Заети в непрекъснатите ежедневни задължения, често забравяме нашите родители. Но когато станат баба и дядо, те се появяват на вратата ни с желанието и с пълното право да са част от живота на бебето. Ще Ви предложим няколко съвета, за да изградите здрава и щастлива връзка между поколенията.

Сигурно мислите, че Вие сте единствената на тази планета, която има бебе и че появата на малкото човече засяга само Вас. Дали сте права? Това е изключително голяма промяна и за Вашите родители, които вече са дядо и баба. Те са отгледали собствените си деца (Вас самата) и сега, години по-късно, имат шанс отново да се грижат за бебе. Но без сълзите и изнервеността, които съпътстват всяка майка, а наслаждавайки се на факта, че са около малкото човече. След раждането Вашите родители могат да са здрава опора, учители и да Ви помагат, когато възникне някакъв семеен конфликт.
Как Вашите родители и родителите на Вашия партньор ще приемат новата си роля на дядовци и баби, зависи преди всичко от тяхната индивидуалност и от общественото им положение. Но Вие и Вашият спътник в живота трябва ясно да определите мястото им при отглеждането на бебето. Така ще избегнете наранените чувства, споровете и недоразуменията. Нека дядовците и бабите знаят, че ги цените и бихте искали те да присъстват в живота на Вашето дете без, разбира се, да го обсебват.

Когато ситуацията излезе от контрол
“Обичам майка си, но тя е много властна и иска всичко да става, както си е наумила”, оплаква се Мариела, майка на тримесечния Николай. ”Бях много благодарна за помощта, която ми оказа, след като се роди Николай. Но няколко месеца по-късно тя прекали с вмешателството в нашия живот. Веднъж си позволи да изтръгне бебето от ръцете на съпруга ми, докато той го приспиваше. Заяви, че го правел зле! Знам, че трябваше да й направя забележка по-рано. Сега вкъщи всички сме напрегнати и непрекъснато се караме. Мама е много наранена. Това ме притеснява, а съпругът ми се чувства виновен.”
Властната майка лесно може да стане нетърпима баба. Ето защо Вие трябва да определите правилата, по които ще се отглежда бебето, и то още преди положението да стане непоносимо. Ако не го направите, може да загубите доверие в нея, а партньорът Ви… да посегне към чашката. Бъдете честна с майка си. Тя е била винаги до Вас. Нормално е сега да иска да споделя радостта от майчинството и да направи най-доброто за отглеждането на нейното внуче. Кажете й, че високо цените нейната помощ, но Вие настоявате да правите нещата по свой начин и се надявате тя да се съобрази с това. Ако властната баба използва аргумента “Аз винаги съм постъпвала така, когато ти беше бебе”, в своя защита може да й покажете книги и списания, от които възрастната дама да разбере, че нейните методи на отглеждане са, меко казано, остарели.

Баби и дядовци, стойте настрана!
Когато понякога Вашите родители не са на разположение, това е толкова лошо, колкото и да Ви досаждат със съвети и да обсебват бебето. За децата е трудно да повярват, че техните родители също имат личен живот и не могат да са на повикване по 24 часа. Ако майка Ви и баща Ви не предлагат помощта си, поискайте им я! Може би те се дистанцират от страх да не се намесват прекалено в отглеждането на бебето. Рядко дядовците и бабите не искат да са около внуците си. Не се чувствайте виновна, ако често оставяте детето на техните грижи (дори и само за да поспите).
“Родителите на съпруга ми се разведоха още докато бях бременна. Свекървата беше непрекъснато с бебето, но рядко виждахме свекъра ми”, разказва Елена, майка на шестмесечния Александър. “Добре е бебето да прекарва повече време с дядо си. Когато свекърът ми намираше извинение, за да не види бебето, аз водех Александър при него. Знам, че той обожава да се грижи за детето. Стоеше настрана, защото не искаше да вижда бившата си съпруга. Решихме проблема – сега и бабата, и дядото гледат Александър в различни дни от седмицата. Това е чудесно, защото със съпруга ми сме сами два пъти повече време.”

Да гледам бебето? Това е звездната ми нощ!
Като дете Вие сте разчитали мама и татко да Ви дават любов, внимание и… бонбони. Сега нищо не се е променило… може би с изключение на бонбоните. Вие ще се нуждаете от подкрепата на родителите си повече отвсякога, когато бебето се появи на бял свят. Много важно е да решите какво точно искате от тях и какво са готови те да Ви дадат. Ще се заемат ли сериозно с грижите за детето, или ще го гледат само в събота вечер? Къде родителите Ви ще се грижат за малкото човече, когато сте на работа – у Вас или у тях? Дядо и баба ли ще къпят бебето, или ще го правите сама? Отговорете на тези и на много други въпроси още преди раждането. Установете ясни правила. Не забравяйте, че Вашите родители може да са стари и да използват бабешки методи, но със сигурност дават мило и драго за внуците си.

Експертно мнение
Най-трудното от родителството е да оставиш детето да расте без непрекъснато да се месиш в живота му. Бабите и дядовците трябва да помагат за отглеждането на бебето, но да не прекаляват. Повечето млади майки искат да споделят отговорността, радостите и болката от това да си родител със собствената си майка. Никога не забравяйте, че обикновено бебето има две баби и двама дядовци. Отнасяйте се справедливо към всички.