юбител сте на приключенията? Обичате екстремните преживявания? Харесвате нивото на адреналина Ви да скача?… Имаме предложение за Вас – станете баща! Бащинството е една от най-големите авантюри в живота на мъжа. То ще Ви донесе много радости, но и много стрес. Преди да си поръчате бебе, трябва да сте напълно сигурен, че сте готов за това начинание. Има няколко прости правила, които, ако спазвате, със сигурност ще попаднете


в категорията “супертатко”.
Станете баща напълно доброволно. Убедете се вътрешно, че сте готов за тази роля. Детето Ви няма нужда от родител, който вечно се оплаква от малката си заплата или е зает със служебни задачи дори и в почивните дни. Ако сте неуверен, не се поддавайте на настойчивите молби на партньорката си за бебе. Направете го, когато желанието е взаимно. В

противен случай не забравяйте за
противозачатъчните средства.
Ако бременността дойде без да сте дали съгласието си, много вероятно е да се почувствате изпързалян. Погледнете от друг ъгъл на хвърлената ръкавица – тя може да направи връзката Ви по-пълноценна.
Бащинството започва още със зачеването. Бременността е и Ваша сериозна отговорност. Грижете се за нероденото още от първия момент, в който разберете за неговото съществуване. Добрият баща се поучава от грешките на родителите си. Замислете се какво изпитвате към баща си – благодарност и любов или снизхождение и неприязън. Много хора са склонни да постъпват така, както са постъпвали родителите им. Изяснете пред себе си

какъв баща не искате да сте
Ако сте израснали без баща, имате невероятния шанс да станете родителят, за когото сте си мечтали като дете.
Бебето вече е факт… но все още в корема на мама. Информирайте се за бременността и раждането. Изучавайте какви промени настъпват в тялото на партньорката Ви през тези 9 месеца. Колкото и да сте зает, отделяйте време, за да прелиствате някоя книга и списание “9 месеца”. Ако в този момент сте до жената, която обичате, тя по-лесно ще преодолее психичните и физическите безпокойства, които я сполетяват. Все по-често бъдещите майки посещават курсове за бременни. Вземете почивен ден и отидете с нея на няколко занятия. Там ще получите компетентен отговор на въпросите, които Ви вълнуват.
Ценна информация и съвети може да Ви дадат и колеги или приятели, които вече са минали по този път и са горди бащи на няколко деца. Те ще разберат умората, раздразнението и проблемите Ви по-добре от ергените.
Всяка бременна се радва, когато благоверният е до нея на контролния преглед и заедно се любуват на малката точка на монитора на ехографския апарат. Доставете тази радост на любимата си и посещавайте заедно лекарския кабинет Използвайте всяка възможност, за да погалите бебето дори и през корема, пейте и му говорете. Няма от какво да се срамувате. Опитайте се да уловите неговите ритници и споделете тази радост с бъдещата майка.
Съгласувайте с партньорката представите си за бъдещето на детето още преди то да се появи на бял свят. Разпределете задълженията у дома, решете кой колко отпуск ще вземе след раждането. Направете списък на роднини и приятели, на които може да поверите отрочето си. Определете каква ще е ролята на бабите и дядовците в отглеждането. Не се срамувайте да споделите, ако имате финансови притеснения.
Преди да дойде Големият ден, много внимателно обмислете
дали искате да присъствате на раждането
В България в почти всяка по-голяма болница партньорът на раждащата може да е до нея в родилната зала. Но дали ще издържите на гледката? Много бъдещи татковци не само че не помагат на любимата си в този труден момент, но създават работа и на лекарите. По-добре в съдбовния миг партньорката Ви да е спокойна, а не да се притеснява и за Вас. Като компромисен вариант може да останете с нея, докато започнат напъните и след това търпеливо да изчакате навън.
Всичко е минало успешно, мама и малкото бебе вече са вкъщи… Ами сега?! Много мъже се задоволяват с второстепенна роля и правят само това, което младата майка им разреши. Но все пак детето е и Ваше. Играйте с него, сменяйте пелените, хранете го… изобщо наслаждавайте се пълноценно на новия член на семейството.
След появата на бебето със сигурност ще Ви се
иска денят да е поне 48 часа
Почти всеки татко желае да прекарва повече време със семейството си, но от друга страна, не може да остави работата си на заден план. Определете приоритетите си, но запомнете, че децата се нуждаят от двама родители.
Не забравяйте освен за работата и бебето да се грижите и за партньорката. За много двойки първите дни след появата на детето са изпълнени със стрес и всички грижи са насочени към малкото човече. Бащите често са склонни да ревнуват или да се чувстват пренебрегнати, докато майката се наслаждава на дълбоката си връзка с новороденото. Разговаряйте с партньорката си възможно най-много. В този период добрата комуникация между двамата е особено важна. Приемете първите месеци като извънредно положение, което скоро ще свърши.