Да изпиташ върховното удоволствие на оргазма по време на раждането, да се насладиш на мига, така че все едно си в обятията на любимия човек? Нима е възможно? Елизабет Дейвис, американска акушерка, преподавател, консултант с над 30-годишен опит, автор на няколко книги и създател на образователна програма за акушерки, е убедена в това. Тя самата е преживяла т.нар. оргазмено раждане. Опитната специалистка знае, че появата на бебето не е задължително болезнено и неприятно преживяване.

Готова ли съм за бебе?
„Всяка бременна трябва да се подготви за появата на бебето. Да осъзнае, че раждането е уникално преживяване. То се случва веднъж и преминала през него, жената не може да върне времето назад. Споменът ще остане през целия й живот. Като акушерка съм се срещала с много майки. За едни раждането е било най-щастливият миг, за други – болка и страдание. Ако бременната не иска да посрещне бебето си със сълзи, тя трябва да направи информиран избор, да се довери на лекар и акушерка, които ще й помогнат най-добре да премине през целия процес, ще я подкрепят и ще й вдъхват увереност през часовете, докато гушне бебето”, съветва Елизабет Дейвис. Тя е убедена, че ако жената предварително се запознае с възможностите за раждане, може да посрещне бебето така, както й харесва, както се чувства най-добре, сигурна и спокойна. Бъдещата майка трябва да има достатъчно кураж да се справи с предизвикателството, което й отправя новият живот, да опознае добре тялото си и неговите нужди и така да се почувства по-уверена. Ако раждането протече с много болка и страдание, след това майката ще се грижи по-трудно за новороденото. Няма да е достатъчно силна, за да се преборва с трудностите, които я очакват.

Големият страх
Проучване на „9 месеца” сочи, че повече от 80% от бъдещите майки се страхуват от болката при раждането.  Елизабет Дейвис обаче е убедена, че има и други фактори, които смущават бременните. Хормонът окситоцин се отделя преди и по време на раждането, за да стимулира контракциите. Без него появата на бебето е невъзможна. Доказано обаче е, че този хормон се секретира в човешкия организъм и по време на секс. Той е наречен „хормонът на любовта” и е отговорен за влюбването. Окситоцинът се отделя в организма само при определени условия. Точно както по време на секс партньорите имат нужда от интимна обстановка – приглушена светлина, нежна музика и деликатен аромат, така и по време на раждането жената трябва да е спокойна, за да може хормонът да подейства. При появата на бебето количеството му в кръвта на майката е 10 пъти по-голямо, отколкото по време на секс. „Много жени се притесняват от раждането, защото обстановката, в която попадат, не е естествена. В болницата е прекалено шумно, светло, има непознати хора. Няма нищо общо с интимната среда, от която се нуждае майката за първата среща с детето си”, обяснява акушерката. „Високото ниво на окситоцина в кръвта на жената по време на раждането може да я накара да се държи по странен за нея начин – да издава необичайни звуци, да заема непривични пози, да крещи или да стене – все неща, които се правят и по време на секс. В болницата често подобно поведение е неприемливо. Пред погледите на толкова много хора, които наблюдават процеса, раждащата се притеснява, чувства се засрамена и притеснена”, обяснява акушерката. Доказано е, че в момент на стрес в организма се повишава нивото на адреналина. За съжаление обаче този хормон може да спре раждането. Често в такива случаи се налага лекарите да инжектират синтетичен окситоцин на раждащата. В повечето случаи това прави контракциите изключително болезнени, а раждането остава неприятен спомен. Синтетичният хормон има само механично въздействие, тъй като не може да стигне до мозъка на жената. „Проблемът не е във физиологията на раждането, а в обстановката, в „модерния начин”, който сме измислили. Много от процедурите в болницата предизвикват страдание на жената и това прави раждането болезнено и травмиращо”, казва Елизабет Дейвис.

У дома или в болницата
Американската акушерка е убедена, че вече има достатъчно обучени кадри, които да помагат на бъдещата майка да роди у дома. В САЩ дулата и акушерката наблюдават раждащата през цялото време, докато тя ражда. Те имат необходимите умения и дори апаратура, за да гарантират, че всичко ще е наред. Учат се години и имат опит в стотици домашни раждания. При най-малкото съмнение или сигнал за проблем акушерката придружава жената до болницата, където да се погрижат за нея. „Да родиш у дома не е опасно, ако до теб има подготвен специалист”, категорична е Елизабет Дейвис. Голямо проучване, проведено в Северна Америка, показва, че смъртността при новородените, родени в болница, е същата, каквато е на децата, родени у дома. Все пак акушерката предупреждава, че има и противопоказания за домашно раждане. „Жени с хронични заболявания като астма, сърдечни проблеми, епилепсия и т.н. не бива в никакъв случай да рискуват и задължително трябва да родят в болница. Всяка бременна може да направи своя избор, да се информира, да прочете, да научи подробности и да реши кое е най-доброто за нея и за бебето й”, съветва акушерката.

Удоволствие от раждането
Колко ли жени биха се учудили, ако вместо непоносима болка по време на раждането изпитат оргазъм? Истински късмет е, когато околоплодните води изтекат обилни и топли, а жената, вместо да изпита неприятно усещане, се овлажни като при полова възбуда. Така, когато главата на бебето леко се плъзва през родилните пътища, притискайки силно ерогенните зони, се получава истинско сексуално удоволствие. „Това е напълно възможно! Имах изключително трудно първо раждане в болницата, но второто ми беше невероятно оргазмено преживяване. Дълго време не споделях, защото се притеснявах за репутацията си на професионална акушерка, докато не разбрах, че има и други жени, които са го изпитали”, разказва Елизабет Дейвис. Тя твърди, че процесът може да е сексуално преживяване. Има болка, но всяка жена трябва да я приеме, да се отдаде на усещането, да се остави тялото й да я води, защото в края ще преживее нещо уникално и напълно неповторимо.

Мая Ковачева

Първи стъпки
Елизабет Дейвис дойде за първи път в България по повод на конференцията „Раждане с любов и мъдрост”, организирана от Сдружение „Естествено” и Фондация „Житно зърно” в София. „Това събиране е само първата крачка към популяризиране на домашното раждане в България. Тук жените все още не знаят достатъчно за него и трябва да се работи усилено, за да разберат младите хора защо и как то се практикува по света. Важно е българските акушерки да създадат своя професионална организация, която да се присъедини към международните организации. По този начин те ще могат да черпят опит от своите колеги, да се запознават с различен модел, по който не са работили досега. Така ще дадат на жените избор за раждане”, предлага акушерката.