Според сценария на природата раждането е привилегия на нежния пол. Дали точно е привилегия, е спорен въпрос. Така или иначе, и до днес (в бъдеще не се знае!) жените бременеят 9 месеца и след болки и мъки или пък с повече късмет – по-леко, първи прегръщат мъничкото бебче. Татковците посрещат бебето „наготово“. Това, разбира се, не намалява силните им емоции в тази вълнуваща среща.

Истината е, че доста мъже проявяват интерес към бебето едва когато дойде време за родилната клиника, а след това и по-трудно успяват да влязат в ролята на добрия татко. Затова съвсем не е случайно, че в училищата за бременни има лекции, посветени и на проектотатковците. Добре е да се възползвате от тази образователна възможност. Защото ограмотяването ви по дисциплината „Първи стъпки в родителството“ не само ще ви улесни в бъдеще, но ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-уверен баща.

В ред ли е автомобилът

Когато терминът наближи, направете основен преглед на автомобила си. Уверете се, че е в движение и в сюблимния момент няма да ви подведе. Направете сметка за колко време може да вземете разстоянието от дома до болницата. Имайте предвид различни обстоятелства – възможни задръствания през пикови часове, шофиране в дъжд, в снежна виелица… Много важно е да карате безопасно и не с превишена скорост. Не сте на рали!

Ако нямате собствена кола, погрижете се за друг сигурен транспорт. Поставете телефонните номера на надеждни таксиметрови служби на видно място у дома.

Начални познания и практики

Вече има доста богата литература за бременността и раждането. Затова и любознателните и най-вече амбициозните бъдещи бащи имат откъде да понаучат това-онова. Ако сте сред тях, информирайте се например за хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната ви любима, за евентуалните й болежки и неразположения. Няма да е излишно да разберете и какво означават думите „термин“, „контракции“, „амниотична течност“, „разкритие на маточната шийка“…

Дори да се връщате след работа уморен и изнервен, постарайте се да сте мил и отзивчив към желанията на половинката си. Не се дразнете, че тя капризничи и избухва за най-дребното нещо – нали вече сте прочели за хормоните, които стават „диригенти“ и на нрава й?!

Хубаво е да придружавате партньорката си на посещенията й при акушер-гинеколога. Запомнете този съвет! Няма да съжалявате за времето, което сте отделили. От малкия екран на ехографа ще се запознаете с бебчето и то вече няма да е абстракция за вас.

За да влезете в „кожата“ на любимата си и да се доближите поне малко до нейното състояние, ви предлагаме да направите един експеримент. Завържете върху корема си 7–8-килограмова торба. Изпитвате ли дискомфорт? Можете ли с лекота да се движите, подсвирквайки си?! Е, вече сигурно ще сте по-мил и повече ще съчувствате на бъдещото майче.

Стъпка по стъпка към бебето

Ограмотяването ви като бъдещ татко задължително трябва да включва и познания за раждането. Не вярвайте на „лъжесвидетели“, които твърдят, че процесът може да приключи само за броени минути. В резюме ще ви запознаем с основните етапи на раждането.

Първи етап. Той има три фази.

Ранната фаза може да трае около 8 часа, но понякога може да се проточи и повече. Контракциите стават през все по-кратко време, траят все по-дълго и са все по-силни. През този период вече можете да тръгнете към родилното.

Активната фаза обикновено е с продължителност 3–5 часа. Контракциите са през 2–6 минути и продължават 40–60 секунди. Палете колата или викайте такси.

Преходната фаза може да е 15–90 минути и при нея болките са през 2–3 минути и траят 60–90 секунди.

Втори етап. През него става същинското раждане. Той трае от половин до два часа. Контракциите вече са силни и са през около 1 минута. След поредица от напъни бебето се появява на бял свят.

Трети етап. Той вече е финалниятражда се плацентата.

Дали да съм в родилната зала?

Сигурно от приятели вече знаете, че в много родилни клиники се допуска мъжете да са до половинката си във вълнуващите мигове (т.е. часове) на раждането. Ако не се чувствате голям смелчага, не се възползвайте от тази възможност. По-добре изчакайте развоя на събитието някъде наблизо в болницата, разхождайки се.

Ако обаче имате желание да сте до любимата си в родилната зала, първото задължително условие е поведението ви там да е много тактично и уравновесено. Не досаждайте на акушерката или лекаря с многото си въпроси. Не споделяйте с тях емоциите си. Не се заблуждавайте, че сте първият, който го прави, и на тях ще им е много забавно и любопитно да ви слушат… Ще сте полезен само ако присъствието ви е безмълвно-подкрепящо. Масажирайте нежно гърба на вашето момиче, вдъхвайте му кураж, шепнете му мили думи.

Предварително се уговорете с екипа, ако имате желание да прережете пъпната връв. Имайте предвид, че манипулацията не е толкова проста, особено ако ръцете ви треперят и сте силно развълнуван.

Нали вече знаете, че раждането на бебето не е финалът на процеса. Предстои още един много важен етап – раждането на плацентата. Онова, което ще наблюдавате, няма много да ви очарова. Затова в този момент най-добре е да стоите до главата на любимата си, откъдето гледката е по-завоалирана.

Присъствието ви в родилната зала ще завърши успешно, ако заради вълнението си не пропуснете да благодарите на тези, които са помогнали бебето ви да дойде на бял свят.

Има един деликатен момент, за който ще ви предупредим. Когато за първи път зърнете новороденото, то може да не ви се стори най-прекрасното същество на света. Не се сърдете на холивудските внушения (най-често във филмите в ролята на новороденото е 3–4-месечно къдрокосо ангелче)… Опитайте се обаче да не изричате на глас разочарованието си от синкаво-измъчения вид на миниатюрното същество. Това вероятно ще наскърби неговата също твърде измъчена майчица.

След като се приберете вкъщи вече като новоизлюпен татко, сигурно ще поканите тайфата на бурен купон. Не прекалявайте с чашките и с наздравиците. На другия ден задължително трябва да сте в добра форма, за да имате сили да тичате по задачите, които ще ви поставя любимата от… мястото на събитието.