Хемороидите са истински бич за все повече хора, но рядко се говори открито за тях. Причината е ясна – те се намират на толкова деликатно място, че не си е работа изобщо да се споменава – на ануса… “За съжаление обаче около 25–30% от бременните жени страдат от този неприятен проблем”, твърди доц. Хилда Кадиян, гастроентеролог в МБАЛ “Царица Йоанна” – София. През 9-те месеца напрежението в малкия таз се увеличава от тежестта на плода. Най-често хемороидите се образуват по време на раждането, като впоследствие проблемът при жените се задълбочава.Причинителите
Прашките и синтетичното бельо са една от причините за появата на хемороиди. Специалистите са категорични, че впитите тъкани, които запарват, са много добра предпоставка, за да се появят болката и първите признаци. Това обаче е само началото. Основна причина, която най-често се среща при бременните, е запекът. Нередовното ходене до тоалетната и дългите “почивки” с книга или с вестник в ръка върху тоалетната чиния са добра основа за възникването на опасната болест. Според доц. Кадиян най-добре е редовно да посещавате помещението с двете нули на вратата само за 3, най-много за 5 минути.

За съжаление обездвижването също е в основата на заболяването. Не случайно от него най-често страдат шофьорите, колоездачите и всички, чиято работа е свързана с 8-часово постоянно седене. Ако не се движите достатъчно, рискувате да усетите първите симптоми. Спазвайте хранителния режим, който ви е препоръчал вашият лекар, защото рязко качените килограми се отразяват изключително негативно върху стомашно-чревния тракт. Акушер-гинеколозите съветват през бременността да не напълнявате повече от 12–15 кг. Пийте много течности, избягвайте кафето, лютите храни и хапвайте плодове и зеленчуци. Те ще помогнат за редовното посещение на тоалетната.

Време ли е за доктор?
Хемороидите са външни (те се усещат) и вътрешни – в лигавицата на ануса. Най-често срещаното оплакване са кървенето и неприятната болка. Понякога е възможно да се появят сърбеж и дори парене. При по-тежките случаи кървенето може да доведе до анемия, която да се отрази негативно на сърцето и мозъка. В редки случаи тромбозите пък са причина за емболия и дори смърт. Едва ли някой се е замислял, че хемороидите могат да се окажат смъртоносна болест. Специалистите твърдят, че дълго нелекуваните хемороиди могат да причинят рак.


Има спасение
Никой не е казал, че трябва да търпите болките в тази деликатна част. Най-големият проблем е, че хората се срамуват от хемороидите и не търсят навреме лекарска помощ. “Ако обаче болестта се диагностицира в началото, тя може напълно да се излекува”, убедена е доц. Кадиян. Всяко забавяне може да се окаже фатално. Възможно е кървенето от ануса да е признак на рак на дебелото черво, затова оплакванията от хемороиди не бива да се пренебрегват с лека ръка.
Има редица методи, за да се преборите с неприятната болест. Бременните могат да ползват билкови продукти, различни мазила и бани. През 9-те месеца много рядко се прибягва до оперативно лечение. Обикновено лекарите изчакват бебето да се роди и едва тогава, ако се налага, се прави операция на хемороидите. Приемът на медикаменти през устата не се препоръчва на бъдещите майки. Съществуват и много съвременни технологии, като замразяване и замръзване, които се прилагат при по-тежки случаи. Вече няколко месеца в Интернет работи и сайтът http://www.dolor-proct.com/, на който бъдещите и настоящите майки могат да намерят полезна информация за херомоидите, за тяхното лечение, както и да се запознаят с водещите специалисти в България.

Мая Ковачева