Страдам от следродилна депресия. Как да внуша на съпруга ми да осъзнае това и да ми помогне да го преодолея? Виктория Казанджова, майка на 1-месечен син, София

Сигурно съпругът Ви не е чувал за следродилната депресия. Възможно е той само да чувства как ставате все по-нервна, студена и напрегната, без да разбира коя е причината за това. Вероятно се безпокои, че след появата на бебето вече няма да го обичате толкова, както преди. Вашата близост му липсва. Той може да се чувства объркан, притеснен, ядосан. Представите му за щастливо семейство, което с лекота отглежда малко розово бебче, са станали на пух и прах. Съпругът Ви може също да страда от следродилна депресия.


Няколко съвета:
Поговорете си. Намерете време и двамата обсъдете проблема. Обяснете му, че следродилата депресия е реална болест.
Ангажирайте го да Ви помогне да преодолеете това състояние. Помолете го да Ви придружи до кабинета на психотерапевта. Дайте му да прочете публикации, свързани с тази болест. Така той ще е по-наясно с проблема.

Осъзнайте от какво имате нужда. Има два вида подкрепа – емоционална (когато имате нужда той да е до Вас и да Ви успокоява, докато плачете) и физическа (когато трябва да изчисти къщата или да отиде на пазар).
Споделяйте очакванията си от него. Партньорът Ви не може сам да се досети от какво имате нужда. Кажете му направо, какво искате той да прави. Обяснете му, че понякога Ви се плаче и че ревът Ви успокоява. Нека е наясно, че той не може да направи кой знае какво за подтискането на следродилната депресия и че тя няма да премине толкова бързо, колкото му се иска на него.