурителна каса за лечение на ендометриозата поема безплатното лечение на 150–200 жени годишно. Бюджетът на програмата е 223 742 лв. В нея могат да се включат здравноосигурени жени до 35 год. с първичен или с вторичен стерилитет. При тях ендометриозата трябва да е доказана чрез лапароскопия и/или лапаротомия. Терапевтичният курс е еднократен и продължава 6 месеца. Лечението трябва да започне непосредствено след операцията, като на всеки 28 дни се поставя по една инжекция. (Цената на една инжекция е от 320 до 370 лв.) Програмата е разработена на основание и по реда на чл. 52, ал. 1 и ал. 2 от Националния рамков договор 2006 и със съдействието на консултанта на НЗОК по акушерство и гинекология доц. д-р Елиян Рачев, като е съгласувана с Българския лекарски съюз.

Болестта загадка
“Ендометриозата е заболяване загадка, което засяга момичета и жени във фертилна възраст. Наименованието й произхожда от понятието ендометриум – тъканта, покриваща вътрешността на матката, която се изгражда всеки месец и се изхвърля по време на менструацията. При заболяването ендометриална тъкан се открива на места извън матката – в други части на тялото. На тези места ендометриалната тъкан образува т.нар. “възли”, “тумори”, “импланти” или разраствания.” www.EndometriosisAssn.org

14 милиона са болните жени и момичета в страните от Европейския съюз
Най-малко 14 милиона са жените и момичетата в страните от Европейския съюз, засегнати от ендометриоза, съобщава през пролетта на 2007 г. Дияна Уолис, заместник-председател на Европейския парламент. Тя е поканила на работен обяд в Европарламента юристи, лекари, акционери и жени с ендометриоза, за да насочат общественото внимание към заболяването, което се определя като социално значимо. На срещата се обръща внимание на това колко важно е лапароскопските операции да се правят от висококвалифицирани специалисти. Дава се за пример Дания, в която от 2000-ата година официално е регламентирано пациентките да се насочват към два специално обособени национални центъра за лечение на болестта.

Италиански опит
През май 2007 г. Италианската асоциация по ендометриоза (AIE) предлага на италианското здравно министерство да се приеме закон, който да защитава правата на жените, засегнати от ендометриоза. Асоциацията е работила по този закон две години и е събрала 13 000 подписа в негова подкрепа. През април същата година тази организация отбелязва осем години от своето основаване. През това време тя работи за увеличаване на познанията за болестта, като предоставя обучение, подпомага научни изследвания и осигурява финансова и морална подкрепа на заболелите. Въпреки постигнатите резултати средствата, с които разполагат благотворителните организации, са обезпокоително малко и се набавят главно от членски внос.

296 000 евро отпусна ЕС по програма за борба с ендометриозата
296 000 евро отпуска здравна комисия на ЕС на университети и пациентски организации за борба с ендометриозата и за финансиране на лечението на жени, които страдат от това заболяване. Партньори на проекта са Оксфордският унивeрситет в Англия, университетът Лювен в Белгия, Католическият университет в Рим, болницата “Сан Карло” в Италия и др. Целта е да се обединят усилията на лекари, пациентски и професионални организации, които да работят през следващите три години в три основни направления: изследване на ендометриозата във всичките й аспекти, създаване на Интернет базиран портал на обществото на болните от ендометриоза, който да дава информация за болестта, и изработване на ясна стратегия за подпомагане на 14 млн. жени в ЕС, които се борят със заболяването.
Проектът ще финансира и благотворителни организации, които не разполагат със средства или разполагат с малко средства.

Учредена е Световна фондация за изследване на ендометриозата
Световната фондация за изследване на ендометриозата (WERF) е първата глобална благотворителна организация, насочена към изследвания и ефективно лечение на заболяването. Организацията е създадена през март 2007 г. съвместно с Европейското общество за човешка репродукция (ESHRE), Американското общество за репродуктивна медицина (ASRM) и Световната организация за борба с ендометриозата. В тази организация активно участват петнайсет европейски държави, които още преди години са създали свои формации за специализирано лечение, провели са информационни кампании, финансирали са изследвания на ендометриозата.