Наследствеността. Според американски психолози дали някой се чувства щастлив, или нещастен, не се определя от успехите или неуспехите, от печалбите или загубите, които преживява. Всеки човек има индивидуално, генетично обусловено усещане за щастие, доминиращо настроение, което не зависи от обстоятелствата. Дали мрачното настроение може да определи личността като непълноценна? Не. Склонните към песимизъм често развиват способността да избягват събития или обстоятелства, които биха им повлияли депресиращо. Те успяват да откриват отдушници, които ги настройват на позитивна вълна. Генетично положително програмираните пък се справят по-лесно с поднесените им от съдбата изпитания. Дори временно “да излязат от релсите”, те бързо се окопитват и мобилизират да загърбят лошото.

Хормоните
Много жени преливат от енергия и чувство на щастие веднага след раждането (е, някой стават жертва на следродилна депресия). Тези, които тренират във фитнес залата, се чувстват в чудесна кондиция въпреки физическата умора. Откъде извира хубавото настроение? “Доставят” го хормоните, които регулират сексуалността, растежа, темперамента и нагласата да се чувстваш щастлив. Хормоналното равновесие е много важно за организма. Тогава "доставчиците на щастие" – ендорфини, серотонин..., помагат по-леко да понасяме болката, стреса, голямото напрежение. Не само силните преживявания влияят на настроението ни. Усмивката на детето, появата на първото зъбче, красивият залез... също стимулират производството на хормоните на щастието. Дори връщането към спомените за хубави преживявания може да отключи този механизъм.

Възпитанието
Дали от детето ви ще се оформи песимист, или оптимист, зависи в голяма степен от семейната атмосфера. От по-спокойните родители, които имат ведро отношение към живота и намират положителното дори и в лошото, децата се научават да се справят с трудностите. Ако на мама и на татко вечно “са им потънали гемиите”, те предават посланието, че на лошото не може да се противодейства и изход няма. Не е възпитателно и да се преструвате, че винаги сте в суперкондиция и умеете да прогонвате всички грижи. Това ще деформира представата на детето за реалния живот, а в него, както знаете, има и добро, и лошо.
Опасен е и друг подход. Ако постоянно подценявате детето си ("Защо си толкова глупаво?!", "Нека аз да го направя, защото ти няма да можеш...”), откъде то ще черпи самочувствие, щом най-близките му имат толкова лошо мнение за възможностите му.

В шеги и закачки
Никой не може непрекъснато да е радостен. Който обаче се оставя задълго на мрачното настроение, се изолира от света, слуша миньорна музика, гледа сълзливи драми, задълбочава тъгата си. В такива случаи най-добрият призив е: “Помогни си сам!” Когато сте в “дупка”, съзнателно, целенасочено търсете кое оправя настроението и прогонва песимистичните мисли. Гледайте комедии, събирайте се с усмихнати и със слънчев характер хора, четете вицове и анекдоти. Проучване показва, че внушенията от прочетеното са изключително силни и стигат до човешката душа по най-прекия път.

Връщайте “лентата”
Може би и вие като много други майки се страхувате, че всекидневният стрес и преумората ви отнемат радостта от живота. Не се примирявайте с това! От време на време затваряйте очи и си припомняйте моментите, когато сте била особено щастлива. Колкото по-силен е споменът, толкова повече тялото и мозъкът ще реагират както някога и вие ще се почувствате по-добре. Успешна “терапия” срещу тъгата е да разглеждате стари снимки, да прелиствате любимите си детски книги или да си припомняте с близки хора весели случки от миналото. Може да ви тонизира и зареди с приятни емоции, ако се попързаляте с шейна – ще се върнете към детството си, в което е имало много смях и безгрижие.

Заедно е по-весело
Родители, които често играят с децата си и се смеят от сърце с тях, им предават сигурността, че взаимно си принадлежат. Да се веселите заедно, означава да споделяте близостта и привързаността си. Това ви свързва, създава доверие – стабилна основа за хармония. Ако вие сте по-сдържана, не ограничавайте детето и таткото да щуреят, не им завиждайте, радвайте се на хубавата им връзка. Частица от тяхното чудесно настроение непременно ще стигне и до вас.

Слънцето стопля и душата
Който прекарва повече време на открито, обикновено е настроен по-позитивно от предпочитащите затворения домашен живот или висенето пред екрана на компютъра. Причината е, че под въздействието на слънчевите лъчи в мозъка се произвежда серотонин – вещество, подобряващо настроението. Един категоричен факт – интензивността на светлината в ден със силно слънце е около 100 000 лукса, докато в стая е само 100.

Телесна “дрога”
Едва към края на миналия век става известно, че в организма се произвеждат хормони, които действат подобно на морфина или опиума. Те се наричат ендорфини. Междувременно са открити около 100 различни вещества, които влияят на настроението. Учените предполагат, че в действителност те са много повече – вероятно над 1000.

Повече движение – повече щастие Който се движи повече, се снабдява с повече ендорфини и се чувства по-щастлив от прекарващия времето си в покой. Не е нужно да се впускате в изморителен маратон. Достатъчно е да поиграете с детето, да излезете на разходка, да потанцувате дори вкъщи – всичко това със сигурност ще повдигне градуса на настроението ви.

Сладкото удоволствие Когато сте особено унили, желанието да хапнете нещо сладко е неустоимо. Захарта улеснява преминаването на аминокиселината триптофан от кръвта в мозъка, където тя се превръща в серотонин – враг на лошите мисли. В “черни” дни някои налитат на шоколад, може би защото и той съдържа вещества с подобно действие. Силните подправки също ободряват.

Помощ от музиката Нежните звуци и бодрите ритми помагат за отпускането и подобряват настроението. Има хипотеза, че те активират спомените от вътреутробния живот, когато нероденото се е чувствало в пълна безопасност. По това време то непрестанно е било обградено от ритмичен шум от ударите на сърцето на майка си и от пулсирането на кръвта й.