Известно е, че по-голямата част от западноевропейските млади татковци присъстват на раждането на своята половинка. Някои изтъкват, че това е полезно, други пък смятат, че те повече пречат, отколкото помагат на родилния процес. Какво мислят специалистите по този въпрос? Предлагаме ви мнението на д-р Ахим Вьокел, доцент в Университетската акушеро-гинекологична клиника в Улм (Германия).

Според д-р Вьокел бащите в родилната зала не пречат.
Може твърдо да се отрече, че с безпомощността и страховете си те объркват родилния процес. Доказаната полза от присъствието им в залата е, че повечето раждащи се чувстват по-защитени и по-сигурни. Важно е обаче бъдещите татковци да са информирани по-добре за процеса. Но за това курсовете за бъдещи родители невинаги са достатъчни. Много мъже не се осмеляват да изразят там своите опасения или да зададат въпросите си, тъй като не биха искали да покажат слабостта си в присъствието на своята любима. Затова би било по-подходящо да се организират специални отделни срещи с лекари и акушерки, на които бъдещите татковци да поставят питанията си, смята специалистът.


На въпроса какво прави мъжът по време на раждането, д-р Вьокел отговаря, че най-простият отговор е: присъства. Проучвания показват, че жените не очакват нещо повече от своя любим, освен да е до тях в родилната зала. Също така мъжете могат да масажират половинката си, да дишат заедно с нея, но преди всичко  да я окуражават. Това звучи просто, но всъщност се оказва доста трудно за силния пол, според д-р Вьокел, тъй като мъжете искат да действат
Те трудно понасят, когато виждат, че любимата им се измъчва от родилни болки, и силно желаят тя непременно да получи облекчение. Така често проявяват прекалена активност – агитират лекаря и акушерките да предприемат мерки срещу страданието на раждащата и понякога това води до ненужно ранно обезболяване. Ако мъжът предварително е наясно, че от него не се очакват самоинициативи в родилната зала, се избягва напрежението, което може да създаде с намесата си.

Добре е бъдещият татко да е откровен и предварително да сподели с любимата си, ако изпитва твърде голям страх от раждането. Защото стресираният мъж не помага в родилната зала. В тези случаи по-добрият вариант е той да се появи непосредствено след излизането на бебето на бял свят, което е достатъчно за създаването на връзка с него, отбелязва д-р Вьокел. А преди това ръката на раждащата може да държи най-добрата й приятелка, нейната майка или пък дулата.


Из чуждестранния печат
Д-р Яна Станчева