Бременността не ме изненада. Разбрах, че ще ставам майка още съвсем в началото и бях много щастлива от новината. От повече от една година с бъдещия татко планирахме да имаме дете. Подготвях се психически за този момент. Свикнала съм на много динамичен и забързан живот и появата на малкото човече със сигурност ще промени навиците ми. Вече ще трябва да се съобразявам с него, което е огромно изпитание за мен. Аз съм от поколението на новите европейски номади. Учила съм в  Испания, след това отидох да работя в друга държава в Западна Европа, прибирах се често и в България. С приятелите ми от целия континент постоянно пътувахме и се събирахме за по ден-два. Един уикенд прекарвах на гости при едни, следващата седмица при други. Преди появата на бебчето бях свикнала да съм много мобилна и животът ми беше изпълнен с постоянно движение, различни преживявания, нови срещи, спонтанни решения. Бях напълно свободна. Завърших международни отношения и съм консултант по европейските въпроси. Преди да забременея, работех в Европейския парламент. След двете чертички от теста за бременност обаче нещата драстично се промениха. Знам, че трябва да се отнасям изключително отговорно към 9-те месеца. За щастие не ми се гадеше и повръщаше. Нямах така типичните симптоми на бременността, а имах само дълбоко вътрешно чувство, че малкото човече расте в мен. Изпитвах огромна радост. Реших да намаля малко темпото и да не работя така активно, както преди. Бях сигурна, че благодарение на мобилните комуникации – лаптопа и телефона, мога да свърша работа дори от леглото у дома.


Още на първата консултация лекарят ми каза да не променям ежедневните си навици. Не знаех дали това не е грешка, защото съм чувала, че през първите месеци бременната трябва да почива повече, да не се натоварва и да не тича напред-назад – нещо, което е типично за мен.

Смятам, че жената трябва да подхожда много разумно и отговорно към бременността. 9-те месеца не са време за щури и неразумни преживявания. Опитвам се да обмислям всяка своя стъпка, за да дам на бебето си всичко, от което се нуждае. Здравословното хранене е много важно през бременността. Любителка съм на средиземноморската диета. Може би годините, прекарани в Испания, са оставили своя отпечатък върху менюто, което харесвам. Наблягам много на зеленчуците, зехтина и рибата. Те са изключително полезни и много вкусни. Сладкото и тестените продукти никога не са ме привличали. Избягвам сурови и необработени храни, които не са минали през топлинна обработка. Не забелязвам вкусът ми да се е променил драстично. Надявам се и в бъдеще да е така.
У дома имам спортен уред и не пропускам да тренирам на него. Не искам да се отпускам. Понякога обаче се притеснявам, че се натоварвам прекалено много и не знам дали това може да навреди на бебето. Сигурно трябва да прекратя тези занимания.

Радвам се, че мога да намеря много интересна и полезна информация за бременността в списанията, в Интернет и в някои книги. Все още не познавам нито една бъдеща майка, с която да си споделяме притесненията и радостите. Надявам се след време, когато коремчето ми започне да личи, да е по-лесно.
Не съм капризна бременна. Близките ми винаги са се грижели за мен, но не искам да им досаждам с постоянни желания, както може би правят някои момичета. Най-важното е аз самата да съм отговорна и сигурна в себе си. Така тези 9 месеца ще са най-прекрасните в живота ми.