Списание “9 месеца” направи проучване сред 291 бременни от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново и Благоевград, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

47% от бъдещите майки не биха осиновили дете. Те предпочитат да имат собственото бебе, а не да се грижат за чуждо. Други пък имат финансови затруднения и не могат да си го позволят. Някои вече са отгледали 1–2 деца и не искат да хранят още едно гърло. Повечето запитани обаче признават, че не са готови да поемат тази отговорност. Има и такива (35%), които пък биха осиновили сираче, ако половинката им се съгласи. Според тях всяко дете има право на семейство, дом, любов и грижи и те са готови да му ги осигурят. Разбира се, повечето таят страх осиновеното дете да не ги отблъсне, когато порасне, но въпреки това са готови да го приемат в дома си и да поемат риска.

59% от бременните са съгласни да станат приемен родител на дете от Дом за деца без родителски грижи. Някои от запитаните смятат, че могат да дадат достатъчно любов и разбиране, а и винаги са мечтали за голямо и сплотено семейство. Разбира се, има и такива (23%), които не искат да приемат дори и за седмица дете, изоставено от родителите си. Според някои бъдещи майки това може да се окаже нож с две остриета – от една страна, така се помага на малчугана, като му се осигурява подслон и семейна среда за кратко време, обаче от друга – той може да остане излъган, надявайки се да бъде осиновен. 12% не са наясно с понятието “приемен родител” и не знаят дали биха се съгласили на подобна крачка. Някои от дамите не са уверени, че ще обичат доведеното дете достатъчно, за да го приютят в дома си.

65% от запитаните нямат предпочитания момче или момиче биха взели вкъщи, ако се решат да станат приемни родители. Те смятат, че биха се грижили еднакво добре за детето независимо от пола му и биха го дарявали с достатъчно любов. Все пак 23% от бъдещите майки биха избрали момиченце. Те очакват, че по-лесно ще общуват с него и ще намерят общ език, а и с удоволствие ще връзват панделки и ще играят с кукли. Други (12%) пък предпочитат момче, тъй като очакват момиче или пък вече имат една дъщеря.

47% от анкетираните не знаят за колко време биха приели у дома си сираче или изоставено дете. Преди да предприемат тази крачка, те предпочитат да обсъдят това с партньора си и едва след това да вземат решение. Други пък са на мнение, че престоят на детето ще зависи от това доколко то се чувства уютно в семейната среда и кога ще пожелае да си тръгне. 25% от бременните предпочитат да се грижат за чуждото дете няколко месеца, за да може то да усети истинската атмосфера на дома, семейните празници и традиции. Други (15%) искат да влязат в ролята на приемен родител за един уикенд месечно или по празниците. Най-често причината е, че не могат да си позволят финансово да гледат още едно дете или пък са на мнение, че ако малчуганът е по-дълго в дома им, ще остане с впечатлението, че вече е осиновен.

59% от бъдещите майки имат желание да помогнат на децата, които се отглеждат в социални институции, и редовно им носят храна, дрехи, играчки, пари. 24% от запитаните искат да се включат в благотворителни дейности, но не знаят към кого да се обърнат и какво да направят. 10% не изпитват нужда да помагат на изоставените деца.