Всяка седмица десетки бъдещи майки посещават училището за родители на „9 месеца” в цялата страна. Жени на различна възраст и с различни интереси се обединяват около идеята да научат нещо повече за бременността и как да се справят с предизвикателствата на майчинството. Понякога към тях се присъединяват и срамежливите им половинки… Мъжете съвсем естествено се чувстват не в свои води, когато около тях са се събрали поне стотина бъдещи майки. Не са ли те обаче ощетени откъм внимание и информация през 9-те месеца? Откъде могат да научат всички подробности за бременността и бащинството?


През последните няколко години в САЩ и в Западна Европа отвориха врати много центрове, специализирани в обучението на бъдещите и настоящите татковци. Колкото и странно да звучи, мъжете без притеснение сменят пелени и усвояват тънкостите на бебешката козметика. За съжаление у нас все още няма такъв курс, но може би в най-скоро време и това ще се случи.

Само за мъже
Повечето книги за бременност и майчинство са насочени само към жените. Именно те търсят най-много информация за 9-те месеца, както и за развитието и отглеждането на бебето. Мъжете присъстват на уроци за родители, но в повечето случаи седят мълчаливо, надявайки се, че скоро всичко ще свърши и ще избягат от тълпата бъдещи майки.
Факт е, че представителите на силния пол не искат да изглеждат глупави или необразовани. Повечето от тях смятат, че ако зададат въпрос пред бременната си половинка, ще се изложат. Несъзнателно бъдещите майки очакват мъжът им да е наясно с всички подробности около 9-те месеца и раждането. Затова татковците не смеят да отворят уста. Те обаче ще са много по-склонни да говорят, ако са сред други кандидат-бащи. Мъжете, които вече са минали през курсове, предназначени само за тях, казват, че на тези места се чувстват много по-уверени и не се притесняват да питат. Те споделят различни проблеми и намират общи притеснения, които не смеят да изкажат пред половинката си. От друга страна, чувстват се поласкани, когато специалисти – лекари, педиатри и психолози, обръщат внимание само на техните проблеми и чувства.

Основни познания
Кандидат-татковците усвояват както смяната на пелените, къпането и обличането, така и как да оказват първа помощ на бебето или да се справят с лека настинка. Мъжете се учат с помощта на кукли. Понякога ентусиазирани бащи водят и вече родените си бебета, за да помогнат на своите „братя по съдба”. Часовете, в които се къпе и преоблича дете, а не кукла, помагат на татковците да осъзнаят по-добре ситуацията. „Докато жена ми беше бременна, си представях как ще изведа бебето на разходка и всички ще ми се смеят. След като видях приятел от курса за татковци да го прави, се успокоих. Сега постоянно извеждам сина ми. Осъзнах, че страхът е естествено чувство, но се преодолява”, казва Марк Сийгъл от Филаделфия.
Практическите уроци са само част от обучението на новоизлюпените татковци. В много курсове има лекции, посветени на отношението към детето и на чувствата, които мъжът изпитва. Представителите на силния пол се учат на най-трудното – как да са добри бащи. Те споделят как с течение на времето израстват, както и какви биха желали да са били техните бащи. Не се пропускат и дискусии за отношенията с партньорката. Един от най-ценните уроци, които мъжете получават, е да накарат половинката си да излезе от дома поне 10 дни след раждането, тъй като стресът и притесненията от появата на бебето се отразяват изключително негативно на семейството.

Чипс и Формула 1
Какво може да очаква мъжът, ако се запише на такова училище? Храна! Без съмнение мъжете не могат да се справят с общуването, без преди това да са хапнали добре или поне да имат пакетче чипс пред погледа си. Обикновено часовете на сбирките са съобразени и с факта, че мъжете обичат да гледат мачове или състезанията на Формула 1. Кандидат-татковците са доволни да хапнат сандвичи и да поговорят преди обяд, когато половинките им още се излежават.

Бъдещето на бащите
Тези курсове тепърва набират скорост и все още не са така разпространени като училищата за майки. Повечето мъже се присъединяват притеснени от това какво имат да споделят, но излизат готови за предизвикателствата на бащинството. Те научават колко важно е да са постоянно с детето и да му дадат всичко онова, от което се нуждае.
Промяната от пич към татко е бавна. Мъжете имат нужда от помощ и подкрепа именно от други мъже, които могат да разберат начина им на мислене.

Из чуждестранния печат
Мая Пламенова