Интернет навлиза в съвременния живот с все по-голяма сила. Много жени прекарват часове пред компютъра и дори се превръщат в киберманиачки. Дали обаче Интернет ще е вашият верен помощник през бременността и може ли информацията, която намерите в мрежата, да ви донесе повече вреда, отколкото полза?

Интернет мания
„За мен бе съвсем обичайно да посещавам няколко здравни сайта по 2–3 пъти всеки час”, казва Яна Валентинова, бременна в 6-ия месец. „В началото на бременността започнах да проверявам какви са първите симптоми и как организмът ми се променя след зачеването. Сверявах информацията от различните Интернет страници. След това няколко дни усилено търсих причината за болката ниско долу в корема и сама си поставих диагноза „отлепване на плацентата”. Веднага след първите кръвни изследвания проверих резултатите в мрежата. Според някои сайтове имах анемия, според други – не. В 5-ия месец вече бях убедена, че страдам от прееклампсия. И трите ми виртуални приятелки бяха много загрижени за мен. Всичко това обаче беше прекалено странно, защото акушер-гинекологът ми твърдеше, че нямам никакви проблеми и че това, от което трябваше да се оплаквам, е стрес.” Единственото, което е трябвало да направи Яна, е да напише оплакванията си в търсачката Google и да „реши” проблемите си. Дали обаче получената информация е достоверна и дали тя не е превърнала приятните часове, прекарани пред компютъра, в истинска мания? Преди няколко месеца компютърният гигант Microsoft публикува резултати от проучване, според което здравните въпроси са едни от най-често задаваните в Интернет. Бъдещите майки имат голям принос за това. Само във Великобритания за месец най-големият здравен портал е имал повече от 7 млн. посещения. Около 1.5 млн от тях са търсили информация за бременността и раждането. Наскоро излезе и друго проучване, според което едно от всеки четири търсения в мрежата е насочено към бременността. Дали цялата информация в Интернет има само положителен ефект? Съвременният човек използва уеб пространството почти за всичко – да си намери подходящ ресторант за вечерта или да общува с хора от далечни страни. Здравето, особено бременността е състояние, на което не може да се погледне с лекота. Полезно ли е използването на Интернет, за да си поставите диагноза и лечение, или точно както при Яна то може да доведе до редица проблеми?

Опасностите
Много хора, които се сблъскват с проблем или ежедневието им се променя, най-често се обръщат към Интернет. Там обаче може да се намерят какви ли не отговори. Факт е, че да търсите здравна информация в Google не е като да търсите подходящ ресторант. Има много подробности, на които трябва да се обърне внимание. Ако напишете „сърбеж през бременността”, ще ви излязат 17 300 сайта. В някои се казва, че това е нормално, в други, че е алергия, а има и такива, според които това е начин бебето да общува с вас. Как може да прецените кой от отговорите е точният? Повечето лекари са категорични, че да си поставяте диагноза на базата на проучване в Интернет е не само невъзможно, но и опасно. Дори и да нямате доверие в лекарите, те са учили повече от 7 години, за да придобият специалност, и са наясно с тънкости, които не може да забележите. В най-лошия случай страхът ви, че вие или бебето страдате от ужасна болест, може да се потвърди. Дори и тогава през цялото време, докато пускате търсачката, ще сте подложена на силен стрес. Той сам по себе си може да причини сериозни проблеми. Вече има доказателства, че при децата, родени от майки, подложени на стрес, има с 15% по-висока опасност от поведенчески проблеми, като пораснат. Понякога бъдещите майки могат да се доверят на съвети от Интернет и да не предприемат мерки за проблем, който в бъдеще да се окаже изключително сериозен. За съжаление много от информацията, предложена в уеб пространството, не е достоверна или обърква.

Среднощни тревоги
Какво се случва, ако имате оплакване в 2 ч. през нощта, а лекарят ви е в отпуск или не може да ви приеме на другия ден? Няма ли да помогне малко проучване? За Анелия, майка на 2-годишна дъщеря и бременна в 4-ия месец, Интернет се оказал спасение. Какво е трябвало да направи тя, когато детето й се събужда през нощта с изгаряща температура и треска. „Съпругът ми включи лаптопа и започнахме да търсим в Google. След като написахме симптомите на дъщеря ни, се оказа, че тя има парвовирус. Прочетох, че той се предава лесно и може да навреди на бебето ми. Цяла нощ седях в другата стая, докато съпругът ми се грижеше за малкото ни момиче. На другия ден отидох в болницата, за да направя кръвни изследвания. Оказа се, че няма опасност за мен”, разказва майката. Ако не беше виртуалното пространство, като всяка майка и тя е щяла да прекара нощта при дъщеря си, без да знае, че има риск да увреди нероденото бебе или да направи аборт.

На кого да вярвате
Да попитате някого във форум за бъдещи и настоящи майки защо сте получили кървене е все едно да се обадите на съседката. Жените, които пишат в Интернет, могат да споделят опита си и дори да са родили 2–3 деца, те не могат да се сравняват с лекаря, който всеки ден се среща поне с 10 различни случая, а за цялата си практика има хиляди. Ровейки в Интернет, може да се сблъскате не само с мнения на други бременни и майки, но и с проучвания на различни университети, рекламни кампании и дори сайтове, обвързани с фармацевтични компании. На коя информация може да се доверите? Има много добри сайтове, които може да посещавате за консултация и информация. Избягвайте такива, които нямат никаква връзка с лекари. Съществуват страници, в които информацията се проверява от специалисти. Ако още в началото не става ясно кой стои зад даден сайт, най-добре изобщо не го четете. Избягвайте и такива, които искат да ви предложат определен продукт. Често информацията в тях е изопачена. Доверявайте се на акушер-гинеколога си, който трябва да е вашият основен източник на информация. В случай че все пак искате да потърсите нещо допълнително, изберете 1–2 сайта или най-добре книга. И накрая – ако се уловите, че си поставяте всякакви диагнози – от гестационен диабет до анемия, най-добре посетете лекаря си и споделете с него тревогите си.

Диана Недева
психолог