Коксартроза? На 30 години? Нима е възможно да имате това заболяване, въпреки че сте толкова млада? Обикновено старите баби, които леко накуцват и се държат в кръста, постоянно се оплакват от тази болест. Дали обаче това коварно заболяване може да покоси и съвсем млади момичета, които дори не подозират какво ги очаква? Д-р Жечка Глогова, ортопед в V диагностично- консултативен център, предупреждава, че за съжаление коксартрозата може да се открие и при току-що родили жени.

Още в бебешка възраст
Някои жени са предразположени да развият коксартроза още при раждането си. Те се появяват на бял свят с т.нар. ставна нестабилност. Тя може да е вродена или придобита. Първият вид обикновено се дължи на някаква генетична предопределеност и лекарите са безсилни пред генетичния код на бебето. Придобитата обаче често е в резултат на неправилно отглеждане на детето. „В миналото много бебета са били повивани неправилно. Бабите са опитвали да изправят крачетата им, като са ги завързвали с повои. Резултатът в редица случаи е дисплазия на тазобедрените стави”, обяснява д-р Глогова.


Тези стави се оформят в утробата и след раждането. Гнездото на тазобедрената става обхваща горния край на бедрената кост (който прилича на топка), докато бебето е в корема на бременната. Ако ”топката” и гнездото не са в правилно положение или се изместят, се получава дисплазия. Момичетата са по-застрашени от момчетата. „Доказано е, че момичетата заболяват 6 пъти по-често от момчетата”, уточнява д-р Глогова. Как обаче дисплазията води до коксартроза?

Защо ме болят кокалите
„Рядко се срещат бременни с т.нар. „чиста луксация” на тазобедрените стави. Те накуцват, имат болки в таза. Повечето от тях знаят за проблема и вземат мерки навреме. По-опасно е, когато бъдещата майка като дете е имала дисплазия на ставите. Тя дори и не подозира какъв сериозен проблем може да се окаже това през бременността и след раждането”, предупреждава лекарката. „Понякога дисплазията може да не се открие при малкото дете. То не куца сериозно, има само леко клатеща се походка. Болките в тазобедрените стави се появяват рядко в тийнейджърска възраст. Но много често нелекуваната ставна нестабилност, след като жената роди, се превръща в коксартроза. Заболяването се характеризира с остри болки в ставите, най-често нощем. Рентгеновата снимка показва износване на ставния хрущял и деформция на ставните повърхности. Това заедно с болката предизвиква накуцване.”


 
Нищо не е загубено
Ако знаете, че като дете сте страдали от дисплазия на тазобедрените стави и сега чакате бебе, има няколко основни съвета, които трябва да спазвате. „Бременните от тази рискова група не бива да наддават много. Умерената диета може да им помогне да контролират теглото си. Повечето килограми сериозно натоварват ставите, което задължително трябва да се избегне. Добре е също така тези бъдещи майки да се движат колкото може повече. Не бива да се застояват на едно място. Важно обаче е бременната да прави разходките си по равен терен. Не бива да изкачва стъпала или да се катери. Третото основно правило в такива случаи е бременната да роди със секцио. Ако жената се напъва при естественото раждане, може сериозно да се увредят и без това износените стави”, обяснява д-р Глогова.

Профилактика
Има лесно решение, за да не се стигне до болки в ставите, накуцване и коксартроза. „Опитният ортопед може лесно да открие дисплазията на тазобедрените стави при всяко бебе. Има редица показатели, които говорят за наличие на това заболяване. Ако родителите заведат при специалист бебето си до 3-месечна възраст, се прави преглед с ехограф, който дава ясна представа дали има някакви проблеми със ставите, или не. Между 4-ия и 6-ия месец на бебето може да се направи и рентгенова снимка, която категорично показва дали горният край на тазобедрената кост е на правилното място. Когато проблемът се открие навреме, той може да се отстрани. Най-лесният начин е чрез правилно обличане. Така след години, когато забременеят и станат майки, момичетата няма да са застрашени от болки в ставите, накуцване или нещо още по-лошо.


Мая Ковачева