Присъствали ли сте на продажба на коне? Купувачът отваря устата на животното, преценява зъбите, копитата, дължината на краката, хълбоците… потупва го лекичко и решава да го вземе, или не. Ако надникнете в банката за сперма в "Майчин дом", ще видите почти същото… но там расовите жребци са заменени с расови мъже - дарители на сперма. Мисията на тези великолепни представители на Адам е много благородна - да ощастливят някое бездетно семейство... а и да вземат някой лев за това.

Понякога природата е несправедлива и у някои мъже изобщо не могат да произвеждат сперматозоиди. Причината е генетична аномалия, която не може да се отстрани. Тези представители на силния пол са напълно лишени от възможността да имат деца. Някои семейства, в които мъжът има подобен проблем, се решават на изкуствена инсеминация в лабораторни условия (осеменяване на жената със спермата на друг мъж). За целта лекарите трябва да намерят най-подходящия донор на сперматозоиди. Именно това е работата на д-р Ромил Станиславов, който ръководи единствената в България банка за сперма. Той решава кой мъж е подходящ за дарител и кой - не. Да са млади, умни и с добър външен вид - идеалните мъже… Изборът не е лесен. Кандидатите минават през тежка селекция - съчетание на

конкурс за красота и изпит за Оксфорд
Дарителите трябва да са на възраст между 20 и 35 години - тогава възпроизводителната им способност е най-добра, сперматозоидите са повече и по-подвижни. Най-често това са студенти. Повечето от тях са доказали интелигентност и умствен потенциал. Студентската книжка не означава, че кандидатът непременно ще попадне в листата на донорите. Продължителните разговори със специалист, отношението към проблемите на стерилитета, начинът на живот на мъжа и куп други подробности определят дали той ще премине във втория кръг на селекцията.
Кандидатите трябва да са здрави и добре сложени

без драстични отличителни външни белези
Мъжете с големи бенки, клепнали уши, неправилна форма на устата, бял кичур коса не могат да станат дарители тъй като някои от тези физически особености се предават по наследство.


Вие сте доказано умен, интелигентен, красив и искате да станете донор? Последното препятствие пред Вас е качеството на спермата. За целта се прави спермограма. Добрият резултат е: много и подвижни сперматозоиди, далеч над средното ниво.
Следват рутинните изследвания. Правят се тестове за СПИН, Васерман, хепатит и други опасни инфекции, които могат да се предадат на жената и бебето. Кандидат-дарителят трябва да представи бележка, че не е регистриран в психодиспансера. Последната стъпка е цитонамазката, която гарантира, че мъжът няма хромозомни аномалии. Тези изследвания се повтарят през 40 дни.
Ако сте решили да дарите спермата си, трябва да знаете, че

здравословният живот
е изключително важен. Ще се наложи да се лишите от цигарите, алкохола, от анаболните препарати и безразборните сексуални връзки.
Кандидатът подписва декларация, че е напълно здрав, попълва документ за отказ от бащинство и подробно описва роднините си. Това се прави, за да се избегне вероятността бъдещата майка да е сестра или братовчедка на донора.
След като е минал през всички тези "изпитания", дарителят стига до най-важния момент - отделянето на материала. Всяка седмица той се усамотява в една от "еротичните" кабинки в банката за сперма. Релаксираща музика, порно-списания, мек диван, червени завеси… всичко това стимулира похотливи мисли и действия. Някои свършват за минути, на други им трябва поне половин-един час. Единственото условие преди даряването е мъжът да не е правил секс поне 5 дни предварително.
Спермата отново се изследва и се замразява в течен азот при температура минус 196? С. При тези условия оцеляват едва 40% от сперматозоидите. Те трябва да преживеят поне 3 месеца, преди да влязат в употреба. Дори в течността да има бактерии, те със сигурност ще загинат през този карантинен период.
Много кураж се изисква едно семейство да се реши на подобна стъпка - жената да бъде оплодена със спермата на друг мъж. В желанието си да имат деца обаче някои хора са готови дори и на това.
Преди да се извърши процедурата, партньорите подписват декларация, че са съгласни с подобна техника. Така те не могат да се откажат от детето.

Изборът на донор е много важен.

Семейството го определя по каталог

ръст, тегло, цвят на очите, на косата.

Някои майки отварят дума и за прилика с известен актьор или актриса…. Това, разбира се, става само по филмите и за специалистите звучи несериозно.

След като изборът е направен, спермата се размразява и акушерката извършва оплождането. Няма гаранция, че жената ще зачене още първия път, но процедурата може да се повтори.

В България все още няма проучване какви деца се раждат след подобна инсеминация. Според д-р Станиславов японският опит сочи, че хората, заченати по този път, са по-интелигентни, по-добре физически развити и с по-големи шансове за успех в живота.

В момента банката за сперма работи с десет дарители. Всеки от тях получава по 35 лв. на седмица. Има ли нужда от повече донори? Засега и десет стигат. Но когато със спермата на един мъж се оплодят три жени, той вече няма право да дава материал. Така се освобождава място за следващ дарител. А на кандидатите… на тях може само да пожелаем успех….