Адамовци, какво правите, когато се карате с партньорката си? А. Дълго и обстойно обсъждаме проблема и намираме решение? Б. Затварям се в банята и започвам да медитирам? В. Почервенявам от гняв, крещя, ритам вратите и чупя всичко, което ми попадне?


За съжаление последните проучвания показват, че около 70% от бъдещите и вече настоящи татковци отговарят с В.

Въпреки че Вие вече не сте пещерният войнствен мъж, който гордо се е разхождал с бухалка в ръка, бременната Ви половинка или непрекъснато ревящото бебе могат да провокират у Вас много първични инстинкти.
Повечето бъдещи и настоящи татковци трябва да понасят своята напоследък въздебеличка, нервна и мрънкаща любима. Ще Ви дадем няколко прости съвета, благодарение на които може да си осигурите малко спокойствие.

Горещите точки
Да имаш бебе е най-голямата радост в живота, казват всички. Но дори и детето Ви да е истинско ангелче – да не плаче, да се храни редовно и да гука щастливо, пак ще се сблъскате с много безпокойства при отглеждането му, които със сигурност ще Ви изнервят.
Бедите започват още след като разберете, че любимата Ви е бременна. Като начало прелестната Ви сексбогиня ще взема отпуск поне за 9 месеца. На нейно място в леглото Ви ще се настани сприхава, често плачеща жена, за която страстните ласки са истинско наказание. С напредването на бременността все по-рядко ще се отдавате на секс, а и опасенията Ви, свързани със здравето на бебето, ще се увеличават. Трябва да сте подготвен, че половинката Ви може и напълно да се откаже от страстното боричкане. Сексът през бременността е позволен, ако всичко протича нормално, но много двойки не знаят това. Американската сексоложка Кристине Нортан разказва, че половината от пациентите й са семейни двойки, очакващи дете. “Хората не са информирани колко безопасен е сексът в този период. Бъдещият татко е готов да забрави напълно любовния акт от страх да не навреди на плода, а бъдещата майка често има морални угризения”, обяснява лекарката. Това води до напрежение в семейството и е повод за много разправии. За да избегнете проблема, запознайте се подробно с фактите – кога може и кога не може да правите секс. Както при повечето проблеми, ключът към решаването им са разговорите. Ако усетите зараждащо се напрежение, най-добре седнете и обсъдете въпроса с партньорката си.

Сън?! Какво е това?
Добрата новина, след като бебето се роди е, че на бял свят вече се е появило сладко малко Ваше копие. Лошата новина обаче е, че то непрекъснато иска нещо и се нуждае от постоянни грижи. Когато е гладно, не може да отложите храненето дори с 10 минути. Малкото човече иска млякото си точно Сега! И това “сега!” може да е в 1 ч. или в 3 ч. през нощта. Бебето изобщо не се интересува дали Ви се спи, или не. Обикновено бащите са тези, които поемат нощните смени за хранене и преповиване. Липсата на сън може да направи и най-спокойния и уравновесен баща в кълбо от нерви. А когато и партньорката е в същото състояние, нещата са извън контрол. Запомнете, че след раждането любимата Ви има нужда от подкрепа и помощ и Вие трябва да сте по-спокойният във връзката ви. Не се колебайте и потърсете помощ, ако положението стане критично. Най-често бабите и дядовците са на разположение, готови да се отзоват. Не забравяйте обаче да обсъдите проблема с жената до Вас. Появата на бебе е свързана с много нови отговорности, които трябва да поемете. Усамотете се и помислете кое у партньорката Ви дразни и защо непрекъснато спорите с нея.

Когато вулканът изригне
Разбира се, от време на време скандалите в едно семейство са нещо нормално. Колкото и да се опитвате да запазите спокойствие, понякога нервите Ви не издържат и избухвате. Най-добре е, преди отново да ритнете някоя врата или да счупите две–три чинии, да се научите да овладявате гнева си. При спора мъжът е изправен пред дилемата “Да настъпвам, или да бягам”. Съветът е – бягайте! В този период половинката Ви е много чувствителна и не бива да Ви вижда разгневен. Излезте на разходка, затворете се сам или отидете на бира с приятел, докато гневът Ви утихне. Поемете дълбоко дъх и обмислете ситуацията. След това по-спокоен се върнете при жената на живота си, за да се изясните без крясъци. Ако и това не охлади гнева Ви, отидете на фитнес или… нацепете дърва. Физическият труд бързо ще потуши Вашия яд.

Потърсете помощ
Ако сте от семействата, които колкото и да се опитват, не могат сами да решат проблемите си, най-добре потърсете специализирана помощ. Психологът ще ви изслуша и ще ви помогне да анализирате неприятностите си. Някои семейства се срамуват да отидат на психоаналитик, но въпросът е дали си струва да рискуват връзката си заради този срам?

Пет стъпки за контрол на гнева

  • Разговаряйте за проблема! Повечето конфликти могат да се решат, преди да са се превърнали в семейна война, стига партньорите да споделят какво ги тревожи.
  • Отделяйте време за себе си. Всеки ден оставайте сам поне половин час.
  • Поставете се на мястото на партньорката си. Тя е уморена, изнервена, а хормоните в нея бушуват. Спокойно! Това е временно.
  • Помислете за бебето. Когато между вас прехвърчат искри, то става безмълвен свидетел и също страда.
  • Ако нищо не помага, потърсете специалист.